vineri, 25 septembrie 2020

Începe procesul ucigașului Valentinei Nica

Luna viitoare începe judecarea ucigașului Valentinei Nica. Cosmin Dan, cel care și-a incendiat fosta iubită într-un acces de furie și aflat sub influența drogurilor, va merge în instanță pe 3 septembrie pentru prelungirea măsurii arestului preventiv, apoi pe 12 septembrie va fi prezentat instanței la primul termen pe fondul cauzei.

În data de 5 august, instanța de cameră preliminară a constatat, la primul termen, legalitatea sesizării instanței, a competenței instanței, legalitatea admi­nistrării probelor și a efectuării actelor de către organele de urmărire penală și a dispus începerea judecății dosarului în care Cosmin Dan, ucigașul Valentinei Nica, a fost trimis în judecată pentru omor calificat, cu premeditare. Decizia nu a fost contestată.

Cosmin Dan, tânărul care a ucis-o prin incendiere pe Valentina Nica, a fost trimis în judecată la mijlocul lunii iunie. Părți civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, și Asociația de Proprietari de care aparține blocul unde se află apartamentul în care fata și-a găsit sfârșitul.

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, fiind reținut la scurt timp după ce și-a omorât prin incendiere fosta iubită, cu care se mai întâlnea ocazional.

Reamintim că totul s-a întâmplat pe 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească iubitei oficiale despre relația lor, Cosmin Dan i-a dat foc fetei după ce a stropit-o cu benzină. Fata nu a mai putut fi salvată, corpul fiind găsit parțial carbonizat. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins și a murit în chi­nuri groaznice.

Procurorii și-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri, între care și Anisia, prietena inculpatului din momentul crimei.

În timp ce ucigașul și prietenii săi fugeau pe scări, speriați, Valentina, urla după ajutor, arzând de vie. Trei apeluri au fost date la 112: două de către prietenii lui Cosmin Dan, al treilea de către o vecină a Valentinei. În rechizitoriu se reține că, în timp ce femeia cerea ajutor autorităților, pe fundal se auzeau strigătele Valentinei: ,,Sesizând miros de fum, aceasta a sunat la 06,39, la serviciul de apeluri de urgență… Este de precizat că pe fundalul acestei discuții, se aud țipetele victimei”, scrie sansanews.ro.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon și a arsurilor, nefiind ­des­coperite urme de violență.

Din actul medico-legal rezultă că moartea victimei a fost cauzată de o insuficiență cardio-respiratorie acută, consecința unor arsuri gradele II-IV, pe 100% din suprafața corporală, precum și a intoxicației acute cu monoxid de carbon. Leziunile traumatice, respectiv arsuri grad II-IV, susțin procurorii, s-au putut produce prin expunere la flacără și au legătură de cauzalitate directă cu decesul.

Fapta pentru care este acuzat Cosmin Dan se pedepsește cu închisoare pe viață sau cu închisoare între 20 și 25 de ani, în funcție de împrejurările comiterii acesteia.

loading...
error: Content is protected !!