Economic

În aprilie, doar 9% dintre firmele buzoiene au apelat la șomaj tehnic

Economia buzoiană este funcțională și în perioada pandemiei. Doar 9% dintre firmele buzoiene au apelat la șomajul tehnic în luna aprilie, fiind concediate circa 500 persoane.

Din fericire,  în același timp, s-au și angajat aproape 400 – 500 persoane. Cu alte cuvinte, rata șomajului a  rămas la 6,5% și în perioada pandemiei de coronavirus, ceea ce înseamnă că în baza de date a Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă se află în evidență în continuare aproximativ 10.500 persoane, dintre care numai 1.500 au statut de șomeri ­in­demnizați, restul fiind șomeri pe Legea 416 privind venitul minim garantat.

„În plină pandemie, în luna aprilie s-au angajat peste 360 de persoane în Buzău. 13.011 persoane au intrat în șomaj tehnic având contractele de muncă suspendate, dar 90% dintre societățile buzoiene nu au apelat la șomaj tehnic. În județul Buzău sunt aproximativ 25.000 de firme active înregistrate la Registrul Co­merțului. Dintre acestea aproximativ 1.750-2.000 au trimis angajați în șomaj ­te­h­nic, ceea ce înseamnă  că doar 9% din total entităților economice înregistrate active în județul Buzău au apelat la această formă în perioada situației de urgență”, spune Ionel Tociu, directorul JOFM Buzău. Asta înseamnă că firmele mari cu 300-400 de oameni minim, au lucrat în această perioadă și și-au închis porțile doar firme din domeniul confecțiilor cele care se încadrează în HORECA și entități de 10-15 per­soane.

Articole similare