Economic

Gazele de la Caragele, comoară națională?

Într-un moment în care toată Europa tremură la gândul că rușii ar putea să oprească în orice moment gazele, având în vedere situația în care ne aflăm, România are o sumedenie de motive să stea liniștită, datorită gazelor descoperite în Caragele. „Există la Caragele. Romgaz a scos la licitație partea de săpare de sonde. Deci sunt în programul de investiție a Romgazului, extracția de gaze din Caragele, de adâncime, unde există deja o sondă din care se extrage”, a declarat Virgil Popescu, Ministrul Energiei, invitat în podcastul EVZ Capital, „România lui Cristache”.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu (Foto:JUSTINEL STAVARU/MEDIAFAX FOTO)

Deși multe voci spun că zăcământul de la Caragele ar fi mai mare decât cel din Marea Neagră, sau măcar la fel de mare, Virgil Popescu, ministrul Energiei, pare a fi foarte rezervat în pronosticuri. „Perimetrul este destul de mare. Eu sunt mai rezervat cu privire la a fi optimist că acolo s-ar găsi cât e în Marea Neagră. Nu cred că e chiar ca în Marea Neagră. Eu sunt rezervat. Romgaz e o companie listată și nu m-aș aventura să dau cifre. Este un perimetru bun și foarte bun de exploatat al Romgaz-ului și trebuie scos gazul de-acolo”, a mai spus ministrul Energiei.

România are multe resurse, dar nu profită de ele. Ministrul Energiei este de părere că România se va bucura de gazele ei abia la finalul anului 2026, după care vor avea loc alte exploatări. „Avem mai mult gaz decât ar fi necesar; sper să reușim acest lucru și sunt sigur că vom reuși acest lucru spre sfârșitul anului 2026 (…) Agenția Națională pentru Resurse Minerale (ANRM) va scoate alte loturi, ale câmpuri pentru explorare, pentru că mai există câmpuri cu gaze naturale. Nu a mai fost o rundă cu licitații de peste zece ani de zile”, a mai spus ministrul.

Deși descoperirea făcută la Caragele, în Buzău, este un motiv de bucurie, exploatarea gazelor nu mai prezintă un obiectiv al Uniunii Europene. Din contră. Noua politică verde anunțată de Bruxelles promovează utilizarea energiilor alternative, în dauna combustibililor fosili. Pe de altă parte, războiul din Ucraina a forțat o amânare a revoluției verzi, astfel că mai multe state din vest, precum Germania, caută să-și redeschidă minele pentru a-și asigura o minimă independență față de gazul rusesc. „Mergem și pe exploatarea gazului, pentru regimul de tranziție, pentru că avem rezerve de gaze, Uniunea Europeană se ferește să încurajeze gazul în statele care sunt dependente de importuri și spune că trebuie să ne folosim resursele proprii. Asta face România. Își folosește resursele proprii de gaz, de vânt, de soare, nuclear”, a mai declarat Virgil Popescu.

România are, la nivelul Uniunii Europene, o poziţie de invidiat, fiind al doilea cel mai mare producător de gaze al blocului comunitar, producţia internă acoperindu-i 70 la sută din consum, potrivit datelor de anul trecut. Dar în ultimii zece ani, România nu a făcut nimic pentru a-şi consolida acest avantaj unic, ci doar a văzut cum pierde 20 la sută din producţie. Gazul din Marea Neagră a fost blocat timp de cinci ani, rezervele imense de pe uscat, cum este zăcământul de la Caragele (Buzău), sunt neclintite, România a rămas captivă aceluiaşi furnizor extern de gaze, Rusia. De zece ani, capacitatea de înmagazinare subterană a gazelor este neschimbată. România este un caz unic de abandon la nivel european.

Pufu: „Întotdeauna există tot felul de subterfugii pentru care ratăm proiecte foarte mari”

Despre zăcământul de la Caragele a vorbit, din nou, și senatorul PNL Vlad Pufu: „Se pare că zăcământul de la Caragele e mai mare decât se credea iniţial. Dacă iniţial se vorbea de 30 miliarde de metri cubi, recent s-a descoperit o a doua pungă de gaze la o adâncime mai mare, de aproape 5.500 de metri. E aproape triplu faţă de primul, iar exploatarea sa înseamnă un volum similar cu cel din platoul Mării Negre, ceea ce ar asigura independenţa energetică a României pentru următorii 20 de ani. Premierul Nicolae Ciucă a confirmat recent că exploatarea va începe în anul 2024”.

Senatorul PNL Vlad Pufu

Investițiile la Caragele au fost oprite în anul 2019 și reluate abia acum, în contextul războiului care se desfășoară în Ucraina. „Să o luăm cronologic. Am făcut această interpelare ca parlamentar de Buzău, direct interesat de această investiţie majoră pentru localitate. Sunt peste 150 milioane de euro, atât s-a anunţat când s-a vorbit despre această investiţie în Buzău. Şi am urmărit pas cu pas. Am făcut interpelarea cu patru-cinci zile înainte de începerea războiului, deci nu pot fi suspectat de ceva. De ce mă interesa? Pentru că exista perspectiva a 360 de locuri de muncă pe care dânşii le-au anunţat. În 2019, a ieşit un oficial al Romgaz, cred că fostul director general adjunct, şi a spus că în 2021-2022, exploatarea poate începe şi poate descărca gaz în sistemul naţional. Au trecut lunile, a trecut timpul, şi urmărind această problemă am încercat să găsesc un răspuns oficial. Ca să explic ce înseamnă acest zăcământ de la Caragele, el este format din două componente. Există un zăcământ de suprafaţă, până în 4.000 de metri adâncime, şi un zăcământ de adâncime, dincolo de 4.000 de metri. Cel de suprafaţă se exploatează. Cel de adâncime face obiectul discuţiei noastre, pentru că e mult mai costisitor, se exploatează cu o tehnologie mai scumpă, mai complicată. Mi s-a răspuns că o singură sondă a fost pusă deocamdată în exploatare anul acesta, şi urmează celelalte șase sonde în 2024. Ne-am întins faţă de proiectul iniţial, cum prevăzuseră în 2017. Nu am înţeles nici eu de ce nu respectăm termenele, întotdeauna există tot felul de subterfugii pentru care ratăm proiecte foarte mari”, a precizat Vlad Pufu.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker