Actualitate

Grădina-școală, un nou proiect marca Aluniș Art Center

În Săptămâna Apelor, Aluniș Art Center lansează un nou proiect cu impact pentru întreaga comunitate. Este vorba despre „Grădina Sănătății”, un proiect prin se va construi o grădină-școală pe principiile permaculturii, care aduce laolaltă agricultura prin practici responsabile față de mediu, nutriția sănătoasă și tradiția gastronomică locală. Proiectul crează noi locuri de muncă pentru localnici, sursă de hrană bio și centru de resurse în practici agricole responsabile.

„În acest moment, satul Aluniș beneficiază de o fântână de mare adâncime care va suplini lipsa acută de apă în comunitate în sezonul secetos. Fantâna are un debit de 600 metri cubi pe lună, dintre care doar un volum de aproximativ 10 la sută va fi folosit pentru nevoile de funcționare ale centrului, iar surplusul îl vom oferi gratuit comunității. Au fost forați 54 metri, vâna/izvorul captat fiind la 45 metri. Forajul a trecut prin 28 metri de sol și nisip, apoi prin 16 metri de stâncă, avem încredere că apa este pură, dar va trece printr-o serie de teste și rezultatele le vom pune la dispoziția Primăriei Colți pentru a fi accesibile tuturor localnicilor. Forajul de mare adâncime, finanțat și realizat exclusiv de către noi, Centrul de Artă Aluniș, prin proiectele derulate, face parte dintr-un demers de autosustenabilitate și asigurarea apei necesare comunității în condiții de secetă severă (am realizat trei foraje de mare adâncime, inclusiv la Aluniș Retreat, pentru a asigura independența proiectelor noastre și a nu pune presiune pe sursa de apă a satului”, sunt detaliile oferite de reprezentanții organizației.

Proiect cu impact social, economic și cultural

Proiectul are un puternic impact social și economic pentru zona Aluniș – Colți, dar și pentru vizitatorii săi. În ceea ce privește localnicii, proiectul va oferi trei locuri de muncă, care se vor adăuga celorlalte pe care Alunis Art Center le-a creat în ultimii ani. Este vorba despre trei localnici aflați în situații de vulnerabilitate care vor fi angajați, existând posibilitatea extinderii numărului de angajați din comunitate în timp.

Alți 1.000 de localnici din Aluniș și din satele din jur vor  putea participa la cursuri gratuite și vor primi training în agricultura organică, iar peste 200 de voluntari și elevi vor lua parte la atelierele de permacultură și educație alimentară. În mod indirect, vor beneficia de proiect și artiștii și artizanii, mici producători locali care vor beneficia de influxul de vizitatori în zonă, pentru că se dorește ca, prin dezvoltarea proiectului Grădina Alunișului, aceasta să devină și o atracție turistică în sine sporind numărul de vizitatori în zonă și astfel împulsionând micile afaceri locale (magazine, unități de cazare etc).

Ce fel de activități vizează proiectul

Grădina Sănătății Școală ar urma să găzduiască ateliere interactive cu copiii din comunitate: lecții de botanică, concursuri, cursuri de nutriție sănătoasă pentru copii, un hub pentru voluntari dornici să lucreze și să învețe despre permacultură și viața la țară, workshopuri și ateliere pentru vizitatori și localnici. Toate aceste activități reprezintă un suport pentru comunitate prin locurile de muncă pentru localnici, dar și prin cursurile gratuite la care pot participa aceștia; ei vor învăța despre importanța cultivării propriilor alimente, practici prietenoase cu mediul și metode de sporire a recoltei, ceea ce va însemna și un punct de plecare pentru deschiderea de puncte gastronomice locale și organizarea de târguri de produse locale. Organizația neguvernamentală și-a porpus ca astfel de activități să fie utilizate și pentru redescoperirea gastronomiei locale și recrearea rețetelor tradiționale vechi prin organizarea de ateliere de bucate locale, de concursuri de rețete și prăjituri locale cu premii (adresat femeilor din sat, păstrătoare a rețetelor vechi) și de brunch-uri cu preparate tradiționale, locale, gătite de localnice.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker