CulturăEducație

FOTO – VIDEO / Zilele culturale „Spiru Haret” la Colegiul Național Pedagogic

La inițiativa cadrelor didactice, începând cu luna ianuarie a acestui an, Colegiul Național Pedagogic „Spiru Haret” organizează lunar Zilele culturale „Spiru Haret”, manifestare cu și pentru elevii liceului, ce își propune să devină contextul propice materializării preocupărilor culturale ale elevilor celei mai mari unități de învățământ din județ, cu o istorie de 186 de ani dedicată formării unor caractere care să servească învățământul buzoian și național prin îmbrățișarea de către absolvenții săi a unei cariere didactice.

Nevoia de a construi un astfel de context propice exprimării culturale derivă din faptul că, din acest punct de vedere, preocupările elevilor Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” depășesc cu mult cadrul învățării instituționale – cursuri, participări la olimpiade, practică pedagogică, reprezentarea liceului la diferite concursuri etc. -, manifestându-se și pe tărâmul educației non-formale, al activităților extracurriculare, cu un rol deopotrivă de important în formarea personalității și în dezvoltarea de competențe specifice unei societăți contemporane în continuă transformare.

Scopul acestor manifestări culturale lunare este de a construi și de a transmite elevilor Colegiului Național Pedagogic „Spiru Haret” un set de valori autentice, în conformitate cu pretențiile academice ale școlii, care să le permită, ca adulți, să diferențieze ceea ce este corect de ceea ce este greșit, prin implicarea în efortul comun de a organiza activități precum seminare culturale, lansări de carte sau întâlniri cu personalități ale vieții culturale.

Primul pas: Ziua Mihai Eminescu

Prima ediție a Zilelor culturale „Spiru Haret” s-a desfășurat în amfiteatrul liceului marți, 23 ianuarie, și a reprezentat, așa cum era firesc, un omagiu adus personalității poetului național prin momente gândite, organizate de elevi ai claselor de liceu și puse în scenă în fața unui auditoriu numeros.

Ce spun cadrele didactice

          Prof. dr. Valentin Dragoș Biro: „Cultura este în parte o categorie sau un aspect al vieții sociale. În primul rând, cultura este înțeleasă ca un comportament învățat. Este ansamblul de credințe, practici, instituții, obiceiuri, mituri și așa a fost construit de un grup de ființe umane și transmis de la o generație la alta. În al doilea rând, dar în strânsă legătură cu primul, cultura se referă la un sistem de semnificații și simboluri. Astfel, cultura este informația pe care oamenii o dobândesc de la alții prin învățare, imitație și alte forme de învățare socială: pe o scară necunoscută în nicio altă specie, oamenii dobândesc abilități, credințe și valori de la oamenii din jurul lor, iar acestea le afectează puternic comportamentul. Oamenii care sunt organizați în structuri sociale sunt moștenitori ai unui grup de informații cu transmitere socială, care afectează modul în care își trăiesc viața, modul în care comunică și, mai ales, ceea ce cred că este corect și greșit. Acesta este rolul Zilelor culturale <Spiru Haret>, de a construi și de a transmite elevilor noștri un set de valori autentice care să le permită, ca adulți, să diferențieze ceea ce este corect de ceea ce este greșit”.

          Prof. dr. Elena Suditu: „Prin Zilele culturale <Spiru Haret>, elevii noștri devin protagoniștii unei experiențe educaționale de excepție, având acces și implicându-se activ în desfășurarea unor evenimente care celebrează moștenirea culturală a românilor. Organizarea activităților din cadrul proiectului demonstrează nu doar un angajament față de dezvoltarea academică, ci și o profundă preocupare pentru cultivarea spiritului cultural al elevilor. Activități precum seminarele culturale, Ziua Mihai Eminescu sau lansările de carte, întâlniri cu personalități ale vieții culturale, toate acestea devin piloni esențiali în construirea unei comunități școlare în care dragostea pentru cultura românească se transformă într-un motor de învățare. Astfel, proiectul evidențiază viziunea Colegiului Național Pedagogic <Spiru Haret> Buzău, de a oferi o educație holistică și inspirațională elevilor”.

          Prof. dr. Cristina Iuliana Iacob: „Omenirea operează cu o mulțime de informații dobândite cultural. Copiii se imită unii pe alții, îi imită pe părinții lor și pe alți adulți, iar copiii și adulții sunt învățați, la rândul lor, de alții. Pe măsură ce copiii cresc, dobândesc influențe culturale, abilități, credințe și valori care afectează modul în care ei există și pe care ceilalți îl imită la rândul lor. Unii oameni se pot căsători și pot avea copii, în timp ce alții nu, dar dețin în schimb poziții sociale cu autoritate asupra celorlalți. Deoarece aceste evenimente se desfășoară an de an și generație după generație, procesul transmiterii culturale este unul lipsit de sincope. Tocmai de aceea ne propunem ca Zilele culturale <Spiru Haret> să devină parte din cultura organizațională a colegiului nostru, să marcheze emblematic implicarea elevilor și profesorilor în efortul comun de a transmite cultural valori autentice, în conformitate cu pretențiile academice ale școlii”.

Ce spun elevii

  • Bianca Constantin, clasa a XI-a E: „Ce poate fi mai frumos decât să simți pace și înțelegere? Exista timpul care nu mulțumește pe nimeni, niciodată, momentele pe care le numim <plictisitoare>, însă sunt acele zile în care întreaga omenire simte și cunoaște frumosul umanității. Zilele culturale <Spiru Haret> sunt unele dintre acele zile care ne acordă pacea sufletească de care avem nevoie. Ne amintesc cine suntem, ne motivează și ne îndreaptă într o direcție care să dea speranța de mai multă prietenie, unicitate și bunătate”.
  • Alexandra Vasile, clasa a XI-a E: „Cultura pentru mine reprezintă hrana sufletului. O resursă inepuizabilă de liniște, de echilibru, de entuziasm creator, de care simt că nu mă pot lipsi sufletește. Dacă trupul într-un final se stinge, cultura va ghida în continuare spiritul spre un univers infinit al creativității și al tradiției. Ca celebrare a bogăției culturale și ca un deosebit omagiu adus marelui nostru poet, Mihai Eminescu, ce a încântat generații întregi cu versurile sale, Zilele culturale <Spiru Haret> reprezintă un prilej extraordinar pentru a sublinia rafinamentul și profunzimea creativității artistice. Reamintindu-ne frumusețea moștenirii noastre culturale, comori ce îmbogățesc sufletul fiecărui român, reușim astfel să consolidăm o unitate a identității naționale”.
  • Luca Ștefan Mănăilă, clasa a XI-a E: „Toate definițiile atribuite culturii sunt simple direcții limitate, uneori subiective, ce nu pot surprinde întreaga dimensiune fascinantă a contextului cultural, însă diversitatea contextului nu este singura explicație a obsesiei mele pentru cunoaștere. Nuanța personală a culturii dă farmecul ansamblului, determinând devenirea umană la nivel individual si formându-și propriii creatori. În acest sens, pentru mine, Zilele culturale <Spiru Haret> reprezintă o trecere în revistă a tot ce poate reprezenta cultura pentru oameni, un omagiu al testamentului cultural lăsat de creatorii săi prin raportul direct cu acesta, un act ce vorbește la un volum superior despre sine”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker