Educație

FOTO / Ziua Literației, ateliere de bune practici la „Eminescu”

Mihaela NICOLAE,
profesor Merito la Colegiul Național „Mihai Eminescu”

Pe 8 septembrie 2022 s-au desfășurat în cadrul Colegiului Național „Mihai Eminescu” Buzău activități prilejuite de marcarea Zilei Mondiale a Literației. Echivalentul termenului literație este alfabetizare. Să citești, să înțelegi și să folosești ceea ce ai citit în viața de fiecare zi – aceasta este esența învățării.

„Lumea e un text și textul e o lume”, sub acest motto s-au desfășurat discuții, ateliere de lectură, întâlniri cu autori de carte, dezbateri despre tehnologie și digitalizare, jocuri educative etc., scopul esențial fiind acela de conștientizare a importanței literației și a gândirii critice.

În atelierele pentru elevii de liceu au avut loc dezbateri pe baza acestui subiect adus în atenție de statistici îngrijorătoare. Identificarea în timp optim a problemelor de literație conduce la găsirea de soluții eficiente pentru remedierea lor. Pentru dezvoltarea personalității copilului, este important ca el să poată indica informația primară, elementele-cheie, mesajul unui text, așa cum este important să știe cum să învețe și să găsească motivația intrinsecă a învățării.

Atelierele destinate elevilor de la gimnaziu au fost înscrise în programul Lecturiadei elevilor, organizată de ANPRO Cluj (Asociația Națională a Profesorilor de Română „Ioana Em. Petrescu”) chiar pe 8 septembrie. Tema aleasă a fost cea a prezentării cărților citite în vacanță, într-o formă care să îi atragă și pe alți copii spre lectură.

Competența de literație are în vedere diversitatea de materiale pe care le citim, texte al căror mesaj îl înțelegem deplin sau îl aproximăm, în mediul școlar și în afara lui – pagini de literatură, cărți de știință, etichetele produselor, indicatoarele rutiere, contracte de parteneriat, prospecte de medicamente sau lecțiile predate etc.

Competența de literație este măsurată în funcție de anumiți indicatori, cum ar fi nivelul vocabularului, identificarea de informații, capacitatea de reflecție, puterea de sinteză, realizarea de analogii etc.

Manifestarea face parte dintr-un proiect cultural mai amplu desfășurat la nivel de colegiu și intrat deja în tradiție, prin implicarea responsabilă a comunității – elevi, părinți, profesori.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker