Cultură

Imagini surprinse de militarii români în Afganistan, într-o expoziție în premieră la Muzeul Județean

Muzeul Județean Bu­zău, instituție de cultură și cercetare ce funcționează sub autoritatea Consiliului Județean, anunță des­chiderea, în data de 29 noiembrie, a expoziției „Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021”, organizată în par­teneriat cu Divizia 2 Infanterie „Getica” și cu Ins­pectoratul Județean de Jandarmi Buzău. „Expoziția aceasta este mai mult o instalație expozițională. Este implementarea unui concept pe care noi l-am mai folosit la Muzeul de Etnografie <Vergu Mănă­ilă>, și anume, acela de expoziție în expoziție. Noi avem în sală expoziția temporară <Armata română în Războiul cel Mare 1916-1918>, o expoziție pe care am organizat-o în parteneriat cu Muzeul Militar Național <Regele Ferdinand I>. În această sală a început lucrul la amenajarea expoziției temporare <Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021>. Din expoziție vor face parte  fotografii care vor fi expuse astfel încât să nu interfereze cu exponatele deja prezente în sală, dar care să le completeze. Este vorba despre două generații de militari aflate la un secol distanță, care au luptat sub același drapel. Acest ansamblu expozițional va fi deschis pe data de 29 noiembrie doar în zona online, pentru că acestea sunt condițiile, după care va fi permisă vizitarea ei cu respectarea tuturor condițiilor impuse de starea de pandemie, iar ultima zi de vizitare va fi de Ziua Culturii Naționale, pe 15 ianuarie, când se vor închide amândouă”, spune directorul Muzeului Jude­țean Buzău, Daniel Costa­che.

Fotografii încărcate de istorie și de emoție

Astfel, vizitatorii care vor trece pragul expoziției vor avea prilejul să admire o serie de fotografii inedite, care ilustrează participarea contingentelor militare românești în misiuni internaționale desfășurate în Afganistan. Sunt redate, astfel, aspecte edificatoare privind experiențe perso­nale și de grup, momente de conflict, de relaxare, fotografii aeriene, de la sol, sau imagini cu autohtoni, cele mai impresionante fiind cele cu cei mai inocenți dintre aceștia, copiii, victime ale războiului.

Un aspect interesant al expoziției este faptul că fotografiile, în cea mai mare  parte a lor nu sunt făcute profesionist. „Sunt doar câteva realizate în mod profesionist, nu mai mult de cinci-zece. Fotografiile sunt realizate de către militari români care au participat efectiv la acest conflict de-a lungul timpului. Ele surprind de la imagini din timpul unor operațiuni de luptă până la imagini din cotidianul Afganistanului aflat în război. Sunt fotografii cu copii, care surprind cum încearcă afganii să revină la normal, să trăiască normal atât cât se poate într-o perioadă de conflict. Sunt multe fotografii care impresionează. Pe mine m-a impresionat o fotografie cu doi copii afgani din care se vede că aceștia sunt afectați de conflict, nu fizic, ci emoțional. Este o altă fotografie cu un fast food care se află în plină zonă de operațiuni; sunt fotografii care au darul de a ne transmite un mesaj foarte clar despre ce se întâmplă într-o zonă de conflict, cât de nociv este ceea ce generează un astfel de conflict pentru întreaga societate. Am primit mai multe fotografii. Au fost selectate 56 pentru a fi printate. Însă, vor fi în zona expozițională și două televizoare, pe care vor rula toate fotografiile primite, dar și imagini, să le spunem în oglindă, cu aspecte de front din Primul Război Mondial cu Armata Româ­nă și cu aspecte din conflictul din Afganistan, mesajul fiind clar de arc peste timp între generații, cu modalități diferite de abordare a conflictului, cu tehnici diferite, cu resurse umane și echipamente diferite”, mai spune directorul Daniel Costache.

Cum a fost concepută expoziția

Proiectul a pornit de la ideea că „un muzeu trebuie să fie ancorat în rea­litățile cotidiene. Și, pentru că anul acesta, în septembrie, după 20 de ani de conflict armat în Afganistan, a fost încheiat acel conflict, și pentru că  România a participat cu logistică, resursă umană și financiară, ca parte a unei coaliții internaționale, am considerat că se impune o astfel de expoziție, care se compune din 56 de fotografii de mari dimensiuni”, explică directorul muzeului conceptul expoziției, care va surprinde  în oglindă diverse aspecte ale acțiunilor mili­tare din Marele Război și ale Războiului din Afga­nistan, în condiții diferite de tehnică militară, ordin geopolitic, de relief și de climă.

Proiectul expozițional este integrat în expoziția „Armata română în Războiul cel Mare 1916-1918”, realizată în colaborare cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I”, demersul muzeistic urmărind să creeze un arc peste timp, aducând în atenția publicului, în primul rând, contribuția umană a României la efortul de război. „Cele două expoziții se leagă din multe puncte de vedere și, în esență, facem  un arc peste timp. Pentru că, dacă avem în expoziția permanentă Armata Română în primul cel mai distrugător război în care a fost implicată, acum, în expoziția temporară, avem Armata Română implicată în ultimul, și sperăm să rămână ultimul cel mai mare conflict în care suntem implicați, dar, de data aceasta, ca parte a unei coaliții internaționale, conflict care a avut un rol geostrategic, geopolitic extrem de important pentru stabilitatea și securitatea în toată această zonă, inclusiv în Europa”, mai explică directorul instituției muzeale județene.

Vernisajul expoziției „Războiul din Afganistan văzut prin obiectivul foto al militarilor români 2001-2021” va avea loc luni, 29 noiembrie, începând cu ora 11.00, la sediul Muzeului Județean Buzău. Intrarea este liberă în ziua evenimentului, însă accesul este permis cu respectarea normelor sanitare în vi­goare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker