Politic

Începe dansul! Liberalii merg singuri în alegerile din 2024

Liberalii au decis vineri, în ședința de la Sinaia, să meargă singuri la alegerile din 2024 și nu într-o alianță cu PSD, așa cum inițial lua în calcul conducerea PNL. Cu un vot unanim, PNL a ales varianta candidaturii pe liste proprii în alegerile din 2024, iar Nicolae Ciucă și-a exprimat intenția de a fi candidatul partidului la prezidențiale.

În ședința de la Sinaia cu liderii de organizații, conducerea PNL a prezentat trei scenarii privind alegerile de anul viitor: participarea pe listă proprie, o alianţă cu PSD sau o coaliţie de dreapta mai largă.

În spatele ușilor închise au existat și atacuri la adresa PSD, unul dintre liderii PNL care au comentat relația cu social-democrații a fost Dan Motreanu. „Niciodată într-o alianţă de genul asta nu s-a pomenit ca unul din parteneri să îi fure primarii celuilalt şi să se mai şi laude cu asta”, a spus el despre partenerii de coaliţie. Și Rareş Bogdan a vorbit despre social-democrați precizând că „vor să pară băieţi buni, însă îi atacă începând de aseară prin <Divizia Bălăceanca>”. Acesta a făcut referire la o postare a deputatului PSD Marian Mina care s-a lansat joi într-un atac la adresa liberalilor, pe care i-a întreabat retoric dacă i-a invitat cineva pe o listă comună la alegeri.

Ciucă vrea să candideze la prezidențiale

În ședința cu șefii de organizații, președintele PNL Nicoale Ciucă a încercat un discurs mobilizator și exprimându-și convingerea că partidul „va aborda alegerile din 2024 și le va câștiga”: „Prin noi înșine am reușit de-a lungul istoriei. Prin noi înșine vom reuși să abordăm alegerile din 2024 și să le câștigăm. Să dăm Președintele României. Pentru că nu există altă soluție pentru dezvoltarea României”, le-a spus Ciucă liberalilor, potrivit unor surse oficiale participante la ședință. Întrebat de un lider PNL dacă va candida la președinție, Ciucă ar fi replicat: „De ce credeți că sunt aici?”.

Nicolae Ciucă le-a mai vorbit liberalilor despre capacitatea PNL de a coagula dreapta, spunându-le că partidul urmează să fuzioneze prin absorbție cu ALDE. Președintele PNL nu le-a spus însă niciun cuvânt însă despre partidele de opoziție aflate în Parlament, ca USR și Forța Dreptei, sau despre PMP-ul condus de Eugen Tomac. „Coagularea dreptei se va face în jurul PNL. Suntem pe finalizare cu fuziunea prin absorbție cu ALDE. Suntem singurul partid care poate coagula dreapta!”, le-a spus Ciucă.

La rândul lui, secretarul general al PNL, Lucian Bode, le-a cerut liberalilor unitate pentru că trebuie ca „faliile interne trebuie asanate și trebuie să fie unitatea în jurul obiectivului comun de a câștiga toate cele patru runde de alegeri”.

 Întoarcere cu 180 grade

Reamintim că liberalii s-au reunit, la Sinaia, unde conducerea le-a prezentat rezultatul sondajelor interne și au cerut o decizie în ceea ce privește modul în care partidul va candida la alegerile din 2024.

Inițial, președintele PNL, Nicolae Ciucă, și secretarul general Lucian Bode au pledat în interiorul PNL pentru o alianță electorală cu PSD în 2024. O parte a partidului s-a opus acestei idei. Astfel că, în urmă cu două săptămâni, Nicolae Ciucă, la finalul ședinței BEX, a anunțat că dorința liderilor PNL este de a merge singuri în alegerile din 2024.

Schimbarea opțiunii lui Nicolae Ciucă se datorează, potrivit surselor citate de HotNews, pe de o parte opoziției primariilor și liderilor locali vis-a-vis de o alianță cu PSD și, pe de altă parte, rezultatului sondajelor care arată că votanții PNL nu acceptă candidaturi comune cu PSD.

La Buzău se ascut săbiile

Astfel că, după o perioadă relativ scurtă de acalmie în teritoriu între repezentanții locali ai celor două partide, este de așteptat ca harța să reizbucnească, și încă cu o intensitate invers proporțională cu zilele rămase până la alegeri. La Buzău, este evident că, în primul rând, tunurile liberalilor se vor concentra asupra primarului Constantin Toma, mai ales în condițiile în care acesta din urmă a declarat public că se opune unei alianțe cu PNL, tocmai din pricina atitudinii pe care reprezentanții Partidului Național Liberal au avut-o, în permanență, față de el.

Primarul Buzăului, Constantin Toma, excludea încă din start o astfel de alianță și posibilitatea unor candidaturi comune cu PNL. „Ăștia de trei ani încoace au fost numai împotriva noastră. Personal nu sunt de acord. E foarte complicat. Aici am câștigat detașat și la municipiu și la județ toate alegerile. Lumea are încredere în noi, ne facem în continuare treaba și nu văd de ce am avea nevoie de niște oameni care au fost împotriva noastră în permanență, chiar dacă la nivel central domnii Ciolacu și Ciucă s-au înțeles și mai puțin în PNL, unde sunt mai multe partide de fapt”, a declarat Toma pentru HotNews.

El spunea că înțelege nevoia stabilității politice, dar nu vede rostul unei alianțe electorale cu PNL după ce liberalii au făcut „tot felul de mizerii și plângeri penale”  împotriva sa, iar atacurile politice la nivel local s-a coborât la un nivel foarte jos. „Trebuie să se discute și cu mine aici (conducerea PSD, n.r.), pentru că nu este în regulă. Am fost bătaie de joc timp de trei ani. Nu sunt de acord, la Buzău vorbesc. Am competențe politice sunt prim-vicepreședinte la județ și sper să am și eu un cuvânt de spus. Interesul național la Buzău este să fim lăsați în pace și să ne vedem de treaba noastră. În ultimul sondaj la Buzău PNL este la 10 la sută și AUR la 18 la sută. După alegeri să se facă alianțe, până atunci fiecare pe picioarele lui”, mai spunea primarul.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker