Actualitate

FOTO/VIDEO I Când gândul te duce la Căpățâna de zahăr din Rio, vino la Grunjul din Mânzălești!

OPINIA prezintă astă­zi, în ediția on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific tu­ristic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.
VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare tu­ristică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, ­jur­nalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Buzăului.

Nici nu știi ce să vizitezi mai degrabă dacă ajungi în Buzău. Să fie Vulcanii Noroioși, să fie Focurile Vii, să fie Tabăra de Sculptură Măgura sau poate așezările rupestre de la Aluniș.

Orice ce ai alege, nu dai greș. Iar dacă obiectivele din lista de mai sus nu-ți sunt străine sau ai apucat să le admiri în toată splendoarea lor, nu te îngrijora. Județul din sud-estul țării are încă numeroase alte locuri minunate. Printre acestea, Grunjul de la Mânzălești.

Conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române, „grunz”, varianta literară a termenului utilizat la Mânzălești, este cuvântul care descrie o „bucată dintr-o materie tare și fărîmicioasă; drob, bulgăre”. Și nu este fărâmicios; de fapt, despre asta vorbim.

Căci grunjul de la Mânzălești este o bucată uriașă, albă ca laptele, înaltă de 18-20 de metri, pe care localnicii o numesc Piatra Albă de la Grunj. Culoarea deschisă este dată de rocile constituiente, numite marne albe. Acestea sunt foarte de dure, ceea ce a făcut ca dealul alb să rămână aproape intact în urma viiturilor.

Ca aspect, dar și exagerând puțin, s-ar putea spune că Grunjul te duce cu gândul la Căpățâna de zahăr din Rio de Janeiro. Diferă doar dimensiunea și culoarea. În rest… A! Și are în vârf o cruce, care completează perfecțiunea locului. Pare că, de fapt, din acea cruce curge un râu de sare care s-a întărit de-a lungul a milioane de ani, și care s-a transformat în ceea ce vedem astăzi. Crucea pare cumva cireașa unui tort de sare.

Locul e frumos prin simplitate, dar mai ales prin poziționare, la confluența Slănicului cu pârâul Jgheab, chiar pe marginea drumului ce duce spre Lopătari. Grunjul s-a instalat lejer chiar pe malul apei, iar o parte a lui, destul de semnificativă, e acoperită cu vegetație. E așa, ca un teren viran din care țâșnește spre cer, țanțoș nevoie mare, uriașul alb. Încă din 1973, întreaga zonă a fost declarată regiune ocrotită.

La Grunj se ajunge folosind drumul asfaltat de pe Valea Slănicului. DJ 203K, care porneste de pe DN2-E85 de la Mărăcineni spre Săpoca – imediat înainte de a intra pe podul de peste Buzău -, urmând ruta Beceni-Vintilă Vodă-Mânzălești-Lopătari.

 

Un comentariu

  1. E dificil a descrie.Cum poti promova asemenea frumuseti si obiective turistice cu un mod catastrofal de intelegere.Concret-
    -o delasare privind modul de amenajare a taberei de la Ciolanu
    Nu este nici o viziune in amenajare si intretinere
    -nu exista o promovare turistica
    -pe caile considerate turistice nu exista semne clare de orientare pentru toate obiectivele promovate.
    Nu exista o preocupare la nivel judetean din partea celor care sunt buzoieni si care ar trebui sa lupte pentru a promova tezaurul turistic .Avem valori deosebite ,ce sunt uitate de niste ignoranti aflati pe functii.Mare pacat pentru acest judet si aceasta tara.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker