Actualitate

FOTO/VIDEO | Start pentru A7. Când se va circula pe Autostrada Ploiești-Buzău

Moment istoric, marți, la Buzău: s-a semnat primul contract de execuție de pe Autostrada Moldovei, respectiv lotul 2 din Autostrada Ploiești-Buzău. Este primul contract care se semnează pentru unul dintre cele 13 loturi ale Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani, cel mai mare proiect de infrastructură rutieră din Uniunea Europeană finanțat prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

La Buzău nu a fost semnat doar contractul de execuție pentru lotul 2 al Autostrăzii Ploiești–Buzău, ci și întregul contract de finanțare care permite, practic, asigurarea resurselor financiare pentru construcția celor 63,25 km ai întregii autostrăzi Ploiești-Buzău, în valoare de 3,8 miliarde lei, cel mai important contract din PNRR semnat până în prezent.

La evenimentul de semnare a contractelor, care a avut loc la Consiliul Județean Buzău, au participat președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, președinte al Partidului Social Democrat, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, ministrul Culturii, Lucian Romașcanu – care este și președinte al PSD Buzău -, și ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, cel care într-un guvern anterior a deținut portofoliul de la Transporturi și a fost susținător al proiectului, alături de alți oficiali.

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, a declarat, imediat după semnarea contractelor, că A7 este deja „o realitate”: „O poveste și o promisiune de foarte mulți ani, Autostrada A7, Autostrada Moldovei, deja e realitate, nu mai e promisiune electorală, este un fapt, e finanțată. Vorbim despre peste 300 de kilometri și astăzi se semnează contractul pentru primul lot, urmând ca, până la finalul anului 2023 să se semneze absolut toate. După cum îl cunosc pe domnul ministru al Transporturilor, Sorin  Grindeanu, sunt ferm convins că împreună cu CNAIR, vor decala, cu un an de zile, îndeplinirea acestor jaloane. Trebuie să fim corecți și să echilibrăm dezvoltarea geografică a României și să vedem că din zona Moldovei și din sudul României au plecat cei mai mulți români în străinătate, iar investițiile vor aduce după ele, investiții majore în zona României care nu a avut parte de aceeași dezvoltare. Mai mult, este primul proiect de țară al actualei coaliții PSD-PNL-UDMR. Este primul proiect de țară în infrastructura majoră. Cred că România, din acest moment, la nivel politic și administrativ, a intrat într-o cu totul altă logică și-mi pare rău pentru cei care ne-au cântat prohodul, de prea multe ori. Vom fi la fel de implicați și la fel de eficienți în continuare pe acest mandat pe care ni l-am asumat împreună”, a spus Marcel Ciolacu.

Grindeanu: „Până la sfârșitul acestui an trebuie să se semneze toate cele 13 contracte de pe A7”

Semnarea contractului pentru lotul de mijloc Mizil–Pietroasele, cu o lungime de 28 de kilometri vine la un an de la lansarea licitației. Valoarea contractului este de 1,249 miliarde lei fără TVA, iar constructorul desemnat pentru acest tronson este Asocierea SC Coni SRL (lider de asociere) – Trace Group Hold PLC. Durata de execuție a contractului este de 20 de luni, iar perioada de garanție a lucrărilor este de 10 ani. Proiectul prevede construcția a 20 poduri.

Sorin Grindeanu

„Suma este de 3,8 miliarde fără TVA. E cel mai important contract de finanțare din PNRR semnat până acum. Cea de-a doua operațiune de azi a fost semnarea pentru lotul 2, această secțiune între Ploiești și Buzău e împărțită în trei loturi. Suntem aproape de a semna și vom semna în zilele următoare și lotul 1. Pentru lotul 3 trebuie să așteptăm sentința instanței, undeva în 22-23 iunie, după care se va trece și la semnarea acestui contract. N-o să aștept sfârșitul anului 2023 pentru semnarea de contracte. Până la sfârșitul acestui an trebuie să se semneze toate cele 13 contracte pentru A7, astfel încât să existe patru ani de execuție și să fie gata lucrările până în 2026. Toate contractele sunt pe roșu, ceea ce înseamnă direct execuție. Bacău – Pașcani aștept să fie semnat mai repede decât borna din PNRR”, a precizat Sorin Grindeanu.

Bode: „ A7 rămâne coloana vertebrală a întregii regiuni”

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a spus, la rândul său, că momentul de marți de la Buzău va rămâne în istorie, pentru că A7 va avea un rol decisiv în dezvoltarea economică a Moldovei, cea mai săracă regiune a țării. „Ziua de 7 iunie va rămâne în istoria acestei comunități și în amintirea și sufletul buzoienilor pentru că nu e puțin lucru ce s-a întâmplat azi aici. Cu adevărat un moment istoric, pentru că mult s-a discutat în ultimii 30 de ani despre infrastructura mare din Moldova și, din păcate, puțin s-a făcut. Moldova are nevoie de investiții, iar după doi ani se semnează contractul de lucrări și, foarte important, contractul de finanțare pentru toate cele trei loturi. Îi felicit pe toți cei care au contribuit la acest rezultat. Au fost multe ore de muncă, ani, dacă ar fi să-mi amintesc de 2020, acest proiect avea săptămânal o ședință de progres. Și sunt oameni în această sală care participau săptămânal la aceste ședințe de progres. Autostrada Moldovei e cel mai avansat dintre proiectele de infrastructură rutieră pentru regiunea Moldovei și proiectul care are cei mai mulți bani din PNRR.  Autostrada Moldovei A7 rămâne coloana vertebrală a întregii regiuni prin care se va ridica economic Moldova”, a precizat acesta.

Asocierea CONI, la primul contract pentru o autostradă

Liderul Asocierii, constructorul CONI, este la primul contract pentru o autostradă în România. CONI SRL este o firmă înregistrată în Prahova ce are în portofoliou contracte de lucrări publice cu autoritățile locale. Pagina oficială a companiei menționează în portofoliu doar lucrări minore de modernizări, reparații și întreținere de străzi, nicidecum un proiect de anvergura unui lot de autostradă de 28,3 km și 20 de poduri și pasaje. Cu toate acestea, ministrul Transporturilor are încredere în această asociație, menționând că, în cazul în care nu se va respecta contractul se va ajunge la sancțiuni: „Până la proba contrarie eu vreau să fiu optimist. Pot să vă spun că am experiențe proaste cu alți constructori și nu mă feresc să spun acest lucru (…) La sfârșitul acestei luni vor fi emise primele certificate de bună purtare modificate conform legii de către Guvernul României, în urmă cu două sau trei luni. Aceste certificate care vor fi date periodic vor însemna următorul lucru: pentru cei care își fac treaba sunt certificate de bună execuție, pentru ceilalți nu. În momentul în care s-a emis un asemenea certificat (…) Urmează încă două etape în care, la 30 de zile putem emite aceleași certificate, iar dacă lucrurile continuă în aceeași formă și nu își fac treaba, se reziliază scurt contractul și intrăm pe noua formulă a legii. Îmi doresc să nu se emită asemenea certificat de către CNAIR, dar în mod clar sunt câteva companii (…) care nu vor scăpa”, a mai precizat ministrul Transporturilor.

În 2025 se va circula pe Autostrada Ploiești-Buzău

Potrivit ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, contractul semnat marți, 7 iunie, la Buzău este unul de execuție, ceea ce înseamnă că antreprenorii vor intra direct în faza de construcție. Surse din CNAIR au confirmat pentru OPINIA că pe Autostrada Ploiești-Buzău se va circula, cel târziu, la finalul anului 2025. „Targetul pe toate aceste lucrări, ca finalitate și nu doar pentru lotul 2, știți că trebuie să finalizăm tot ce ține de A7, prins în PNRR, și anume de la Ploiești la Pașcani, aceasta este bucata finanțată din PNRR, cealaltă Pașcani-Suceava, Suceava-Siret va fi finanțată din viitorul exercițiu bugetar din Programul Operațional de Transporturi (POT) 2021-2027, toate cele 13 trebuie să fie finalizate până la finalul anului 2026. Acest lucru nu înseamnă că aceste lucrări nu se pot finaliza mult mai rapid. Vă spuneam că îmi doresc, deși bornele în PNRR în ceea ce înseamnă A7 sunt anul viitor, pe semnarea de contracte, am spus că îmi doresc să le semnez pe toate cele 13 anul acesta, tocmai pentru a avea timp cât mai lung pentru execuție. Este direct execuție. Nu este proiectare plus execuție, ceea ce înseamnă niște pași buni făcuți înainte. Pentru celelalte secțiuni pe Buzău-Focșani s-au depus 28 de oferte. Asta înseamnă interes pentru aceste lucrări, pe mine mă bucură, concurența nu duce decât la lucruri bune. Sperăm ca în luna august să începem să comunicăm rezultatele inclusiv pe Buzău-Focșani. În acest moment toate cele patru secțiuni sunt în evaluare”, a declarat Sorin Grindeanu.

Aceleași surse din CNAIR au mai precizat pentru OPINIA că săptămâna viitoare ar urma șă fie semnat și Lotul 1 Dumbrava-Mizil, unde constructorul desemnat este Asocierea Pizzarotti – Retter. Primul lot din Ploiești-Buzău are o lungime de 21 de kilometri, iar valoarea contractului este de aproape 1,5 miliarde de lei. Cât despre lotul 3, Pietroasele-Buzău, cu o lungime de 14 kilometri, CNAIR reevaluează ofertele. Este cel mai întârziat lot, de o lună și jumătate în procedură de reevaluare după decizia CNSC. Tronsonul a fost câștigat de Selina, dar Nurol a făcut contestație și a câștigat. Rămâne de văzut cât de mult va conta în analiza Comisiei de Evaluare a CNAIR certificatul negativ primit de Selina după rezilierea lotului Biharia – Chiribiș de pe Autostrada Transilvania. „Pe tronsonul 3, evaluarea CNAIR a fost acționată în instanță (CAB), a fost termen acum, în 31 mai,
s-a dat termen de încă o săptămână, termene scurte, ceea ce mă face optimist că va fi decizia foarte rapidă. Indiferent de decizie, se intră pe un făgaș care va duce rapid la semnare”.

Din cele patru secțiuni ale Autostrăzii A7 Ploiești – Pașcani sunt lansate în licitație doar primele două, Ploiești – Buzău, respectiv Buzău – Focșani. Pentru secțiunea Bacău – Pașcani, licitația ar putea fi lansată în aproximativ o lună, dar pentru cel mai întârziat tronson, Focșani – Bacău, estimarea este pentru sfârșitul verii. Ministrul Sorin Grindeanu a cerut CNAIR să semneze contractele pentru toate cele 13 loturi până la sfârșitul anului, evident o misiune imposibilă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker