Actualitate

Închiderea rafinăriei Venus Oilreg, o piatră de gâtul autorităţilor buzoiene

Închiderea depozitului de deşeuri petroliere al rafinăriei Venus Oilreg din Râmnicu Sărat s-a dovedit o adevărată piatră de încercare pentru autorităţile buzoiene.

În ciuda eforturilor depuse pentru a obliga societatea să închidă acest depozit potrivit cerinţelor Comisiei Europene, acestea s-au dovedit a fi fără rezultat. Ca urmare, a fost necesară intervenţia de urgenţă a responsabililor admi­nistraţiei râmnicene pentru a reduce riscul unei poluări majore în zonă. Chiar şi aşa, măsurile fiind unele pentru stoparea poluării, mai e mult până departe, iar cei care şi-au dat interesul pentru ca un dezastru de mediu să fie evitat ar putea fi obligaţi să plătească amenda de la organismele europene pentru neînchiderea depozitelor neconforme.

De zece ani autorităţile buzoiene încearcă să rezolve pro­blema de la rafinăria din Râmnicu Sărat, amplasată pe malul stâng al râului cu acelaş nume, care deţine reziduuri de la regenerarea uleiului uzat. Primele două amenzi pentru neîndeplinirea obligaţiilor de închidere a depozitului au fost aplicate în 2011 şi 2012. Apoi, în perioada 2016-2019 au fost date alte 6 sacţiuni cotravenţionale şi un avertisment. În luna februarie a acestui an s-a făcut chiar şi plângere penală împotriva deţinătorilor depozitului, însă nici aşa reprezentanţii firmei care administrează containerele de deşeuri petroliere nu s-au sinchisit să dea curs invitaţiilor autorităţilor buzoiene pentru a intra în legalitate.

Activitatea de depozitare a fost sistată din anul 2002, iar activiatea societăţii SC Rafina­ria Venus Oilreg SA a încetat în anul 2007. Lucrările de închidere a depozitului nu au fost începute şi nu există un ­ca­lendar al acestora, termenul impus de APM pentru finalizarea lucrărilor fiind 20 fe­bruarie 2021, conform programului de conformare privind stabilirea obligaţiilor de mediu. SC REMAT METAL MASTER SRL a efectuat buletinele de analiză pentru monitorizarea factorilor de mediu, impuse prin Programul de conformare privind stabilirea obligaţiilor de mediu, nu deţine acord de mediu şi aviz de gospodarie a apelor pentru lucrările de închidere depozit. Nu are constituit fondul pentru închiderea depozitului de deşeuri şi urmărirea acestuia postînchidere şi societatea susţine că nu dispune de fondurile financiare necesare lucrărilor de închidere. Mai mult, nu au fost încă identificate fonduri necesare pentru a închide depozitul.

Autorităţile buzoiene au aflat că SC REMAT METAL MASTER SRL nu se află în procedură de insolvenţă sau faliment, conform datelor furnizate de ORC Ilfov, motiv pentru care terenul pe care se află depozitul nu poate fi expropriat conform prevederilor legale. Potrivit unui raport înaintat Colegiului Prefectural de comisarul şef al Comi­saria­tului Gărzii de Mediu Buzău, în ultima perioadă de timp, nu s-a mai putut stabili un contact cu reprezentanţii SC Remat Metal Master SRL, aceştia refuzând să se prezinte în mod repetat la sediul GNM CJ Buzău, la invitaţiile repetate transmise şi chiar să răpundă la telefon.

La începutul acestui an, într-o postare pe pagina de Facebook, primarul munici­piului Rm. Sărat, Sorin Cîrjan, dădea de înţeles că Primăria oraşului ar putea fi nevoită să acopere costurile închiderii şi ecologizării terenului pe care se află fosta rafinărie.

„Din nou mediul… ­pro­blemele Râmnicului cu mediul! Am fost convocat (pentru a nu ştiu câta oară în ultimii trei ani) la Ministerul Mediului Păduri­lor şi Apelor şi am prezentat, împreună cu reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului Buzău, situaţia batalului fostei Rafinării Venus Oil Reg. Acest obiectiv se numără printre depozitele neconforme care au depăşit termenele de închidere asumate prin obligaţiile de mediu emise de APM şi pentru care România a fost condamnată deja, urmând a fi sancţionată de Comisia Europeană prin plata unor amenzi foarte mari.

Deşi nu Municipiul se face vinovat de această situaţie, ci un agent economic aflat în plin proces de insolvenţă (până la faliment mai este un pas), primăria se va trezi în curând în situaţia de a prelua ca sarcină şi închiderea acestui depozit. Aceasta presupune, evident, o muncă suplimentară, executată sub presiunea timpului, a unor sancţiuni economice, toate pentru a pune ordine şi în această problemă de mediu.

Această situaţie vine la foarte puţin timp după ce primăria a preluat obligaţiile de mediu pentru închiderea şi a unui alt depozit neconform (sit contaminat istoric), fiind vorba despre curtea fostei Rafinării Venus Oil Reg, o suprafaţă de câteva hectare care trebuie ecologizată. Pentru acest obiectiv au fost deja demarate demersurile pentru depunerea unui proiect de închidere cu fonduri europene.

Problemele Râmnicului legate de mediu par să nu se mai termine, cu toate că în ultimii trei ani s-au alocat sume importante şi s-au depus eforturi foarte mari pentru a pune la punct aceste aspecte care influenţează viaţa în municipiul nostru”, a scris primarul Sorin Cîrjan pe pagina de socializare.

Rafinăria Venus Oil-Reg a fost una dintre cauzele trimiterii României de Comisia Europeană, în faţa Curţii Europene de Justiţie, pentru neîndeplinirea obligaţiilor ce le avea cu privire la respectarea angajamentelor de mediu. Din cele 68 depozite de deşeuri neconforme identificate la nivel naţional, doar 14 au fost închise în 2018.

În judeţul Buzău s-a reuşit desfiinţarea gropii de gunoi de la Nehoiu şi s-a lucrat pentru închiderea depozitului de deşeuri aparţinând SC FERMIT SA Râmnicu Sărat, amplasat pe malul stâng al râului Râmnic, pe un teren al Primăriei municipiului Râmnicu Sărat, şi care deţine deşeuri industriale cu conţinut de azbest. Închiderea depozitului era prevăzută a se finaliza la 31 decembrie 2019, conform proiectului tehnic, însă autorităţile judeţului au cerut urgentarea lucrărilor.

La fosta rafinărie Venus Oil Reg lucrurile sunt însă mult mai complicate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker