Actualitate

Începe procesul complicilor criminalului Cosmin Dan. Cine a contestat rechizitoriul procurorilor

Dosarul complicilor ucigașului Valentinei Nica a primit, vineri, undă verde, de la judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul Buzău, pentru începerea procesului. Doar unul dintre inculpați a contestat ­rechi­zitoriul procurorilor.

,,Respinge cererile și excepțiile formulate de inculpatul Clonț Radu Ștefan, ca nefondate. Constată legalitatea sesizării instanței cu rechizitoriul (…) privind pe inculpații Clonț Radu Ștefan și Naum Alexandru pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la distrugere prin incendiere și complicitate la omor calificat (…) Dispune începerea judecății cauzei privind pe inculpații Clonț Radu Ștefan și Naum Alexandru”, se precizează în soluția pe scurt. Decizia poate fi contestată de cei doi inculpați în termen de 3 zile de la comunicare. Tot vineri, judecătorul de drepturi și libertăți a decis ca Radu Clonț și Alexandru Naum să fie judecați sub control judiciar.

Cei doi prieteni ai lui Cosmin Dan au fost deferiți justiției la doi ani de la uciderea prin incendiere a tinerei Valentina Nica, în locuința ei de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău, fiind acuzați de complicitate la omor ca­lificat prin cruzimi, în cazul lor fiind luată în calcul pluralitatea de infracțiuni.

Radu Clonț și Alexandru Naum, cei care i-au adus benzina ucigașului Cosmin Dan, au fost trimiși în judecată pe 5 martie. Acuzațiile cu care procu­rorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău au trimis rechizitoriul în instanță le poate aduce ­prie­tenilor ucigașului ani grei în spatele gratiilor, limita de pedeapsă fiind detențiunea pe viață sau închi­soare de la 15 la 25 de ani și interzicerea unor drepturi.

Cosmin Dan, tânărul care și-a ucis fosta iubită prin incendiere, și-a aflat sentința definitivă în luna octombrie a anului trecut. Completul de la Curtea de Apel Ploiești a decis să res­pingă apelul declarat de Cosmin Dan, dar și de părinții fetei. Instanța a dedus din pedeapsa dispusă la fond de 24 de ani de închisoare cu ­executare doar perioada arestului preventiv. Dan a fost condamnat pe 30 ia­nua­rie 2020 la 23 de ani de închisoare pentru omor cu premeditare prin cruzimi și un an de închisoare pentru distrugere, care reprezintă o treime din pedeapsa principală. În total, ucigașul tinerei care-i fusese iubită a primit la Tribunalul Buzău o pedeapsă de 24 de ani de închisoare cu executare și a fost obligat la plata unor despăgubiri de 100.000 euro, cu titlu de daune morale, către mama fetei, Katia ­Mi­lica Dodan, 50.000 euro daune morale către tatăl tinerei, Ionel Aurel Nica, și la 10.000 euro daune materiale către Katia Milica Dodan (echivalentul în lei la data executării) pentru finalizarea lucrărilor de refacere a apartamentului incendiat și mobilarea lui, dat fiind că tatăl lui Cosmin Dan s-a străduit, în limita posibilităților, să facă reparațiile cuvenite. Inculpatul a scăpat de condamnarea pe viață după ce nici familia fetei și nici procurorii nu au cerut o asemenea pedeapsă.

Audierile în dosarul celei mai cumplite crime care a zguduit Buzăul la începutul anului 2019 au scos la iveală detalii cutremurătoare încă de la primele termene de judecată. Patru martori ai tragediei au fost ascultați de judecător, iar mărturia lui Antonio Măcelaru, un adolescent de 15 ani, a fost una dintre cele mai explicite. Acesta a povestit cu lux de amănunte despre discuțiile telefonice ale lui Cosmin Dan cu prietenii săi, inclusiv momentul când acesta le-a cerut la telefon benzină cu scopul precis de a o incendia pe Valentina, dar și despre momentele când a aruncat combustibil în dormitorul în care s-a produs tragedia și unde flăcările au cuprins-o pe Valentina. Deși, pe alocuri, mărturia este greu de admis, luxul de amănunte confirmă vinovăția prietenilor lui Cosmin, care i-au adus benzina și nu au intervenit în momentul în care acesta a dat foc.

Tocmai aceste amănun­te i-au trimis în fața instanței pe prietenii lui Cosmin Dan, Radu Clonț și Alexandru Naum. Primul a urcat în apartament să-i dea benzina, celălalt i-a adus-o până la ușă. Niciunul dintre ei nu l-a întrebat pentru ce îi trebuie. Radu Clonț a declarat în fața instanței: „Nu l-am întrebat. Am crezut că-i trebuie la vreo mașină”, așa cum mărturisise și în fața anchetatorilor, ceea ce nu-l absolvă de vinovația de a-i asigura inculpatului acuzat de omor calificat cu premeditare sursa incendiului în care o tânără de 21 de ani a murit în chi­nuri groaznice. Procurorii aveau deschis la acel moment un dosar in rem în care Radu Clonț, dar și Alexandru Naum, erau vizați de cerce­tări pentru complicitate la omor calificat.

Prieteni destul de apro­piați fiind însă, Clonț ar fi putut ști că Dan, cu care petrecuse în noaptea de 22 spre 23 februarie 2019 într-un cunoscut club din Capitală și cu care a împărțit o sticlă de whisky, nu avea pentru ce mașină să îi ceară benzină, atât timp cât îl luase de acasă când au plecat spre București și îl lăsase în fața blocului Valentinei. Mai mult, Cosmin Dan nu putea să conducă vreo mașină din cauză că avea permisul reținut cu o lună înainte să se întâmple nenorocirea. Pe 22 ianuarie, lui Cosmin Dan i-a fost reținut permisul de conducere pentru 90 de zile pentru viteză peste limita legală, contravenția fiind înregistrată pe raza județului Ialomița. Acesta a contestat procesul verbal, iar un certificat de grefă a fost înregistrat în data de 25 ­fe­bruarie, când el se afla deja în arest preventiv.

Audiat a fost și Alexandru Naum, cel care, potrivit declarației lui Radu Clonț, a fost sunat de Cosmin Dan să-i aducă benzina. Acesta s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era hotărât să îi dea foc Valentinei și a fugit. Clonț, însă, ar fi asistat la toată scena, iar când a văzut că flăcările se extind și fumul gros a invadat casa s-a refugiat în baie cu iubita de la acel moment a lui Cosmin Dan, Anisia Dinu, și cu Antonio Măcelaru. Valentina nu a mai putut fi salvată.

Procurorii și-au concentrat inițial ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deși erau indicii că în apartament ar mai fi fost alți patru tineri. Mărturiile contradictorii ale celor doi prieteni ai lui Cosmin Dan i-au făcut pe anchetatori să disjungă într-un alt dosar acuzațiile de complicitate la omor calificat.

Articole similare

error: Continut protejat!!