Sport

HotNews: Zece lucruri importante de știut despre controversatul Mondial din Qatar

Campionatul Mondial de fotbal este la doar câteva ore de startul oficial. Turneul din Qatar este în mod evident cel mai comentat și controversat din istoria competiției, iar pentru a înțelege mai bine situația am ales 10 lucruri pe care trebuie să le știi înainte de Qatar vs. Ecuador (partida de deschidere care va avea loc duminică, de la ora 18.00).

1. Cel mai controversat Mondial din istorie

Fără doar și poate, CM 2022 Qatar este turneul final mondial cel mai controversat din istoria fotbalului. S-a vorbit foarte mult de acest campionat, iar el încă nu a început.

Vorbim aici despre acuze ale încălcării drepturilor omului, plăți ilegale către anumiți oameni importanți din FIFA pentru a primi dreptul de găzduire, probleme mari cu temperaturile și cu faptul că întregul sezon fotbalistic a fost dat peste cap din cauza acestui CM care se va juca iarna. În plus, Qatar este printre cele 69 de țări din lume unde relațiile între persoanele de același sex sunt interzise, iar de aici un alt motiv de controverse.

2. Cel mai costisitor CM din istorie. Dorința Qatarului de a arăta puterea pe care o deține

Vorbim despre cea mai scumpă Cupă Mondială de fotbal din istorie, cu costuri totale de aproximativ 200 miliarde dolari, conform presei internaționale. În comparație, Campionatul Mondial din Brazilia (2014) a costat aproximativ 11,5 miliarde de dolari, iar cel din Rusia (2018) undeva la 14 miliarde de dolari.

3. Mondialul cu cele mai scumpe bilete din istoria competiției

Cheltuieli pe măsură, prețuri la fel. Turneul final din Qatar are cele mai scumpe bilete din istoria oricărui CM de până acum. Față de competiția găzduită de Rusia (în 2018), unele tichete sunt cu până la 46 la sută mai scumpe.

4. Qatar, cea mai mică țară care a găzduit vreodată CM de fotbal

Cu o suprafață de 11.581 de km², Qatarul este cea mai mică țară care a găzduit vreodată Campionatul Mondial de fotbal. Populația este de 2,88 de milioane de locuitori.

5. Berea, bucuria fanilor, interzisă din cauza legilor stricte din Qatar în privința alcoolului

Cu doar două zile înainte de startul CM, gazdele din Qatar au anunțat că berea cu alcool va fi interzisă pe arenele turneului final, dar și în împrejurimile acestora (lucru unic în istoria CM de fotbal). Este o lovitură mare atât pentru fani, dar și pentru FIFA – este cunoscut faptul că forul mondial are un contract important de sponsorizare cu compania Budweiser (în valoare de 75 de milioane de euro).

6. Fanii închiriați, găselnița Qatarului pentru o atmosferă de Mondial

Au existat în ultimele luni zvonuri că gazdele turneului final vor apela la anumiți fani închiriați pentru a face atmosferă la CM din Qatar. Stadioanele nu trebuie să fie goale, iar celebrele „fan zone” este musai să fie populate. S-a aflat că suporterii închiriați vin din Pakistan și vor primi 10 euro pe zi, cazare gratuită, dar și trei mese fără bani pe zi.

7. Singurul Mondial din istorie care se dispută iarna

Un alt motiv important de supărare după ce Qatarul a fost desemnată țară gazdă a fost alegerea perioadei de desfășurare a turneului final. Cu temperaturi foarte mari pe durata verii, Qatarul a primit un nou cadou din partea FIFA. Va fi primul Mondial care se dispută iarna (20 noiembrie – 18 decembrie) din istoria competiției.

Tot sezonul a fost dat peste cap, existând nemulțumiri din partea fanilor, a cluburilor, a antrenorilor, dar și a jucătorilor. Inutil, banii au decis că turneul final se va disputa iarna.

8. Finalul unei ere importante din istoria fotbalului: rivalitatea dintre Cristiano Ronaldo și Lionel Messi

Odată cu turneul final din Qatar vom înregistra finalul unei ere importante și spectaculoase din istoria fotbalului: rivalitatea dintre Cristiano Ronaldo și Lionel Messi va apune. Lusitanul are 37 de ani, iar argentinianul 35, iar aceasta va fi ultima lor șansă de a ridica trofeul suprem deasupra capului.

9. Singurul CM din istorie cu… aer condiționat pe toate arenele

Pentru a face față temperaturilor destul de mari, organizatorii au montat aer condiționat pe toate cele opt arene care vor găzdui cele 64 de meciuri de la CM 2022 Qatar. Ca idee, din cauza căldurii este nevoie zilnic de 10.000 litri de apă desalinizată pentru întreținerea suprafeței de joc de pe o arenă de la acest Mondial.

10. Cea mai importantă absență de la CM: campioana Europei

Italia ratează al doilea turneu final mondial (nu a fost prezentă nici în 2018, în Rusia). Squadra Azzurra a cucerit titlul european în vara anului trecut, dar nu a reușit să obțină biletele pentru Qatar.

Mari vedete care vor rata Mondialul pentru că naționalele lor nu s-a calificat: Erling Haaland (Norvegia), Mohamed Salah (Egipt), Zlatan Ibrahimovic (Suedia), James Rodriguez (Columbia), Gianluigi Donnarumma (Italia).

 

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articole similare