Cultură

FOTO/VIDEO | Valeriu Șușnea, la ceas aniversar cu toate „drumurile” care duc la Galeriile de Artă

Președintele Uniunii Artiștilor Plastici din Buzău, Valeriu Șușnea,  și-a aniversat ziua de naștere, așa cum ne-a obișnuit de ani buni, printr-o expoziție personală de excepție, cu mesaj puternic, care rezonează și cu spiritualitatea, având în vedere perioada de pregătire sufletească pe care o traversăm pentru sărbătoarea Învierii Domnului, dar mai ales cu preocuparea sa artistică pentru compoziţii rafinate şi verticalizate.

Vernisajul a fost și un moment de reîntâlnire cu prietenii, și a transformat  practic Galeriile de Artă, preț de câteva ceasuri, într-un loc al prieteniei și al schimbului de idei. Expoziția se intitulează „Între sacru și profan” și va putea fi vizitată până pe 7 aprilie. Au venit la vernisaj  să îl felicite pe Valeriu Șușnea, dar și să îi vadă creațiile, colegii săi, artiști plastici profesioniști, membri au UAP Buzău, precum Gheorghe Ciobanu, Florin Menzopol, Diana Tăicuțu și Mihai Hlihor, dar și alți buzoieni iubitori de artă și frumos, în calitate de prieteni și în calitate de admiratori ai lucrărilor sale. Și îi amintim aici pe profesorii Doina Ciobanu, George Tarara și Aurora Ionescu.

Una dintre temele ce se identifică în această nouă expoziție a președintelui UAP Buzău este cea a drumurilor. Ea a fost remarcată și de prietenul său, profesorul George Tarara, care ne-a relatat câte ceva despre ceea ce apreciază că înseamnă această tematică în creația pictorului Valeriu Șușnea.

„Într-o discuție pe care am avut-o cu el îmi spunea că a adunat tablouri și creații sub tema drumurilor și m-am gândit ce înseamnă această tematică în creația pictorului Șușnea. Cred că este o etapă firească, întrucât multe dintre expozițiile sale din perioadele anterioare au avut nume sugestive care făceau o trimitere implicită la aceste drumuri. Mă gândesc la expoziția «Între sacru și profan», «Între semn și simbol». Între acești poli pe care i-am enumerat din titulatura fostelor sale expoziții se desfășoară ceea ce probabil că el a gândit și am încercat eu să surprind, «drumul». Este nevoie de un drum inițiatic pe care el îl face între acești poli, pe care îl propune și privitorului. Noi, cei care participăm la vizionarea lucrărilor din expozițiile sale, suntem îndemnați să intrăm pe acest drum care ne duce dintr-o lume a aprențelor, către o lume a esențelor, a ceea ce este și ce rămâne constant ca idee, în sens platonician. Această temă a drumurilor arată zbaterea profundă a artistului între realitatea care ne copleșește și evadarea într-o lume a frumosului, a binelui și a adevărului. Este eforul constant pe care orice creator îl face și cu atât mai mult un creator în domeniul artelor plastice în domeniul picturii așa cum este Valeriu Șușnea”, este interpretarea pe care profesorul George Tarara o oferă acestei noi propuneri artistice pe care Valeriu Șușnea a lansat-o de ziua sa.

Despre aceste drumuri prinse în expoziția vernisată în data de 6 martie, Valeriu Șușnea face precizarea că se înscriu într-o temă care revine în creația sa, ea fiind reluată în mai multe rânduri, pentru că și preocupările artistului plastic sunt influențate de creșterea sa artistică pe care a împărtășit-o în mod generos cu buzoienii. „Sunt drumuri care mă obsedează. Este o temă care revine în creația mea și revine și pe Simeze, pentru că această expoziție este una specială; eu lucrez cumva în continuarea unor teme precum «Vămile văzduhului» și «Călătorii imaginare». Este o trecere de la semne și semnificații la ideea aceasta de redare a unor lucruri către realism. Și atunci trecerea de la abstract, de la simbolistic la realism se face prin grafică, prin seria drumurilor care pentru fiecare însemană altceva. Sigur că fiecare are un drum în viață, are un țel în viață. Pentru mine această temă este extrem de ofertantă, pentru că drumurile pot fi drumuri citadine, drumuri campestre, drumuri de munte, pot fi drumuri ideatice, pot fi drumuri care ți se transformă într-un subiect de artă. Drumurile marchează și un dublu sens de ducere și de venire, de la mare la mic, de la departe la aproape. Atunci această temă cu semnificațiile respective pică foarte bine acum în preajma unor sărbători foarte importante, pentru că, într-adevăr, tema drumului este prezentă peste tot în istoria artelor plastice românești și în istoria artei universale; de data aceasta am încercat și eu să mă adaptez la drumurile noastre”, se dezvăluie președintele Uniunii Artiștilor Plastici Buzău. Și pentru că Șușnea este un artist plastic cu o putere creatoare pentru care spațiile sunt uneori prea înguste pentru a cuprinde întreaga exprimare artistică înglobată în decursul unui an, Valeriu Șușnea a promis ca lucrările să fie schimbate în expoziție la două-trei săptămâni astfel încât să devină mai cuprinzătoare. „Activitatea de un an de zile a unui artist este greu de cunatificat doar într-o lună de zile, într-o expoziție în care nu pot spune tot genul de preocupări. Eu am, spre exemplu, și preocupări legate de portret. O să fac în așa fel încât lucrările de aici să se schimbe în două-trei săptămâni; va rămâne același concept de expoziție de autor, dar va fi cu totul altceva”, anunță președintele UAP Buzău.

Doina Ciobanu: „Este un mare «neastâmpărat»”

De peste 35 de ani, Valeriu Șușnea se află deopotrivă în slujba artei și în slujba comunității buzoiene. Din acest motiv, creația sa și  demersurile sale artistice pe care le face la nivel local, național și internațional nu au trecut neobservate. Doina Ciobanu, prezentă la vernisaj, a punctat câteva dintre tușele personale ale artistului plastic Valeriu Șușnea, care l-ar distinge oriunde s-ar afla. „Domnul Șușnea cred că are peste 35 de ani de când este în orașul nostru. A fost extrem de activ, plin de inițiativă, de inovație, de neastrâmpăr. Este un mare <neastâmpărat> și rezultatul a fost că a scos în evidență cultura buzoiană. Cred că ne-a bucurat pe toți cu ceva. Tuturor ne-a arătat câte ceva. Creația și stilul cred că i le-am recunoaște acum oriunde l-am vedea, pe orice simeză, pentru că, în general, tematicile lui sunt pline de simboluri. Este o simbolistică complicată «dătătoare de viață». Am văzut expoziții ale sale în care toate tablourile sunt pe vertical. Sunt surprinsă că de data aceasta are două pe orizontal. Dar majoritatea sunt pe vertical și îți sugerează urcuș, viitor, creștere. Sfârșești gândindu-te la bine, la lumină, la o deschidere spre speranță și lumină. Cromatica sa este vie. Albul este foarte puțin, iar negrul lipsește sau este numai la bază, în timp ce roșul este puțin; folosește un amestec de cultori care scot în evidență semantica pe care o tratează”, afirmă profesoara Doina Ciobanu.

La rândul său, profesorul George Tarara, cu calitatea de fin observator al artelor, de erudit, subliniază, de asemenea, contribuția lui Valeriu Șușnea la cultura buzoiană, adăugând și observația ce ține cumva de ceea ce numai un prieten ar observa, atent fiind și la ceea ce hotărăsc astrele asupra destinului unui om. „Suprapunerea care o putem face, și nimeni nu mi-o va lua în nume de rău, între ziua sa de naștere a lui Valeriu Șușnea și ziua de naștere a unui alt mare creator din cultura universală, Michelangelo – amândoi s-au născut pe 6 martie -, subliniează îndeajuns ideea pe care vreau eu să o susțin că întotdeauna un creator este supus vicisitudinilor sorții, dar are în el însuși, în efortul pe care îl face, puterea și tăria de a evada către o lume a creațiilor constante, culturale, frumoase din viața omenirii, din viața noastră în general”, afirmă Tarara.

Valeriu Șușnea s-a născut în județul Galați; a absolvit Liceul de Artă la Galați și apoi Institutul de Arte Plastice din Capitală. Biografia acestuia se leagă de Buzău începând cu anul 1989; a lucrat în cadrul Oficiului de Patrimoniu Buzău, a fost artist independent, iar din 1993 este profesor la Liceul de Arte Buzău; a fost inspector școlar în perioada 2011-2012, iar din 1999 este membru al Uniunii Artiști Plastici.

El este autorul a numeroase expoziții personale și de grup, naționale și internaționale – Paris, Bruxelles, Copenhaga-, printre care amintim „Dialog între generații”, „Călătorii imaginare”,  „Sărbătoare pe simeze”. Este restaurator în pictură murală de epocă, doctor în arte plastice și decorative, profesor și realizator de emisiuni culturale de radio și televiziune.

Picturile sale fac parte din colecții din țară și străinătate. A primit numeroase ordine, medalii, dintre care amintim „Meritul cultural în grad de cavaler” din 2004, și titlul de Cetățean de onoare al orașului Buzău. De asemenea, este de  amintit, așa cum au făcut și prietenii și inviații săi la vernisaj, implicarea sa în organizarea taberelor de artă din județ, în mod special a celor pe care le realizează sub conceptul „Buzău, oraș deschis artei”. Valeriu Șușnea se bucură de apreciere și la nivelul Institutului Cultural Român.

Prin tot ceea ce a face își aduce contribuția la îmbogățirea culturii buzoiene, pornind de la omagierea lui Ion Andreescu, până la activitatea pe care o desfășoară în caltate de cadru didactic la Liceul de Arte din Buzău. „A adus o contribuție mare la cultura buzoiană și chiar națională pentru că a scos în evidență Buzăul în toată țară și are o contribuție extraordinară didactică. Este un bun și grijuliu profesor și faptul că își duce elevii prin diferite locuri ale țării, că a deschis tabără specială pentru pictură, că se îngrijește de ei părintește și profesional, este o formă de dăruire totală, adică el lucrează în domeniul bunului și frumosului. Noi îi  mulțumim pentru că a contribuit la ridicarea tuturor. A oferit frumusețe, bucurie. A sublinia frumusețile trecutului este o dovadă de dăruire, de înțelepciune. Face  asta cu regularitate. Are mare respect pentru profesorii lui de la Institut, are invitați din toată țara la evenimentele pe care le organizează la Galerii. Leagă Buzăul cu alte comunități din țară”, spune prof. dr. Doina Ciobanu.

Profesorul George Tarara subliniază, de asemenea, importanța evenimentelor de la Buzău, cum este Bienala organizată de Valeriu Șușnea, care așează Buzăul pe harta evenimentelor culturale ale țării și nu numai. „Se continuă o veche tradiție istorică a Buzăului ca loc  în care s-a întâmplat ceva de-a lungul istoriei. Mă gândesc la tangențele pe care cultura și mari oameni de cultură din țara noastră le-a avut cu acest târg așezat în zona de curbură a Carpaților despre care mie îmi place să spun că este o zonă de sinteză, o zonă care a luat organizat a metamorfozat difeitele influențe într-o sinteză care se dovedește a fi extrem de generoasă. În ținutul acesta sunt tensiuni arhaice, le numesc eu de natură spirituală care, din când în când, izbucnește în asemneea manifestări care devin, încetul cu încetul, de amploare națională. Și aici mă gândesc la această bienală, mă gândesc la BOZART. Să nu uităm că în  această zonă a Buzăului – nu vreau să mă refer numai oraș  – există manifestări culturale demne de a fi amintite: tabăra de sculptură de la Măgura, care este o creație un monument unic în Europa și în lume, mă gândesc la Rugăciunea lui Constantin Brâncuși, mă gândesc la acest eveniment care a marcat municipiul și orașul, respectiv activitatea și martiajul Sfântului Sava de la Buzău, care ne-a lăsat o moștenire spirituală din care, iată, drumul acesta inițiatic de care vorbește Valeriu Șușnea în expoziția lui de astăzi, ne îndeamnă către adevăr bine și frumos”, explică profesorul George Tarara.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker