Educație

FOTO | Ziua cu șosete diferite la Școala nr. 7 nu a fost despre modă…

La începutul acestei săptămâni, toți elevii și profesorii Școlii Gimnaziale nr. 7  au purtat șosete diferite! Bineînțeles că nu a fost o întâmplare și nici nu a fost o decizie legată de ținutele care s-ar purta în această primăvară. A fost o provocare sub titulatura „#SockChallenge sau #provocareasosetei”, care are loc în fiecare an pe 21 martie și este asociată cu Ziua Mondială a Sindromului Down.

În această zi, se poartă două șosete diferite pentru a celebra unicitatea umană. De ce șosete? Șosetele diferite au devenit un simbol al Zilei Mondiale a Sindromului Down deoarece cromozomul are forma unei șosete. Astfel că, o zi întreagă, elevii și cadrele didactice din Școala Gimnazială Nr. 7 Buzău au purtat șosete diferite, au scris mesaje, au realizat afișe, au cerut și au primit informații și au adoptat o atitudine pozitivă, normală, firească, de înțelegere și acceptare a copiilor cu Sindrom Down.

„Obiectivul acestei provocări este de a răspândi informații cu privire la persoanele cu Sindromul Down. Acceptarea acestora de către societate, șansa la educație obișnuită sau ocazia de a lucra încă nu este o chestiune de la sine înțe­leasă. Prin distribuirea de informații și oferirea unui exemplu pozitiv din experiența personală, fiecare dintre noi poate elimina prejudecățile și îi poate ajuta pe ceilalți să devină membri egali ai societății și să-și îndeplinească visele – de a trăi o viață plină”, transmit cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale Nr. 7 Buzău.

Mai mult decât atât, ziua de 21 a fost aleasă pentru a purta această încărcătură emoțională pornind de la explicația științifică conform căreia oamenii care suferă de Sindromul Down au încă un cromozom 21. Ei au trei astfel de cromozomi în loc de doi. Această anomalie la nivel genetic poartă numele de trisomia 21.

Directorul Școlii Gimnaziale nr. 7, Iohana Tănase, a explicat mesajul care s-a dorit a fi transmis în acest demers de unitate: „Ziua de azi nu a fost despre… fashion. A fost o zi în care fiecare ar trebui să înțeleagă că <diferit> nu înseamnă <mai bun> sau <mai rău>. Ziua de azi a fost despre… diversitate, toleranță, empatie. În ziua în care fiecare din noi va accepta diversitatea și îi va respecta pe ceilalți, fără să fie influențați de aspect sau prejudecăți, lumea noastră va fi mai frumoasă!”.

Părinții elevilor de la școala buzoiană au fost impresionați de gestul făcut cadrelor didactice, de a marca această zi, și unii chiar și-au exprimat emoția în scris pe pagina de socializare. „Doamne, ce ne-ați impresionat până la lacrimi și vă mulțumim din suflet. Sunteți minunați. Și, bineî­n­țeles, și doamnelor le mul­țumim. Felicitări și vouă, copiilor, și doamnelor. Cu mic, cu mare ne-ați luminat ziua cu șosetele colorate”, scrie o mămică pe pagina de socializare.

Articole similare