vineri, 25 septembrie 2020

Copiii din Buzău, față în față cu actori și autori de benzi desenate la Librăria Cărturești 

Eveniment inedit organizat duminică, 18 august, în recent deschisa Librărie Cărturești de la Buzău, din interiorul Shopping City.

Copii de diferite vârste au fost provocați să își îndrepte atenția spre lectură în cadrul două evenimente organizate în interiorul librăriei. Este vorba despre „Dimineața de poveste”, cu actorul Cristi Martin, fondator al Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie Buzău – Comic 7B, și „Totul despre BD” – atelier de bandă desenată cu autorul Mihai Grăjdeanu și jurnalista Mădălina Diaconu.

„Din fericire, observ care încă citesc”

Participarea la cele două evenimente s-a făcut pe bază de înscriere, iar intrarea a fost liberă.

„A fost o dimineață povestită și ne-am întâlnit cu Apolodor. Am citit împreună cu copiii cartea cu Apolodor. A fost o experiență plăcută pentru mine, nu am mai făcut acest lucru, să citesc copiilor povești. Ei au fost foarte atenți și, mai mult, la un moment dat am făcut în așa fel să citească și ei. Din fericire, observ că cei mici încă citesc. Mă speriasem la un moment dat, pentru că am auzit că din ce în ce mai puțin copii citesc și preferă mai mult să stea pe Facebook sau  pe alte rețele de socializare. Așa că mă bucur foarte tare că au venit copiii. Este foarte important că în Buzău există încă o librărie. Prețurile cărților, din păcate, sunt destul de prohibitive, dar și cititorii sunt tot mai puțini, deci cei care tipăresc o carte trebuie să își scoată și ei un ban. E bine că încă există biblioteci și librării. Ce va fi mai târziu, vom trăi și vom vedea”, a declarat, pentru Radio Romania Cultural, actorul Cristi Martin, profesor de actorie la Liceul „Margareta Sterian”.

„Atelierul de bandă desenată a atras copii”

După ce au terminat de citit povești cu Cristi Martin, cei mici s-au alăturat autorului de benzi desenate Mihai Grăjdeanu pentru a desena împreună cu el.

„Este important ca atu­nci când se deschide o librărie nouă să fie atras public de toate gusturile. O secțiune sau un raft dedicat benzilor desenate este binevenit, mai ales că în România ar trebui reintrodusă banda desenată în atenția cititorilor de toate vârstele ca un act de cultură. Fanii celei de-a noua arte se pot bucura astfel de genurile de bandă desenată care se publică pe plan internațional. Atelierul pe care l-am coordonat în Librăria Cărturești în Buzău a atras copii. Invitația m-a încântat și sper ca tot mai multe librării din țară să promoveze banda desenată prin astfel de activități”, a declarat Mihai Grăjdeanu pentru aceeași sursă.

Noul Cărturești de la Buzău măsoară 150 de metri pătrați și găzduiește pe rafturi 10.000 de produse atent selecționate, printre care 6.000 de titluri de carte în limba română, 1.000 de titluri în limba engleză, peste 1.000 de produse multimedia, board­games, jocuri și jucării, dar și o selecție extinsă de ceaiuri, accesorii de ceai și cafea, obiecte de design, papetărie, suveniruri și gastronomie, inclusiv o ofertă de vinuri românești.

Amenajarea librăriei este semnată de biroul de arhitectură Square One, care a realizat și conceptul altor spații Cărturești din București, Constanța, Bra­șov sau Iași. Și în acest caz, accentul a fost pus pe crearea unui spațiu prietenos de interacțiune cu cartea și obiectele cultu­rale.

loading...
error: Content is protected !!