Actualitate

FOTO/VIDEO | Sistem unic de mobilitate urbană, implementat la Buzău

Miercuri, 15 noiembrie, primarul Constantin Toma a făcut  recepția proiectului realizat cu fonduri europene „Buzău Velo City”. Alături de edil s-au aflat Radu Dragomir, proiectantul sistemului, Luminița Colțeanu, responsabil șef de la fonduri europene în Primăria Buzău și viceprimarul Ionuț Apostu.  Ei  au oferit explicații despre „cine?”, „cum?” și  „în ce condiții?”,  bicicletele inteligente pot fi folosite în municipiul Buzău și chiar în afara lui. „Aseară am înregistrat primul record. O persoană a înregistrat o bicicletă și s-a dus până la Vulcanii Noroioși și a venit cu bicicleta înapoi”, a relatat primarul această frumoasă inaugurare pe care a făcut-o un buzoian proiectului.

Velocity, un sistem de bike sharing, sustenabil și prietenos cu mediul

Constantin Toma

De la primarul Constantin Toma mai aflăm că în oraș „sunt 521 de biciclete, în 48 de stații” și că  pentru prima dată, vor beneficia de această facilitate toți buzoienii întrucât sunt puse la dispoziție  trei feluri de vehicule. „Pentru prima dată avem biciclete și pentru persoanele cu dizabilități și pentru persoanele vârstnice care nu pot merge pe o bicicletă normală; Bicicletele inteligente  sunt  de ieri  amplasate în aproape 50 de stații din municipiul Buzău și buzoienii  le pot închiria cu 1 leu pentru o jumătate de oră”, a spus primarul Constantin Toma.  Cetățenii  vor putea să folosescă în mod curent bicicleta ca să meargă la muncă , la cumpărături sau să se deplaseze în mod ecologic prin oraș. Costurile de întreținere ale bicicletelor „vor fi suportate din acest leu”, spune primarul Constantin Toma.

„Este  primul sistem din Europa de Est care folosește trei tipuri de biciclete pentru toate categoriile de utilizatori: persoane cu dizabilități locomotorii, seniori – cei care nu pot folosi bicicleta cu două roți-, și pentru toate celelalte persoane active, care folosesc bicicleta cu două roți, de la părinți, copii cu vârsta de peste 18 ani și bunici. Se pot închiria bicilete și de către părinți pentru copii, dar numai în cazul în care părintele supraveghează copilul, iar aceștia au 14 ani”, a precizat proiectantul.

Noutate la nivel național

Inaugurarea bicicletelor a adus în discuție sistemul integrat de mobilitate urbană  care va exista în municipiul Buzău,un sistem unic în România. E primul sistem integrat de management al transportului public la nivelul unui sistem alternativ de mobilitate urbană, care folosește trei tipuri de soluții pentru toate categoriile de populație: persoane vârstnice, oameni activi, femei, copii, bărbați.

Radu Dragomir

Nu există în altă parte în țară, la acest moment, un astfel de sistem care va fi implementat la Buzău, deoarece este vorba despre  „primul sistem intermodal integrat între transportul public și o soluție alternativă de mobilitate în care veți putea să vă planificați ruta; în acest sistem veți putea introduce punctul A de plecare și punctul B de destinație și sistemul   va da ruta pe care ar trebui să o  parcurgi și ce sistem de mobilitate poți să folostești. Este o hartă cu aplicație. Ea va indica, spre exemplu, faptul că pe primii kilometri poți folosi  transportul în comun, după care trebuie  să iei o bicicletă și ajungi mai rapid la destinație decât dacă ai folosi mașina proprie. Acest sistem este integrat și cu  toate celelate  proiecte de mobilitate urbană: benzile unice de transport public, pistele de biciclete, zonă pietonală și legarea acestora cu principalele obiective în oraș”, spune Radu Dragomir.

Realizarea sistemului integrat a fost posibilă prin accesarea de fonduri europene. Luminița Colțescu, șefa de la „Fonduri europene” din Primărie, a explicat că, un al doilea proiect, tot cu fonduri europene,  vine în completarea  primului: „S-a mai accesat un proiect european prin intermediul PNRR în care vom integra sistemul acesta cu sistemul de transport public și  vom avea un card unic prin care putem accesa și transportul public și folosim acest card ca să mergem cu autobuzul și același card îl folosim și pentru biciclete.  Acesta al doilea proiect  este depus.  Este contractul de finanțare semnat. Suntem la faza de proiectare”.

Un sistem complet independent energetic

Sistemul nou este prietenos cu mediul nu numai prin faptul că vehiculul, respectiv bicicleta, nu poluează, ci și prin faptul că bicicletele au panouri fotovoltaice pentru încărcarea computerului de bord și a monitorizării ei. Nu este nevoie de energie electrică. Sunt folosite panouri fotovoltaice. „Toate aceste modemuri sunt independente energetic”, spune proiectantul.

Cum te înregistrezi și cum se obține cardul?

Pentru a folosi bicicleta trebuie să te înregistrezi. Există un formular pentru o cerere. Formularele sunt atașate regulamentului   care  se găsește  și pe  pe site-ul Primăriei și pe site-ul www.velocitybuzau.ro/ro/ Faceți această cerere și  cardurile inscripționate se vor ridica de la centrul de informare.

În momentul în care te înregistrezi trebuie să ai un card bancar, ca să se știe cine ești ca utilizator. Se vor reține  la momentul înscrierii 10 lei ca o garanție, bani care, de altfel, utilizatorul îi folosește ca și credit pentru utilizarea sistemului.

„Este un sistem complet independent energetic,  care are un sistem integral digital de închiriere cu toate variantele de acces la sistem: acces prin intermediul unui card, acces prin intermediul unei aplicații mobile pe care o găsiți în magazinele google play și, de asemenea, puteți să vă înscrieți la Primărie pe o listă și  va exista un card nominal cu care puteți avea acces asupra sistemului;  cardul va fi ridicat de la centrul inforturism”, explică Radu Dragomir.

Cum au fost amplasate stațiile de biciclete

Cele  48 de stații  pentru biciclete au fost  alese prin consultarea Primăriei  cu specialiștii de  la transport pe baza studiului de trafic și  au fost avizate de  ADR. De aceea, explică primarul Constantin Toma,  stațiile de biciclete sunt „acolo unde există piste de bicilete, unde există școli, parcuri, puncte de atracție”.

În timp, sistemul se va autoregla, deoarece, spune proiectantul, „în spate are un sistem, o soluție de inteligență artificială care studiază cum circulă oamenii și care sunt stațiile cele mai accesate”. De asemenea, sistemul este modular. Asta înseamnă că se poate muta dintr-o stație în alta; „așa a fost gândit din proiectare. Le vom pune în zonele cele mai accesate. Având GPS noi o să vedem, iar în aplicație  sunt disponibile toate tipurile și poți identifica unde  le găsești disponibile la momentul respectiv.

Cei care le-au pus gând rău, dacă sunt și astfel de oameni, trebuie să știe că bicicletele nu pot fi scoase forțat pentru că sunt asigurate și securizate. În sistem se primește o alarmă când cineva vrea să o scoată în mod fraudulos și sunt monitorizate de GPS”, spune proiectantul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker