marți, 22 septembrie 2020

Guvernul Dăncilă fură banii de navetă de la peste 4.000 de copii din județ

Guvernul României a adoptat, marți, o ordonanță de urgență prin care a condamnat la o viață fără educație mii de elevi navetiști, privându-i de transport la preț redus și de decontarea navetei, se arată într-un comunicat al Federației Elevilor din România, citat de ,,Newsweek România” care atrage atenția asupra efectelor nocive pe care actul normativ privind transportul județean le are.

„În data de 2 aprilie a.c., Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice a încărcat pe site-ul web al instituției un proiect de ordonanță de urgență a guvernului, care are ca obiect eliminarea transportului județean din sfera serviciilor publice. Conform informațiilor existente, se va adopta săptămâna aceasta (a fost adoptat marți, n.r.), ultima în care Guvernul are această posibilitate, înainte de încheierea sesiunii parlamentare. Dorim să atragem atenția asupra efectelor pe care aceasta le poate avea, dat fiind faptul că, odată cu intrarea transportului județean în regim comercial, dispar obligațiile de serviciu public pentru transportatori, iar aceștia nu vor mai putea fi obligați să ­asi­gure tarife preferențiale pentru elevi (în cazul navetei) sau să vândă abonamente la preț redus primind ulterior subvenție. Practic, Consiliile Județene nu vor mai avea pârghiile legale pentru a impune aceste obligații în sarcina firmelor de transport, fiind o formă mascată de a le degreva de această responsabilitate. În sensul acesta, în loc ca Guvernul să aloce mai mulți bani pentru reducerile elevilor, acesta alege să elimine această responsabilitate”, se arată în comunicat.

Federația Elevilor din România este o organizație independentă în curs de înființare, formată din asociații de elevi din Constanța, București și Ilfov, Maramureș, Călărași, Vâlcea și Bacău, ce ,,își asumă reprezentarea elevilor la nivel național”.

În acest moment, se estimează că, la nivel național, 160.000 de elevi fac naveta. La nivelul județului Buzău, în anul școlar 2018-2019 s-au înregistrat 4.200 de elevi navetiști, ne-a informat Nela Wamsiedel, inspectorul ­ge­neral adjunct al Inspectoratului Școlar Județean.

loading...
error: Content is protected !!