Cultură

FOTO/VIDEO | Conacul Marghiloman, loc de relaxare pentru protipendada interbelică bucureșteană

OPINIA prezintă astăzi, în edițiile print și on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului.

VINO ÎN BUZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnaliști, regizori și producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiștilor dornici de aventură și care doresc să cunoscă frumusețile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” își propune să ajute eficient turiștii din țară și de peste hotare să descopere obiectivele turistice din județul Buzău, nefiind o platformă ­turis­tică oarecare, ci una care are un conținut complet cu privire la obiective, tradiții sau locuri de cazare și masă din zona Bu­zăului.

La marginea orașului Buzău, într-un parc de o frumusețe rară, se înalță un conac misterios. Clădirea impunătoare i-a aparținut omului politic Alexandru Mar­ghiloman, care a locuit aici o vreme alături de familie. Arhitectura conacului Marghi­loman este una de inspirație franțuzească și asta pentru că cel care a lucrat la ridicarea lui este arhitectul francez Paul ­Go­ttereau. Clădirea este construită cu turnuri înalte, ferestre mari prin care intră lumina și un balcon deasupra intrării. În preajma conacului sunt o casă a servitorilor, care încă nu a fost reabilitată, și grajdurile pentru cai. Acestea din urmă erau foarte importante pentru Alexandru Marghiloman, care era un împătimit al curselor de cai. Unul dintre favoriții lui era calul Albatros, după care a numit și conacul (Vila Albatros). Cursele de cai se țineau chiar în apropierea conacului, unde se afla și un hipodrom.

Conacul lui Alexandru Marghiloman de la Buzău a fost vizitat de nenumărate personalități importante. Una dintre ele este chiar Regina Maria, care era topită după trandafirii din curtea conacului, dar și regele Ferdinand și chiar Nicolae Iorga. Mai marii vremii erau poftiți deseori la casa de la Buzău unde se țineau petreceri în sălile elegante sau pur și simplu se relaxau în curte.

De conacul lui Alexandru Marghiloman este legată și cafeaua numită ,,marghilomană”. Se spune că politicianul era un mare băutor de cafea și că, într-o zi, i-a cerut una valetului său.  Cum acesta nu era pregătit, dar i-a fost teamă să îl refuze pe stăpânul casei, a improvizat, punând în loc de apă coniac. Nu doar că lui Marghiloman i-a plăcut cafeaua, dar aceasta a devenit celebră în acea perioadă. După Primul Război Mondial,  la cafenelele luxoase din București puteai auzi oricând ”O marghilomană, vă rog!”.

În jurul conacului circulă și alte legende pline de mister. Una dintre ele este legată de felul în care tatăl lui Marghiloman ar fi obținut terenul de la Buzău unde a construit conacul. Se spune că Iancu Marghiloman l-ar fi câștigat un joc de cărți, iar cel care l-a pierdut a lăsat un blestem asupra locului, pentru ca tot ceea ce se va construi să fie distrus. Legendă sau nu, conacul Marghiloman a stat în ruină ani la rând, până să fie reabilitat în anul 2015. O altă legendă este spusă de localnicii care au ve­nit noaptea în parc. Aceștia puteau jura că l-au văzut pe Alexandru Marghiloman călare pe calul Albatros la zeci de ani după moartea sa.

În ciuda acestor ­le­gende, conacul înflorește pe zi ce trece, iar în prezent găzduiește centrul cultural al municipiului. Aici vin zilnic peste 100 de elevi de la școlile din Buzău pentru lecții de teatru, pictură, canto sau să învețe să cânte la intrumente muzicale. Tot aici este găzduit și un ­ate­lier inedit de prelucrat sărmă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker