Sport

Gabriel Burtănete, locul 4 mondial: şi bucurie, şi suferinţă

Gimnastul buzoian Gabriel Burtănete a ocupat locul 4 în finala probei de sărituri la Campionatele Mondiale de gimnastică artistică, iar România a plecat fără medalie de la competiția de la Liverpool. Ultima şansă din concurs a delegaţiei României, Burtănete a fost notat cu 14.666 la prima săritură şi cu 14.400 la cea de-a doua, pentru o medie de 14.533 puncte, cu care s-a clasat pe locul 4.

În calificări, buzoianul de la CSA Steaua a avut a treia notă la sărituri (14.633). Medalia de aur a revenit sportivului Artur Davtyan (Armenia, 15.050 puncte), urmat pe podium de Carlos Edriel Yulo (Filipine, 14.950) şi de Igor Radivilov (Ucraina, 14.733). Gabriel Burtănete a evoluat şi în finală la individual-compus, în care s-a clasat pe locul 23.

A vrut săritura perfectă

Burtănete este primul gimnast din România care s-a încumetat să facă săritura „Drăgulescu”, procedeu ce-i aparține lui Marian Drăgulescu, fiind considerată una dintre cele mai dificile din lume.

După evoluția lui Burtănete în concursul de la Liverpool, cel mai medaliat gimnast român din toate timpurile avea să declare pentru Prosport: „Eu sunt tare mândru de el. Este un gimnast foarte talentat, cu un bagaj tehnic foarte bun. Dacă el va ridica nota de plecare la una dintre cele două sărituri, vă garantez că va fi în primii trei gimnaști ai lumii. Trebuie doar să facă acest lucru. Cât despre faptul că execută săritura care-mi poartă numele, el este primul gimnast de la care a făcut acest lucru. Sunt sigur că la ambiția pe care o are va dori să ducă această săritură spre perfecțiune”, a punctat Marian Drăgulescu.

„Gabriel Burtănete a sărit în topul celor mai buni gimnaști din lume la M & S Bank Arena din Liverpool! La 20 de ani, mezinul finalei de la sărituri s-a clasat pe locul 4 la Campionatele Mondiale, la 0.2 puncte de medalia de bronz. Campion mondial de juniori în 2019, Gabi a demonstrat la Liverpool că are un potențial uriaș! Felicitări Gabi, felicitări antrenorilor tăi, suntem mândri de tine!”, a reacţionat pe pagina oficială de Facebook, Federația Română de Gimnastică.

Articole similare