joi, 04 iunie 2020

Heliport pentru SMURD, în curtea fostului Liceu de Poliție

După ce ministrul de Interne Marcel Vela a anunțat recent achizițio­narea de noi elicoptere pentru situații de urgență declarând public că vrea „ca în toate județele să fie amenajate locuri pentru aterizarea și decolarea aeronavelor SMURD și pe timp de zi și pe timp de noapte”, și având în vedere faptul că la Buzău elicopterele SMURD nu vor mai ateriza  la Stadionul de atletism din municipiul Buzău – pentru că arena aflată la ieșire din oraș spre Ploiești va intra, de luna viitoare, într-un amplu proces de reabilitare, printr-o investiție a Primăriei Buzău, și oricum acesta era doar o soluție de avarie întrucât aici nu puteau ateriza elicopterele SMURD decât pe timp de zi-, Instituția Prefectului a venit cu o pro­pu­nere pe care a și înainta-o oficial către Ministerul Aface­rilor Interne.

Astfel, după ce s-au căutat  soluții pentru identificarea unor terenuri în oraș unde elicopterele me­dicale să aterizeze pentru a transporta la București pacienții aflați în stare critică, luându-se în calcul, pe rând, U.M. Boboc – această so­luție fiind exclusă ulterior  după ce au fost luate în calcul efectele fenomenelor meteorologice manifestate în timpul iernii, care conduc de obicei la blocarea căilor de acces – ori Stadionul de atletism, soluție, de asemenea, neviabilă, la Casa Albă s-a ales o a treia variantă. Este vorba despre Centrul Multifuncțional de Pre­gătire Schengen, fostul Liceu de Poliție. „Având în vedere creșterea cererii de servicii medicale de urgență la nivelul județului Buzău și anunțul domnului ministru c că se dorește identificarea unor locuri de aterizare a elicopterelor SMURD atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, Instituția Prefectului, Județul Buzău, a avut mai multe consultări cu reprezentanți ai instituțiilor abilitate. Plecând de la condiția majoră că bolnavii trebuie preluați cât mai rapid, iar locul de aterizare a elicopterelor SMURD trebuie să se facă în condiții de siguranță, s-a concluzionat că spațiul cel mai potrivit pentru misiuni medicale este un teren cu suprafața de 2000 mp al Centrului Multifuncțional de Pregătire Schengen, din municipiul Buzău. Locația a fost vizua­li­zată și s-a constatat că este nevoie de o investiție minimală pentru desfășurarea de misiuni aeromedicale SMURD, cum ar fi instalarea unui sistem special de iluminat și asfaltarea căii de acces și a platoului”, transmite Biroul de Presă al Instituției Prefectului.

Ca o recomandare în plus a acestei decizii, reprezentanții  de la Casa Albă rea­min­tesc faptul că în această locație s-a realizat anul trecut și „proba practică”: „Men­ționăm că în cursul anului 2019, în cadrul unei activități de promovare a profesiei militare, un elicopter a aterizat în condiții de siguranță pe platoul amenajat în curtea Centrului și echipajul tehnic de specialitate prezent la acțiune a apreciat că este suficient spațiu pentru aterizarea a trei elicoptere tip EC 135.

Centrul Multifuncțional de Pregătire Schengen Buzău asigură protecția perimetrului atât prin măsuri tehnice (bariere perimetrale, supraveghere video), dar și prin personal propriu de supraveghere, existând un dispecerat funcțional 24/24 ore”.

Propunerea Ica fost înaintată către Ministerul Afacerilor Interne spre analiza posbilității alocării sumelor necesare în vederea amenajării acestui heliport.

1 COMENTARIU

  1. Dar de ce nu faceți heliport-ul pe la Nehoiu? El trebuie făcut în proximitatea spitalului, eventual pe acoperișul acestuia, nu la dracu-n praznic!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!