Politic

Guvernul Ciolacu, mai puține ministere și secretari de stat

Guvernul condus de Marcel Ciolacu va fi unul cu mai puține ministere și mai puțini secretari de stat. Cel puțin asta au decis și liberalii, și social-democrații să conțină mandatele de negociere în Coaliție pentru noua structură a echipei de la Palatul Victoria. PSD și PNL s-au reunit marți în ședințe simultane la finalul cărora Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au ieșit să-și prezinte mandatele de negocieri. Ambii au spus că vor reducerea numărului de ministere și secretari de stat. Cât privește portofoliile, totul este negociabil.

„Mandatul are două elemente principale: menținerea în protocol și orice ieșire din protocol vizează o revedere a distribuirii ministerelor”, a spus Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu a anunțat că îl vrea în continuare pe Sorin Grindeanu la Transporturi, portofoliu care ar reveni, potrivit protocolului, PNL. Liberalii însă, potrivit unor surse din partid, vor renunța, dar vor rămâne în schimb cu Fondurile Europene, Finanțele și Justiția. Întrebat dacă va face parte din Guvernul condus de Marcel Ciolacu, Nicolae Ciucă a spus că nu a luat o decizie. Surse din partid susțin însă că actualul premier va rămâne în Guvern ca vicepremier și ministru de Interne.

Ce se întâmplă cu UDMR

Marcel Ciolacu susține că vrea să meargă în continuare alături de UDMR în Coaliție. Cu toate acestea, Uniunea lui Kelemen Hunor ar trebui să renunțe la un minister, sugerează Nicolae Ciucă. „Nu am avut nicio discuție să scoatem vreun partid din componența Coaliției”, a spus liderul PSD.

„Dacă ne referim la reducerea numărului de portofolii, e o alegere simplă și trebuie să vedem fiecare cât ni se cuvine, în funcție de ponderea din Parlament”, a spus șeful PNL, întrebat dacă UDMR ar trebui să renunțe la un minister.

Ce se negociază

Surse liberale au declarat pentru HotNews.ro că Nicolae Ciucă a primit mandat flexibil de negociere cu PSD. Mai exact, liberalii doresc să-și maximizeze șansa și să ceară două portofolii: Ministerul Fondurilor Europene și Agricultura sau Mediul, în schimbul portofoliului de la Transporturi.

Ciucă le-ar fi propus liderilor din teritoriu schimbarea protocolului astfel încât liberalii să obțină în schimbul Ministerului Transporturilor, menținerea Fondurilor Europene, a Justiției, dar și preluarea Finanțelor și a Secretariatului General al Guvernului. Potrivit surselor citate, Ciucă ar fi sugerat că ar putea obține sprijinul PSD pentru preluarea unui nou portofoliu, fie Mediul, fie Agricultura.

În spatele ușilor închise de la Vila Lac, premierul Nicolae Ciucă le-a cerut, luni seară, liberalilor „să schimbe perspectiva” și să nu se mai gândească „la ministerele cu cei mai mulți bani”: „Ce vrem să facem? Intrăm într-un proiect de țară ca cel mai consistent partid, care a luat cele mai grele decizii în istoria României sau ne ghidam să luăm ministerele cu cei mai mulți bani? Intrăm ca o echipă sau nu?”, le-a transmis Nicolae Ciucă liderilor de organizații reuniți în ședință departe de ochii presei, potrivit surselor HotNews.ro.

Cum arată ultimele negocieri

Potrivit surselor HotNews.ro, Marcel Ciolacu își dorește o reducere a numărului de ministere de la 18 la 16. Ministerul Antreprenoriatului și Turismului ar putea fi comasat cu Ministerul Economiei, iar portofoliul Tineretului și Sportului ar putea fi desființat și integrat în Ministerul Familiei.

Viitorul guvern ar putea avea trei vicepremieri, fiecare partid având câte un reprezentant. Suplimentarea cu încă un post de vicepremier a apărut pentru a crea o pondere a ministerelor avizatoare. Astfel, Nicolae Ciucă ar fi vicepremier și, potrivit surselor citate, ar viza ministerul de Interne, în contextul în care Lucian Bode ar putea să se retragă la partid și să se ocupe de pregătirea alegerilor. Totodată, ca nume sigure pentru componența viitorului guvern sunt Virgil Popescu, care se pare că va păstra portofoliul de la Energie, Bogdan Aurescu la Externe (cu susținerea directă a lui Klaus Iohannis) și Ligia Deca la Educație.

La Finanțe, președintele Klaus Iohannis ar dori să fie numit consilierul prezidențial pe probleme economice Cosmin Ștefan Marinescu însă, potrivit surselor Hotnews.ro, acesta ar fi declinat oferta. În PNL se vehiculează numele lui Alexandru Nazare. Pentru Fonduri Europene nu este clar dacă va fi menținut Marcel Boloș; situația acestuia se va tranșa în partid.

Social-democrații ar reuși să mențină Ministerul Transporturilor pentru Sorin Grindeanu și să preia Agenția pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP), agenție care va monitoriza și controla toate conducerile companiilor de stat și care va fi condusă de Marian Neacșu. Ca noutate, Mihai Tudose ar fi refuzat din nou să facă parte din viitorul guvern, iar Ministerul Economiei ar putea să preia atribuțiile Ministerului Antreprenoriatului și Turismului, prin comasare, și să rămână la PNL.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker