Actualitate

DGASPC a lansat două proiecte europene în valoare de opt milioane de lei

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASCP) Buzău a lansat, la sfârșitul săptămânii trecute, două noi proiecte finanțate prin fonduri europene, cu sprijin și din partea Consiliului Județean.

Primul proiect, „Anticameră pentru viață”, are ca principal obiectiv întărirea capacității DGASPC Buzău de a furniza programe de servicii integrate de sprijin, pentru susținerea procesului de tranziție al tinerilor de la sistemul instituționalizat la servicii la nivelul comunității, prin Serviciul de integrare socio-profesională și vocațională. Valoarea totală a proiectului este de aproape trei milioane de lei, doi la sută din valoarea totală fiind suportată de către Consiliul Județean.

Prezentă la evenimentul de lansare, ce a avut loc la Muzeul Etnografic „Casa Vergu Mănăilă”, Mirela Oprea, directorul executiv al Consiliului Județean, s-a arătat foarte încântată de acest proiect: „Ca întotdeauna, este o plăcere să fim alături de această instituție care, trebuie să recunoaștem că, în ultimii ani, a atras foarte multe fonduri europene. Spre deosebire de toate celelalte proiecte pe care Direcția le-a implementat sau le are în curs de implementare și care, de regulă, priveau condiții sociale aflate în desfășurare și în special pentru sistemul rezidențial, mă bucur că acest proiect se adresează celor care au părăsit după 2016 sistemul de protecție sau urmează să îl părăsească. Mi se pare extraordinar acest proiect, deoarece creștem copii și tineri încercând să le oferim ceea ce le lipsește, căldura unui cămin, a unei familii. Acum, însă, prin acest proiect, ne gândim și la ceea ce înseamnă ca aceștia să cunoască o tranziție lentă de la acea viață a sistemului către o viață independentă, în care ei trebuie să cunoască realitatea așa cum este. Este o realizare pentru județul Buzău. Nu înseamnă că până la acest proiect Direcția nu a avut în portofoliul său servicii de acompaniere a tinerilor care urmau să iasă sau au ieșit din sistemul de protecție. I-au sprijinit prin consiliere, prin identificarea spațiului de locuit și oferirea locurilor de muncă. Bineînțeles că ne-am bucura ca acest proiect să poată deveni realitate nu numai atunci când se pot atrage fonduri europene, ci și din resursele proprii. În județul Buzău există un potențial de capabilitate și de resurse de a strânge cât mai mulți parteneri sociali pentru realizarea unor obiective în acest domeniu”, a spus Mirela Oprea.

Proiectul se adresează unui număr de 96 de copii și tineri care au părăsit sistemul instituționalizat înce-pând cu anul 2016 sau celor care urmează să îl pără­sească. Loredana Dorobanțu, directorul general al DGASPC Buzău, a ținut să  mulțumească echipei care s-a implicat pentru ca acest proiect să se realizeze: „Cuvintele noastre sunt de mulțumire pentru colegii mei care formează o echipă inimoasă și creativă și care lucrează cu drag la acest proiect de care chiar avem nevoie. Ne dorim ca la capătul lui să ne atingem obiectivele, și anume aproximativ 100 de tineri care se pregătesc să părăsească sistemul de protecție sau care l-au părăsit deja în ultimii ani, să își găsească locul în societate și să își atingă potențialul maxim”, a spus directorul DGASPC.

Prin intermediul acestui proiect, tinerii și copiii care urmează să părăsească sistemul instituționalizat sau l-au părăsit în ultimii patru ani, vor beneficia de sprijin prin intermediul unui program, pentru a-i ajuta să se integreze pe piața muncii.

Sprijin pentru asigurarea unei locuințe

Pentru 40 de tineri care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul instituționalizat se va acorda un sprijin de tip „Prima cameră”, prin intermediul căruia aceștia vor beneficia de sprijin finaniciar pentru asigurarea unei locuințe sau a plății utilităților.

Astfel, pentru cei aproximativ 100 de tineri care urmează să părăsească sistemul instituționalizat sau care l-au părăsit începând cu anul 2016 vor fi organizate 11 ateliere de viață independentă și servicii de consiliere. Pentru 20 de tineri și copii care au părăsit sistemul instituționalizat începând cu anul 2016 sau care urmează să îl părăsească, se vor organiza activități de mentorat în cadrul cărora se acordă servicii de acompaniere, suport individualizat și de grup, în vederea facilitării integrării sociale.

Tot în cadrul acestui proiect vor beneficia de un ghid de bune practici cu privire la acordarea de servicii integrate destinate tinerilor și copiilor care au părăsit sau urmează să părăsească sistemul de protecție, scopul acestui ghid fiind prevenirea marginalizării. Aceștia vor avea parte de formare și de identificare de către cinci speakeri motivaționali din rândul tinerilor sau al copiilor.

Proiectul conține și o componentă medicală, în cadrul căreia 70 de copii sau tineri din grupul-țintă vor beneficia de servicii medicale, stomatologie, oftalmologie, dar și servicii generale. Acesta se derulează pe o perioadă de 30 de luni, din ianuarie 2021 până în iunie 2023.

Case de tip familial pentru 12 copii

Al doilea proiect pe care DGASPC Buzău l-a lansat este „Servicii Sociale pentru un viitor mai bun”. Acesta are o valoare totală de 5.301.608.39 lei și este finanțat prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020,  doi la sută din valoarea totală fiind finanțată de Consiliul Județean. Proiectul se a-dresează unui grup-țintă de 110 persoane, din care 58 de copii sau tineri instituționalizați. 42 de copii expuși riscului de separare de familie vor beneficia de servicii de recuperare în cadrul unui centru de zi de recuperare.

Scopul acestor servicii este dezvoltarea unui serviciu social de tip rezidențial în cadrul celor patru case de tip familial care vor găzdui câte 12 copii, care se vor bucura de un mediu cât mai apropiat de cel familial, având parte de educație, îngrijire, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor unui trai independent.

În cadrul acestui proiect, DGASPC Buzău își propune și dezvoltarea unui centru de zi de recuperare pentru copiii cu dizabilități  care să aibă o capacitate de 90 de beneficiari. Mai mult, o componentă a acestui proiect este și dezvoltarea rețelei de asistenți maternali profesioniști prin recrutare, formare și angajare a unui număr de 10 asistenți maternali, din care cinci din mediul rural.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker