Administrație

Gazele naturale urcă pe Valea Slănicului

Prima staţie: comuna Săpoca

Buzăul poate fi considerat, la acest moment, unul dintre judeţele din România care au prins trenul investiţiilor pe orizontală, în distribuţia gazelor naturale către populaţie. De la jumătatea anului 2019 şi aproape toată perioada anului 2020, atât timp cât exerciţiul guvernamental era asigurat de social-democraţi, a fost modificată legislaţia la nivel naţional pe domeniul investiţiilor în reţele de gaze naturale, în acord cu cea europeană, astfel încât şi pe acest domeniu să poată fi accesate fonduri europene.

Începând cu anul 2020, cel puţin pentru judeţul Buzău, „vârful de lance” în promovarea programelor de investiţii pe domeniul amenajării reţelelor de distribuţie a gazelor naturale către populaţie a fost proiectul întocmit de Primăria Mărăcineni. La începutul aceluiaşi an, autorităţile judeţene, la nivel de Consiliul Judeţean şi Prefectură, în compania preşedintelui Camerei Deputaţilor de atunci, actualul premier al României, Marcel Ciolacu, alături de directorul general al Trans Gaz România, Ion Sterian, au pus bazele, la o întâlnire cu primarii în Sala Mare a Consiliului Judeţean, primei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „ProGaz Buzău 2020”, având drept scop gestionarea gazelor naturale şi realizarea în comun cu primăriile partenere a unor proiecte de investiţii pentru dezvoltarea reţelelor publice de distribuţia gazelor naturale.

Una dintre zonele în care unitățile administrativ-teritoriale au convenit să colaboreze pentru atragerea unui proiect de investiţii de amploare, care să garanteze, în primul rând sursa de finanţare pentru înfiinţarea reţelelor de distribuţie a gazului natural, este Valea Slănicului, cu înşiruirea de comune Săpoca, Cernăteşti și Beceni. Investiţia care acum facilitează accesul gazelor naturale spre comuna Beceni tocmai a fost încheiată la Mărăcineni, după ce, în prealabil, Trans Gaz România şi-a asumat una dintre cele mai mari lucrări pe domeniu din România de după 1989 – subtraversarea albiei râului Buzău, respectiv forarea subterană pe o lungime de 826 metri, a doua ca lungime din ţară, pentru branşarea Văii Slănicului la conducta magistrală ce traversează comuna Verneşti pe malul drept al râului.

Din documentul postat pe reţeaua de socializare Facebook de primarul comunei Săpoca, Iulian Manea, se înţelege că acest proiect va avea acelaşi constructor ca în cazul comunei Mărăcineni. Pe de altă parte, la momentul recepţionării lucrărilor executate în comuna Mărăcineni, constructorul anunţa că pentru lucrările de la Săpoca se va semna un contract de execuţie efectivă a lucrărilor, pentru branşamente, cel târziu la sfârşitul primăverii. Primarul Manea a făcut anunţul pentru accesarea etapei rezervată lucrărilor de proiectare.

Comuna Săpoca, dincolo de localizarea pe Valea Slănicului, face parte dintr-un grup de nouă localităţi buzoiene care, în toamna anului trecut, au fost trecute pe lista localităţilor cu proiecte finanţate, pentru înfiinţarea de reţele de distribuţie a gazului natural. În această etapă, investiţia de la Săpoca dispune de o finanţare în valoare de 19.500.000 lei.

„Reţea de gaze naturale pentru nouă localităţi din judeţul Buzău. Acestea vor beneficia de investiţii pentru înfiinţarea sau extinderea reţelelor de gaze naturale, ca urmare a unui amplu proiect guvernamental, care însumează 198.330.000 lei. Judeţul Buzău este printre primele din ţară care primesc finanţare pentru aceste proiecte atât de necesare dezvoltării locale. Mult succes în implementarea tuturor proiectelor”, spunea, la momentul aprobării finanţărilor către judeţul Buzău, deputatul social-democrat Romeo Lungu.˝

Un comentariu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker