Economic

Grindeanu: „Mă irită că lotul 3 al A7 a rămas necontractat”

La finalul săptămânii trecute, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, și-a exprimat nemulțumirea cu privire la faptul că lotul 3 al Autostrăzii Ploiești-Buzău a rămas necontractat, menționând că speră ca o soluție în acest sens să se găsească în perioada imediat următoare.

„Pe A7, recunosc că mă irită faptul că ultimul lot, trei, spre Buzău, a rămas necontractat. În acest moment, ne aflăm într-o fază în care s-a contestat o clarificare pe care a cerut-o CNAIR celor care depun oferte, ceea ce mi se pare o tergiversare, pur şi simplu, a acestei operaţiuni de a încheia şi ultimul contract, dar eu sper ca cei de la CNSC, în perioada imediat următoare, să ne dea o soluţie, pentru că deja vorbim, cred, de vreo trei soluţii pe acest lot, de vreo două decizii ale instanţei şi am ajuns cu contracte semnate până la Paşcani. Anul ăsta sper să semnăm contracte şi Paşcani-Suceava, să reuşim să le scoatem la licitaţie (…) şi uite că lotul 3, pe proceduri şi pe chichiţe, ajungem să tot amânăm această semnare”, a declarat Grindeanu, în Prahova.

Sorin Grindeanu a mai menționat și motivul pentru care au fost întârzieri pe loturile 1 și 2, fiind vorba despre gropile de împumut și șantierele de descărcare arheologică. „Cel puţin pe A7, lucrurile încep să se vadă. Ne aflăm pe lotul 2, între Ploieşti şi Buzău. Aici s-a ajuns cam pe la 13-14 la sută progres, e vorba despre o asociere româno-bulgară. Au întâmpinat dificultăţi (…) legate de gropile de împrumut, de anumite descărcări arheologice, sunt vreo șapte situri arheologice în acest moment care mai trebuie să fie descărcate, de asemenea chestiuni care ţin de parte tehnică, de grinzi şi de alte lucruri (…) Cred că au pornit într-o formă bună. Sigur, a fost şi această perioadă de iarnă în care lucrările nu au putut înainta într-un ritm susţinut. Mă aştept ca săptămânile viitoare, lunile viitoare, ritmul să fie din ce în ce mai mare. Ştiu ce se întâmplă şi pe lotul 1, unde sunt undeva 9-10 la sută progres. Şi acolo exact aceleaşi probleme le întâmpină – descărcări arheologice, gropi de împrumut, ceea ce mă duce cu gândul, legat de gropile de împrumut, că lucrurile trebuie reglate de către CNAIR, în sensul de a cere anumite clarificări celor care au făcut proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate. Nu e posibil să ai gropi de împrumut la care pânza freatică să îţi apară la 70 de centimetri, astea sunt lucruri pe care cei care au făcut proiectul tehnic şi studiul de fezabilitate şi au dat aceste soluţii trebuie să răspundă”, a mai spus ministrul Grindeanu.

Întrebat dacă prin PNRR s-au decontat lucrări pe autostradă, Sorin Grindeanu a spus că banii există, iar constructorii trebuie să vină cu facturile: „Orice factură care vine din partea constructorilor, fie că vorbim de acest lot sau de la Buzău la Pașcani pe care lucrează un singur constructor (n.r., UMB) sunt decontate, banii există, tre să vină cu facturile, lucrurile sunt clare, mecanismul a fost aprobat, decontările se vor face rapid atât timp cât vin facturi”.

Sorin Grindeanu anunţa, la mijlocul lunii februarie, că peste 305 de kilometri din Autostrada Moldovei (A7) sunt în mod oficial în construcţie, în această perioadă. Autostrada Moldovei (A7) are 437 de kilometri, de la Ploieşti (Dumbrava/A3) şi până la Siret, la graniţa cu Ucraina. Traseul propus este: Ploieşti – Buzău – Focşani – Bacău – Paşcani – Suceava – Siret. De la Ploieşti până la Paşcani (circa 335 de kilometri), respectiv 13 loturi, a fost prinsă pe finanţare prin PNRR.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker