Administrație

FOTO/VIDEO | Iohannis, impresionat: „Școala 11 aplică foarte mult din tot ceea ce trebuie să fie în toate școlile”

Președintele României, Klaus Iohannis, s-a aflat marți la Buzău, pentru a vizita o deja cunoscută instituție de învățământ, Școala nr. 11, care s-a făcut remarcată la nivel național prin strategia de economie circulară pe care a implementat-o cu succes și care presupune utilizarea resurselor naturale și reducerea pierderilor și a costurilor. Alături de președintele Iohannis s-au mai aflat și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, precum și miniștrii, ca Sorin Cîmpeanu (Educație), Marcel Boloș (Cercetare, Inovare și Digitalizare), Tanczos Barna (Mediu) și Lucian Bode (Interne). Bineînțeles, la eveniment s-au aflat și politicienii buzoieni, în frunte cu primarul Constantin Toma, prefectul Daniel Țiclea, dar și inspectorul școlar Daniela Palcău, alături de conducerea Școlii nr. 11.

Un exemplu în ce privește educația pentru mediu

Președintele a declarat că Școala nr. 11 aplică perfect ideile enunțate în proiectul național „România Educată”, inițiat de șeful statului, și s-a declarat plăcut impresionat de tot ceea ce a văzut în unitatea de învățământ. Acesta a felicitat cadrele didactice pentru implicare, dar și pe elevi pentru interesul pe care l-au arătat față de proiectele derulate.

Klaus Iohannis

„Școala 11 din Buzău pune un accent deosebit pe educație pentru mediu, pe economie circulară, adică se refolosesc materialele care altfel se aruncă, se colectează și se folosește apa pluvială, există o seră didactică și multe alte proiecte. Felicitări conducerii școlii, întregului corp didactic și o apreciere specială pentru elevii care participă la toate aceste proiecte. Suntem într-o etapă în România când încercăm să îmbunătățim întregul cadru pentru școli, în care încercăm să venim cu abordări mai moderne, mai actuale și o parte din acest mare întreg pe care l-am numit «România Educată», este educația pentru mediu. Am elaborat un material care pune accent special pe educația pentru mediu în școlile din România, dar astăzi am văzut că avem aici o școală care aplică foarte mult din ceea ce credem că trebuie să se regăsească în școli”, a spus Klaus Iohannis.

Totodată, felicitări au primit și reprezentanții administrației locale, care au promovat aceste proiecte și le-au dezvoltat, președintele observând și interesul autorităților de la Buzău pentru problemele mediului. „Aș face o remarcă legată de administrația locală de aici din Buzău. Am discutat cu domnul primar multe din aceste chestiuni și am găsit o administrație care este foarte aproape de aceste teme și se implică pentru a avea proiecte în școli, ceea ce în acest context ne interesează în mod deosebit. Întreaga administrație este preocupată de mediu și mi se pare un lucru foarte bun, pe care țin să-l subliniez”, a mai adăugat președintele României.

„Mulți cetățeni nu știu ce înseamnă colectarea selectivă a deșeurilor”

Întrebat cum poate fi crescută rata de reciclare a deșeurilor selective, președintele a spus că o problemă mare este aceea că oamenii nu știu exact ce înseamnă acest lucru. Șeful statului a mai declarat că industria reciclării încă mai are părți la care trebuie să lucreze intens, pentru ca cetățenii să înțeleagă beneficiile acesteia pentru comunități.

Cu toate acestea, economia circulară este soluția viitorului, dar implementarea sa la scară largă este o provocare încă, pe care șeful statului o vede ca rezolvată, cu toate că va dura ceva timp.

„Este o ecuație foarte complicată, fiindcă mulți cetățeni nu știu ce înseamnă, nu sunt obișnuiți și este nevoie de foarte multă muncă de lămurire, o chestiune pe care am discutat-o și cu domnul primar, este o chestiune peste tot în România, dar vom reuși să-i convingem pe oameni. Partea a doua este poate la fel de complicată, fiindcă dacă se colectează selectiv, o bună parte din ce s-a colectat trebuie să fie folosit mai departe, ca să ajungem la ce se numește o economie circulară. Adică deșeurile să reintre într-un circuit economic profitabil, până la urmă. În momentul de față, industria de reciclare încă nu este pusă la punct, ceea ce, evident, pentru Guvern este iarăși o provocare. Dar se lucrează în ambele zone și, în final, vom construi o economie circulară. Devine din ce în ce mai profitabilă, este din ce în ce mai dorită de tot mai mulți cetățeni și atunci ea se va realiza, dar va dura”, a mai spus președintele Iohannis.

Peste 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bac. Ce spune Iohannis

Din cei peste 150.000 de elevi care ar fi trebuit să susțină zilele acestea examenul de bacalaureat, peste 40.000 au ales să nu se înscrie, adică un procent de 26 la sută din total. Dintre cei 126.454 care s-au înscris, 111.329 sunt din generația curentă și 15.125 din seriile anterioare. Acest lucru înseamnă că 40.577 de elevi de liceu nu susțin bacalaureatul în această sesiune, după cum rezultă din diferența dintre numărul de elevi de clasele a XII-a și a XIII-a și numărul celor înscriși efectiv în Bac, care și provin din generația curentă.

La nivelul județului Buzău, s-au înscris 2.607 candidați, dintre care 2.553 în mediul urban și 54 în mediul rural, care au optat pentru examenul de Bacalaureat, în  sesiunea iunie – iulie.

Klaus Iohannis a spus că proiectul „România Educată”, inițiat chiar de el, își propune să reducă aceste cifre îngrijorătoare de absenteism, în creștere în fiecare an și să îi ajute pe cât mai mulți tineri să termine cele 12 clase cu o diplomă, lucru care le va facilita și găsirea unui loc de muncă în viitor sau înscrierea la facultate. „Întregul proiect «România Educată» dorește, printre altele, să ducă pe mult mai mulți tineri să rămână în școală și să termine. Vrem să reducem semnificativ abandonul și vrem să reducem semnificativ absenteismul de la examenele naționale. Asta se poate făcând învățământul mai flexibil, mai performant, mai centrat pe elevi și de mai bună calitate și vom reuși”, a spus președintele României.

Cea mai mare şcoală din municipiul Buzău, Şcoala nr. 11, este prima unitate de învăţământ sută la sută verde; aici autorităţile locale au implementat, în ultimele luni, proiectul „şcoală circulară”. Noul concept implementat, în premieră naţională la Buzău, presupune utilizarea resurselor naturale şi reducerea pierderilor şi a costurilor. Concret, Şcoala nr. 11 este singura unitate unde apa meteorică este colectată şi reutilizată, energia electrică este produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice, iar deşeurile sunt colectate selectiv.

În primul rând, este vorba despre amenajarea unui sistem de înmagazinare a apei meteorice pentru uz menajer şi a rezervei intangibile de apă de incendiu. Concret, apa folosită la toaletele elevilor este asigurată din rezerva strânsă din apa meteorică. Tot din acest bazin este asigurat şi necesarul de apă pe care unitatea trebuie să-l aibă şi să-l folosească în cazul producerii unui incendiu. De asemenea, tot cu apa meteorică colectată va fi irigată şi sera didactică, construită în ultimele luni, în cadrul acestui proiect, în curtea şcolii.

Întregul consum de energie al unităţii de învățământ este asigurat de cantitatea de energie produsă cu ajutorul panourilor fotovoltaice montate pe clădire. În plus, cantitatea rămasă neconsumată într-o zi, sau într-o anumită perioadă de vacanţă sau în zilele în care şcoală este închisă va fi vândută. În Școala nr. 11, numărul total de panouri fotovoltaice instalate pe acoperișul clădirii este de 83 de bucăți, cu puterea instalată de 325 Wp/panou, rezultând o putere de 27 kWp. Instalația fotovoltaică cu puterea instalată de 27 kWp va genera anual o energie totală de aproximativ 32 MWh.

În același timp, economia circulară produce zero deșeuri. În acest circuit economic, totul se încadrează în două categorii: fie este o componentă bio-degradabilă, fie este o componentă cu sută la sută potențial de reciclare.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker