Cultură

FOTO | VIDEO Vernisaj la Muzeul Județean, cel mai mare muzeu de artă decorativă din țară

Vineri, 3 martie, ora 17.00, la Muzeul Județean Buzău are loc  deschiderea expoziției de artă decorativă „Sensuri”, cu lucrări semnate de artiștii plastici profesioniști din Buzău, Georgeta și Mihai Hlihor, și din Capitală, prof. univ. dr. Daniela Frumușeanu. Evenimentul are loc în sala de expoziții temporare a Muzeului Județean Buzău, Secția Artă, etajul al II-lea. Proiectul reunește panouri decorative textile de diferite dimensiuni, realizate în tehnici diverse, precum și obiecte din sticlă parietale şi rond-bosse în tehnica pate de verre. Expoziția „Sensuri” rămâne deschisă până în data de 15 aprilie 2023.

„Ne aflăm la a treia expoziție la Buzău, numită <Sensuri>. Este o expoziție itinerantă, dar în cadrul acestei expoziții itinerante apar și schimbări. Este un omagiu adus artei decorative. Fiecare ieșire a noastră este în primul rând un omagiu adus artei decorative și artistului din România și de pretutindeni”, spune profesor univ. Daniela Frumușeanu.

Expoziția de la Buzău nu este însă deloc întâmplătoare. Pe de o parte, artiștii plastici buzoieni Georgeta și Mihai Hlihor sunt cunoștințe din studenție ale profesorului universitar Daniela Frumușeanu, după cum aceasta povestește: „Sunt aici la invitația  familiei Hlihor – artiștii Mihai și Georgeta -, Mihai sticlar, iar Georgeta textilistă, prieteni foarte buni din timpul facultății, oameni cu care am colaborat pentru organizarea expozițiilor personale sau a expozițiilor de grup”.  Pe de altă parte, profesorul universitar vorbește despre prezența lucrărilor sale în instituția care adăpostește cea mai mare colecție din țară de artă decorativă. „Muzeul Județean Buzău este cel mai mare muzeu de artă decorativă din țară. Aici, pe lângă exponatele extrem de valoroase care țin de istoria poporului român și istoria trecută a acestui spațiu, există o expoziție de artă decorativă care cuprinde vase de sticlă, ceramică, metal, tot felul de instrumente care erau folosite în trecut în industria casnică, tot felul de opere ale îniantașilor, dar și opere de artă textilă ale artei textile moderne,  ale artei textile contemporane. Acesta este un merit al conducerii muzeului, care formează o echipă valoroasă, pasionată de ceea ce face și interesată în promovarea valorilor pe care le avem noi, ca popor”, a afirmat prof. univ. Daniela Frumușeanu.

Instituția de cultură buzoiană, deținătoare a celei mai importante colecții de artă decorativă din țară

Alături de cei doi artiști buzoieni, prof. univ. dr. Daniela Frumușeanu dă întâlnire buzoienilor la evenimentul de vernisare a expoziției intitulată sugestiv „Sensuri” din această după-amiază.

„Publicul va putea admira lucrări de artă textilă și lucrări din sticlă. În ambele cazuri tehnicile sunt variate și în conformitate cu opțiunile celor trei expozanți. Avem o anumită vârstă, o anumită experiență, și o anumită amprentă artistică. Sperăm ca publicul să fie alături de noi și să ne onoreze cu prezența lui și de această dată”, este invitația lansată de prof. univ.  Daniela Frumușeanu buzoienilor, care apreciază în mod deosebit publicul din municipiu. „Publicul de aici este un public foarte cald, un public prezent la toate vernisajele. De fiecare dată când se organizează o expoziție, pentru a menține pulsul ridicat al evenimentelor, domnul director Daniel Costache are grijă să invite elevi ai Liceului de Arte din Buzău, un liceu de elită, ai cărui elevi susțin aici momente artistice, concerte”. Acest mix de artă vizuală și muzică creează un spectacol inedit care dinamizează spațiul muzeal și creează un spațiu al educației, pentru că, spune profesorul universitar, „prezența tinerilor în expoziție este extrem de importantă și duce mai departe setea de cultură, iubirea pentru frumos și bine”.

Profesorul universitar Daniela Frumușeanu se află pentru a treia oară la Buzău. De această dată, pe lângă expoziția personală alături de familia Hihlor, profesorul universitar a venit să o susțină pe eleva sa, artista Nicoleta Bică Bucșaru, care are propria expoziție la Muzeul de Etnografie „Vergu-Mănăilă”: „Am avut o expoziție personală la «Vergu Mănăilă» în cele șapte spații ale muzeului, apoi am venit cu un grup de artiste printre care și Nicoleta Bucșaru la o expoziție de vopsit cu plante tinctoriale pe suport textil unde am exemplificat publicului vopsirea și imprimarea cu plante tinctoriale prin tehnica ecoprinting, tehnici care țin de tradiția populară, practicată pe întreg teritoriul țării. Cea de-a treia colaborare este prin Nicoleta Bucșaru în expoziția prezentă numită «Formele gândului»”.

Muzeul Județean Buzău deține în colecție și lucrări de artă decorativă ale prof. univ. dr. Daniela Frumușeanu, dar și ale „ţesătoarei de lumină”, Cela Neamțu. Tapiseriile realizate de Cela Neamţu, unele de mărimi impresionante, se află în muzee şi colecţii particulare din întreaga lume. Trei dintre ele, aflate la Muzeul Județean Buzău, alături de multe altele,  și pot fi admirate de toți cei care ajung la Muzeul Județean, bineînțeles, alături de noua expoziție, „Sensuri”, care este însă temporară.

Articole similare