Administrație

FOTO/VIDEO | Dialogul surzilor între Primăria Lopătari și Consiliul Județean despre un drum comunal rupt acum doi ani de o alunecare de teren

De doi ani de zile, peste 1.500 de suflete dintr-o comună buzoiană de munte sunt rupte de lume. În martie 2018, o alunecare masivă de teren produsă pe Drumul Comunal 159 din comuna Lopătari a dus la ruperea drumului care ducea spre satele Terca și Ploștina. S-a făcut o reparație pe repede-înainte astfel încât oamenii să nu mai fie nevoiți să ocolească zona pentru a merge spre casă, însă de atunci niciun transportator județean de călători nu se mai încumetă să ajungă până în cele două cătune dată fiind starea jalnică a drumului.

De doi ani, timpul pare să se fi oprit în loc pentru cei peste 1.500 de locuitori ai zonei, iar autoritățile să-și fi întors fața de la problemele cu care se confruntă aceș­tia. În timp ce reprezentanții Primăriei Lopătari spun că de fiecare dată când a fost necesar s-au făcut lucrări de întreținere, pentru reprezentanții Consiliului Județean acestea par să nu fie suficiente pentru ca drumul să poată fi utilizat în codiții de siguranță pentru transportul în comun. Acesta ar fi și motivul pentru care cursele de călători nu mai ajung la Terca și Ploștina. O scuză ar fi și numărul scăzut de călători din perioada de stare de urgență din cauza pandemiei de COVID-19. Între Primăria Lopătari și Consiliul Județean pare să se poarte un dialog al surzilor, sau cel puțin așa reiese din răspunsurile celor două autorități la petițiile unui localnic privind reluarea trasportului în comun către Terca și Ploștina. ,,Poves­tea transportului local către Ploștina și Terca continuă. După răspunsul primit de la Consiliul Județean Buzău, am adresat Primăriei Lopătari o petiție în care am cerut să se lămurească informația conform căreia drumul comunal DC159, administrat de Primăria Lopătari, <nu poate asigura siguranța circulației pentru mij­loacele de transport în comun>. Domnul primar mi-a transmis că încă nu au primit un răspuns de la Consiliul Județean în urma constatărilor din 3 martie. (…) După toate acestea, eu tot nu știu când și dacă va fi reluat vreodată transportul local către Terca și Ploștina. Mă doare să văd oameni plecând definitiv din aceste sate din cauza infrastructurii precare. Chiar ieri un curier a refuzat să livreze o ladă ­fri­gorifică la Ploștina, dând vina pe drumuri (încercăm acum să găsit un curier mai temerar). Soarta satelor noastre pare pecetluită, însă cred cu tărie că lucrurile ar sta altfel dacă mai mulți dintre voi ar pune presiune pe Consiliul Județean și Primăria Lopătari pentru rezolvarea situației legate de infrastructură”, a scris pe Facebook Claudiu Constantin, mesajul fiind însoțit de răspunsurile de la Primăria Lopătari și Consiliul Județean Buzău. (vezi foto)

Cât și cum a intervenit Primăria Lopătari pentru reabilitarea Drumului Comunal 159 astfel încât să se poată permite circulația în siguranță a tuturor autovehiculelor și nu numai a celor de transport de călători este de analizat. Cert este că, potrivit do­cumentelor publicate pe site-ul unității administrativ- teritoriale, salariile unor funcționari publici rivalizează cu cele ale unui oraș și chiar municipiu reședință de județ. Spre exemplu, salariul de bază pentru o funcție publică de execuție de inspector clasa I, grad profesional superior în cadrul Compartimentului financiar contabil, achiziții, monitorizare, proceduri administrative, administrarea domeniului public și privat al comunei din aparatul de specialitate al primarului  – poate chiar cel care ar trebui să se preocupe de reabilitarea acestui drum – este de 8.225 lei, egal cu salariul secretarului comunei.

DC 159, un drum cu probleme penale

Alunecarea de teren nu era una nouă. ,,E o alunecare mai veche, reactivată din cauza ploilor. Am investit acolo bani grei de zece ani de când sunt eu primar. Iar acum un deviz cu ce ar trebui făcut acolo și într-un alt punct unde e o altă alunecre costă 35 de miliarde de lei vechi, însă nu o să avem niciodată acești bani”, spunea primarul Lefter în 2018.

Problemele s-au acutizat în 2009 când s-a constatat că lucrarea de reabilitare a Drumului Comunal 159 a fost făcută prost, iar banii europeni trebuie returnați.

Este vorba despre fonduri de peste un milion de euro obținute printr-un proiect Sapard.

În 2003, Primăria Lopătari a câștigat o finanțare europeană de un milion de dolari pentru ­ba­lastarea și asfaltarea unui drum comunal, între satele Luncile și Terca. Suma a fost plătită de Agenția de Plăți și Dezvoltare Rurală printr-un proiect Sapard, dar întrucât la niciun an după recepție lucrarea a cedat, Consiliul Local a dat în judecată firma constructoare.

Instanța de judecată a dat însă câștig de cauza constructorului, consi­derând că de vină este primăria, care a permis circulația mașinilor de transport bușteni, din cauza cărora covorul asfaltic s-a deteriorat, iar în carosabil au apărut adevărate cratere.

La sfârșitul lui 2008, Agenția de Plăti a trimis Primăriei Lopătari o somație prin care a solicitat refacerea la standarde a drumului până la dată de 31 iulie 2009 sau returnarea fondurilor europene.

Primarul, nou-ales la acel moment, Vasile Lefter, declara că vina o poartă predecesorul său, Viorel Dascălu. ,,Am realizat expertiză tehnică și proiectul de reabilitare, însă nu avem bani pentru lucrările propriu-zise, fostul primar nu a urmărit lucrările, iar pe deasupra și-a însușit o parte din materialele de construcție”, declara Lefter atunci pentru Agerpres.

În 2010, fostul primar și reprezentanții firmei care au executat lucarea au fost trimiși în judecată de DNA. Dacă în primă instanță, Dascălu a fost achitat, în apel acesta a fost condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare sub supraveghere, pe un termen de încercare de 7 ani, pentru săvârșirea infracțiunii de folosire de do­cumente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.

Aceeași pedeapsă au primit-o și dirigintele de șantier și asociatul și administratorul S.C. Confe­ric S.R.L. Buzău, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la infracțiunea de folosire de documente false și inexacte având ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităților Europene.

Cei doi – Ion Marian Constantinescu, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Infocomarom SRL Buzău și Constantin Moglan, în solidar cu partea responsabilă civilmente SC Conferic SRL Buzău  – au fost obligați la plata sumei de 1.291.284,25 lei către partea civilă Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit – APDRP București.

Un comentariu

  1. Daca pe primar chiar il dure de acei oameni, gasea bani pentru reabilitarea drumului chiar de la transportatorii de lemne, ca si asa au prapadit padurile prin taieri ilegale.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker