Cultură

FOTO/VIDEO | Tradiția satului românesc, reînviată la Iazul Morilor

Duminică, 26 martie, Centrul Iazul Morilor din Buzău „a înflorit” pur și simplu, datorită copiilor în straie populare care au inundat locația. Este vorba despre copii din Mihăilești, membri ai Ansamblului „Spic de grâu”, dar și despre copii sosiți tocmai din Maramureș. Sala de la Iazul Morilor din Buzău a fost arhiplină. A fost un regal de folclor și creație literară pus la cale de Asociația pentru Civilizație Ortodoxă (ASCIOR) Buzău, coordonată de Ioan Nicolae Muşat, în calitate de președinte executiv.

Tradiția, acest patrimoniu intangibil, vectorul identității unei comunități umane, a fost foarte bine pus în valoare în acest eveniment. A fost un fel de a împărți frumosul la zi de mare sărbătoare pentru creștinătate, de Ziua Bunei Vestiri. Prin valorificarea tradițiilor locale, buzoiene, au fost aduse în lumină obiceiuri aproape uitate. De altfel, evenimentul s-a desfășurat sub titulatura de „Tinerii Bunei Vestiri” și a beneficiat și de prezența unor invitați deosebiți ai ASCIOR Buzău. Este vorba despre Dan Ivașcu, preşedintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor Mihăileşti, susținător al Ansamblului „Spic de grâu” din Mihăilești și organizator de evenimente cultural-educative, cu puternic accent pe tradiția locală, prin Asociația „Fapte Creatoare”, în cadrul unei gospodării agro-pedagogice, devenită model de bună practică în domeniu la nivel de țară.

„Noi ieșim în lume prin intermediul Asociației «Fapte Creatoare», pentru că avem clase unde pregătim copiii să cânte muzică populară, să danseze dansuri populare și vom participa la tot felul de activități, la foarte multe competiții în domenii  în care desfășurăm proiecte în cadrul asociației: pe sănătate, pe sport, cultură, economie, antreprenoriat, domenii vitale pentru națiunea română. Satul românesc a avut un rol important în civilizația europeană. Acum, prin Asociația «Fapte Creatoare» nu facem altceva decât să punem în valoare toate componentele satului: tot ce înseamnă tradiție, obiceiuri, patrimoniu, pentru că sunt la fel de importante și valoroase ca și activitățile din acest secor agro-zootehnic. Iubesc Mihăileștiul, pentru că m-am născut în Mihăilești. Iubesc satul românesc în general pentru că proiectul nostru este de anvergură națională. Proiectul Unirea Gospodarilor a pornit de la Mihăilești, dar el se multiplică la nivel național. Modelele de bună practică pe care noi le avem acolo în acest moment se multiplică la nivel național. Avem tineri din toată țara care vin la noi, să vadă  cum funcționează lucrurile și îi sprijinim”, a spus  Dan Ivașcu preşedintele Cooperativei Agricole Unirea Gospodarilor.

De asemenea, un alt invitat deosebit a fost Elena Hornea, fondatoarea Ansamblului și organizatoarea unei șezători intitulate „Terapie prin folclor”, un moment unic trecut prin filtrul inimii celor mici, cu inocență, gingășie, puritate și emoție, o adevărată lecție de  românism. Momentul a fost apreciat de public prin îndelungi aplauze, pentru că a rezonat cu momentul de tradiție care a reamintit despre șezătoare, unul din obiceiurile cu rol foarte important în viaţa socială a satului, unde se lucra, se cânta, se spuneau poveşti, se practicau unele jocuri sociale, adică se transmitea şi se prelua tradiţia populară. Textele șezătorii au aparținut cadrului didactic Elena Hornea, fondatoarea Ansamblului „Spic de grâu”, autoare a două volume de poezie.

S-a alăturat grupului purtător de folclor și tradiție de la Mihăilești și interpreta Daniela Matache. Ea a venit la acest eveniment cu o surpriză deosebită pentru cei care îi urmăresc evoluțiile în domeniul artistic. Ea a anunțat colaborarea cu Ansamblul „Spic de Grâu” din Mihăilești, care, deși este recentă, de numai două luni, a început să dea roade. „Am întâlnit aici o echipă minunată, în frunte cu doamna profesor Elena Hornea care se bucură de o activitate de mai bine de 40 de ani, Dan Ivașcu, un antreprenor de succes care sprijină acești copii, dar și Denisa Dinu, omul de nădejde și Nea’ Fane, așa cum îmi place mie să-l numesc, coregraful ansamblului”, este mesajul interpretei care a pus, la cale în cadrul evenimentului câteva momente de interpretare cu micii săi elevi din Mihăilești.

Momentele artistice ce au ilustrat  obiceiurile mihăileștenilor, au fost completate ca o pată de culoare  cu alte momente folclorice rupte din datinile  moroşenilor sosiţi la Buzău din comuna Săcălăşeni – Ţara Maramureşului. Toți invitații și participanții au fost răsplătiți de organizatori pentru realizarea artistică, dar și pentru efortul de a lăsa familia deoparte într-o zi de așa mare sărbătoare a creștinătății pentru a veni în mijlocul buzoienilor pentru a-i familiariza cu tradițiile autentice ale satului românesc și a le oferi un strop din frumusețea acestuia.

Diplomă şi Medalie „Nichita Stănescu-90” pentru scriitorul Vasile Bele

De asemenea, pe lista de invitați a ASCIOR Buzău s-au aflat și membrii „Familiei Apollon”. Au răspuns invitației scriitorii George Călin, Limona Rusu, Olga Văduva Grigorov, Ionica Bandrabur, Paulina Georgescu, Roxelana Radu, Elvira Răceală, Mircea Marcel Petcu, Marilena Răghinaru şi Viorica I. Călin , director executiv Apollon. Au fost prezenţi scriitori şi oameni de cultură din București, Galați, Tulcea, Ploiești, Slănic Moldova, Suceava, Comănești, Focșani. Întreg programul a fost prezentat de interpreta de muzică populară Laura Constantin şi de Sebastian Butu.

Momentele de folclor au fost „condimentate” cu lansarea unui volum de poeme. Este vorba despre volumul  „Voi culege timp din cerul meu”, semnat de poetul moroşan Vasile Bele, sosit de la Baia Mare împreună cu membri Ansamblul folcloric „Florile Chioarului”, profesor coregraf Viorel Ungur. Societatea Culturală Apollon-România prin scriitorul George Călin a decernat Diploma şi Medalia „Nichita Stănescu – 90” scriitorului Vasile Bele.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker