Actualitate

Șase întrebări al căror răspuns ar putea pune în altă lumină tragedia de la Spitalul Săpoca

Vali MARINESCU
Călin BOSTAN

Managerul Spitalului de Psihiatrie și Măsuri de Si­guranță Săpoca, medicul Viorica Mihalașcu, și-a dat demisia din funcție luni dimineață, în urma tragediei petrecute în noaptea de sâmbătă spre duminică în această unitate sanitară, când un bărbat internat cu etilism cronic a lovit cu un stativ metalic pentru perfuzii bolnavii din două saloane, ucigând pe loc trei persoane și rănind grav alte zece. Ulterior, una dintre victime a decedat la Spitalul Județean de Urgență, iar o a cincea a murit în noaptea de duminică spre luni la Spitalul de Urgență Floreasca. Anunțurile res­pective au fost făcute luni dimineață de ministrul Sănătății, Sorina Pintea, care a coordonat personal ancheta pe care a efectua­t-o Corpul de Control al Ministerului Sănătății, care a descins la Săpoca duminică la prânz. Pintea a anunțat că Spitalul Săpoca va fi condus, cu caracter interimar, de către directorul financiar, economistrul Lurențiu Nicolae Vlad. Ministrul a mai spus că va depune plângeri penale împotriva medicului de gardă și a asistentelor din tura respectivă pentru neglijență în serviciu. De asemenea, Pintea a declarat că vor fi demarate controale în toate spitalele de psihiatrie din țară.

„Noi am finalizat ancheta privitoare la acest caz, dar controlul va continua la toate spitalele de psihiatrie (…) Vom începe cu aceste spitale cu măsuri de siguranță și vom face verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație (…) ­Mi­nistrul Sănătății nu poate să meargă în fiecare spital din țara, dar Direcțiile de Sănătate Publică au reprezentanți în cadrul Consiliilor de Administrație, care se pare că fac multă figurație. Aceste consilii trebuie să aprobe bugete, planuri de achiziții; sigur, atunci spitalul spune: <Nu am buget>. Deși are, pentru că angajează cheltuieli. Sunt mai multe aspecte pe care le vom verifica concret. Vom începe cu aceste spitale, de măsuri de siguranță, spitale de psihiatrie și verificări la modul de funcționare a Consiliului de Administrație, a comitetelor directoare”, a anunțat Sorina Pintea.

Primele erori, identificate încă de duminică

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, încă de duminică seară, că tragedia de la Spitalul Săpoca a fost consecința unui lung șir de erori umane, că asistenta nu și-a respectat fișa postului și a lăsat stativul în camera agresorului. A doua greșeală, potrivit lui Pintea, ar fi că spitalul a pus două persoane aflate în sevraj etilic în același pat.

,,Așa cum am precizat, s-a produs un lung șir de erori umane și reiterez ideea că tragedia putea fi evitată (…) Se arată în fișa asistentei medicale că nu se lasă la îndemâna pacienților obiecte contondente, stativul nu trebuia să rămână niciodată într-un salon cu probleme psihice (…) La 1,45, în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat un bărbat, tot cu etilism, pus în pat cu Lungu Ștefan, în condițiile în care mai erau paturi libere. A fost pus în salonul 206, era la îndemână și atunci poate și-au spus <De ce să nu îl punem aici>. Doi oameni au fost puși în același pat, în condițiile în care erau paturi libere. Nota explicativă arată că doamna doctor spunea că în salonul cu supraveghere era multă lume (…) Nu se pune problema lipsei de perso­nal. În acel moment erau șapte asistente medicale și trei infirmiere pe secție. Personalul este normat la nivelul minim, cele 45 de posturi aprobate în 2018, la solicitarea conducerii spitalului, urmau să fie scoase la concurs. Aici am avut o replică. De ce nu ați scos la concurs?> A spus: <Pentru că nu am avut buget>. Greșit! În momentul în care bugetul de stat e aprobat, spitalul are buget și poate face angajari. Aici e o altă poveste pe care o verificăm, personalul era la nivelul minim și fără aceste 45 de posturi. Sindicatul spunea că sâmbăta și duminica este o asistentă la 70 de pacienți. Nici vorbă. M-am uitat pe grafice. Sunt câte zece aistente la psihiatrie la cele două secții, 1 și 2, iar în timpul săptămânii sunt patru-cinci”, a mai spus ministrul Sorina Pintea.

Cine este agresorul    

Tribunalul Buzău a decis, duminică seara, internarea medicală provizorie a bărbatului care a omorât cu un stativ de perfuzii cinci pacienți ai Spitalului de Psihiatrie Săpoca și a rănit alți opt. Acesta va fi internat chiar în spitalul în care a atacat pacienții și unde specialiștii vor încerca să stabilească dacă a avut discernământ în momentul comiterii faptelor. Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, bărbatul va fi acum internat într-un salon închis și va fi păzit în permanență, el fiind urmărit penal pentru comiterea infracțiunii de omor calificat.

Nicolae Lungu, tânărul de 38 de ani din Săgeata care a semănat teroare în Spitalul de Neuropsihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca în noaptea de sâmbătă spre duminică, a fost internat joi în unitatea sanitară în urma unei crize etilice, după ce inițial a fost dus cu ambulanța la Spitalul Județean. Deși s-a spus că a fost dus la spital după ce a făcut scandal și și-ar fi agresat mama, reprezentanții Inspectoratului Județean de Poliție nu confirmă o soli­citare de intervenție.

Nu era, însă, prima dată când Nicolae Lungu ajungea la Săpoca pentru dezalcoolizare. A mai fost internat în acest spital, tot cu etilism, anul trecut, când a stat sub tratament cinci zile. Ar fi trebuit să fie externat luni, pentru că, spunea fostul manager Viorica Mihalașcu, pacientul nu a fost agresiv pe perioada internării. Sâmbătă noapte s-a produs, însă, declicul. A devenit brusc violent, a apucat un stativ pentru perfuzii și și-a lovit colegii de salon în cap. Apoi a trecut în salonul alăturat unde erau internate femei și a făcut prăpăd și acolo. Trei bărbați au murit pe loc din cauza traumatismelor grave la nivelul capului, iar o femeie de 38 de ani a murit mai târziu la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Buzău. Alți trei bărbați au fost răniți grav, la fel și șase femei. Victimele, internate cu diverse afecțiuni neuropsihice și sedate în cursul nopții, nici nu au apucat să reacționeze. O singură pacientă, în vârstă de 100 de ani, a scăpat neatinsă. Agresorul a spart apoi un geam și a fugit în curte. Un echipaj de poliție de la Postul de la Costești, care se afla întâmplător la spital, cu un bărbat care provocase un scandal, l-a surprins în timp ce-l amenința cu stativul pentru perfuzii pe portarul spitalului. A fost imobilizat cu greu.

S-a întâmplat în jurul orei 3,30. Simultan, în pavilionul unde era internat Nicolae Lungu s-a descoperit masacrul și s-a cerut ajutor la numărul de urgență 112. Atacatorul fusese deja prins și imobilizat de polițiști. Ulterior a fost pus sub paza lucrătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale, până duminică după-amiază, când a fost dus la instanță cu propunerea procurorului de caz de internare nevoluntară.

Astfel că, acum, o comisie de psihiatri urmează să stabilească dacă bărbatul a acționat cu discernământ, având în vedere că, spun tot reprezentanți ai spitalului, cu câteva minute înainte să înceapă măcelul, o asistentă l-ar fi văzut când se spăla pe față și i-a cerut să se întoarcă în pat. În patul pe care, s-a aflat ulterior, trebuia să îl împartă cu un alt pacient alcoolic.

Agresorul, în vârstă de 38 de ani, este necăsătorit și lucra ca zilier. Locuia împreună cu mama sa într-o casă din Săgeata. Mai are un frate mai mic, recăsătorit, care locuieș­te în Buzău, și o soră plecată în străină­tate. În cursul zilei de miercuri, 14 august, a fost tocmit de un vecin să muncească la cules de pepeni. Se pare că a băut peste măsură și a ajuns inițial la Spitalul de Urgență, din cauza unei crize etilice. A doua zi, joi, a fost internat la Spitalul de Psihiatrie și pentru Măsuri de Siguranță Săpoca.

La Spitalul din Săpoca sunt patru pavilioane. În cel în care s-a întâmplat tragedia erau internați 104 pacienți. În urmă cu 17 ani, un pacient tânăr internat la Săpoca a blocat ușa salonului cu un pat și a dat foc celorlalte paturi în care dormeau bolnavii. Bilanțul: patru morți și nouă răniți.

Întrebări la care așteptăm răspuns
Tragedia de la Săpoca demonstrează, încă o dată, haosul care domnește în sistelul ­sa­nitar de stat din România, un sistem în care însă, în ultimii ani, au avut loc măriri salariale semnificativ, care, în mod normal, ar fi trebuit să îi stimuleze pe angajați în cel puțin două direcții: renunțarea la șpagă și o schimbare de atitudine față de bolnavi. Ceea ce s-a întâmplat la Săpoca demonstrează că măririle salariale nu au schimbat nimic din atitudinea angajaților din sistem. Demn de remarcat este faptul că reprezentanții Sanitas din Spitalul Săpoca au găsit de cuviință ca, la câteva ore de la producerii tragediei, să emită un comunicat prin care și-au manifestat solidaritatea față de colegii lor aflați în tura fatidică – adică față de cei care nu au ignorat, în mod flagrant, atribuțiunile de serviciu înscrise în fișele posturilor – și chiar au considerat a fi de bonton să se plângă în legătură cu scăderea sporurilor salariale.
Lăsând la o parte aceste mizerii, rămân o serie de întrebări legate de modul în care a fost condus Spitalui Săpoca, unitate despre care tot mai multe voci susțin că ar fi un veritabil teatru de război între diverse tabere.
De aceea, în ceea ce urmează, vom adresa câteva întrebări, retorice deocamdată, al căror răspuns sperăm că îl vom găsi în raportul Corpului de Control al Ministerului Sănătății.
1. Este adevărat că a fost redus sporul pentru condiții periculoase doar pentru personalul me­dical și auxiliar sanitar de pe secțiile de acuți, de la 75% la 50%, în timp ce personalul TESA beneficiază de un spor de 65%, pentru aceleași condiții periculoase?
2. De ce au fost scoase la concurs abia în data de 12 august 2019, nouă posturi de muncitor necalificat supraveghere bolnavi psihici, și nu mai devreme, dat fiind că Ministerul Sănătății a aprobat ocuparea a 48 de posturi încă din luna noiembrie 2018?
3. Cum se împacă declarațiile conducerii spitalului referitoare la lipsa bugetului pentru angajări, dat fiind că la data de 30 iunie 2019 unitatea înregistra un excedent de 11.158.300 lei (111,583 miliarde lei vechi), conform Formularului nr.1 privind execuția bugetului de venituri și cheltuieli al spitalului public, formular publicat pe site-ul Ministerului Sănătății la secțiunea Monitorizare cheltuieli?
4. Conform prevede­rilor Ordinului nr. 600/2018 al Secretariatului General al Guvernului privind aprobarea Codului controlului intern, managerul spitalului avea stabilite standarde de control intern managerial?
5. Există, la nivelul secției respective, o procedură operațională pentru monitorizarea riscu­rilor aferente activității medicale?
6. Există vreo legătură între firma care administrează camerele de supraveghere din spital și o persoană din conducerea Direcției de Sănătate Publică?

foto: libertatea.ro

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker