Educație

FOTO/VIDEO | Proiectul de învățământ dual Meritas, un viitor sigur pentru elevi

Centrul de excelență în învățământul profesional tehnic MEeritas Buzău, înființat de cele mai bune firme din Buzău, de Liceul „Dimitrie Filipescu”, de Universitatea de Științe Aplicate NAMK Finlanda și de Primăria Municipiului Buzău, își așteaptă elevii, absolvenți ai clasei a VIII-a. „Proiectul Meritas se adresează în primul rând absolvenților de clasa a VIII-a, promoția 2022. Durata de școlarizare este de trei ani începând cu 1 septembrie 2022”, spune directoarea Liceului D. Filipescu, Lucia Stănculeanu. Pe parcursul duratei de studiu de trei ani, elevii vor beneficia de pregătire teoretică, dar și practică la angajatorii de top din Buzău, pentru familiarizarea lor cu viitorul mediu de muncă.

Elevii buzoieni vor avea din această toamnă garanția unui loc de muncă și oportunitatea de a rămâne acasă sau aproape de casă și familiile lor. Acest lucru este posibil dacă se vor înscrie la cursurile de formare profesională în sistem dual, în cadrul Meritas, primul centru de excelență din învățământul tehnic din Buzău găzduit de Liceul Tehnologic „Dimitrie D. Filipescu” începând cu anul școlar 2022-2023. Pentru primul an de școlarizare Meritas are disponibil un număr limitat de 90 de locuri, pentru șase calificări: electrician exploatare joasă tensiune în domeniul electric, iar pentru domeniul mecanică, sudor (o calificare foarte căutată), operator la mașini cu comandă numerică, lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic, mecanic utilaje și instalații din industrii și mecanic auto. Elevii interesați să se înscrie la această școală de performanță, pentru un viitor mai bun, trebuie să completeze formularul de preînscriere accesând www.meritas.ro. Detalii suplimentare se pot solicita la adresa de e-mail [email protected] sau telefon/Whatsapp +40736.642.758

Ce avantaje au elevii din sistemul de învățământ dual

Elevii Meritas vor beneficia de o bursă lunară de 500 de lei, cazare gratuită, transport gratuit cu autobuzul în municipiul Buzău, practica de specialitate efectuată sub îndrumarea agenților economici, înseamnă o șansă unică de a reuși în viață.

Lucia Stănculeanu

Primul beneficiu, spune directoarea Lucia Stănculeanu, este „un contact cu primul tău viitor loc de muncă. Al doilea beneficiu se referă la condițiile oferite de Primăria municipiului Buzău prin serviciile de cazare, masă și transport, prin bursa susținută de ambele categorii de parteneri în acest proiect, de Primăria municipiului Buzău și de agenții economici, și nu în ultimul rând de o școală a viitorului care este Liceul Tehnologic «D. Filipescu»”. Un aspect foarte important este și faptul că, la începutul clasei a IX-a, companiile semnează un precontract cu elevii, întrucât ele le asigură loc de muncă la finalizarea studiilor.

 

Elevii, invitați să se califice în meserii bine plătite la Buzău

Constantin Toma

Proiectul oferă elevilor șansa să practice o meserie bine plătită aici, acasă. Practic, acest proiect vizează viitorul Buzăului, dar și al tinerilor buzoieni. „Înveți o meserie la Buzău, și, după aceea, prin angajamentul firmelor buzoiene, să practici o meserie aici, acasă. Dorim să realizăm și mai mult, un consorțiu atât pe învățământ dual, cât și pe învățământ tehnic superior. Sunt inginer la bază. Înainte de a deveni inginer, când eram copil la țară, și familia mea și celelalte familii și noi, ca și tineri în clasele a VII-a și a VIII-a, ne doream neapărat să avem o meserie, pentru că se spunea și atunci și se mai spune și acum, că meseria e brățară de aur. Este într-adevăr așa și trebuie să revenim la această realitate”, spune primarul Constantin Toma.

Pregătiți pentru piața muncii internă și externă

„Școala Meritas va oferi oportunitatea unei formări la standarde europene, la agenți economici pe calificări solicitate atât de agenții economici parteneri în proiect, cât și de piața muncii, atât locală, națională, și europeană”, spune Lucia Stănculeanu, director al Liceului Tehnologic „Dimitrie Filipescu”.

Acest proiect este o necesitate, spune, la rândul său, primarul Constantin Toma, motiv pentru care Primăria și firmele de top buzoiene, împreună cu Liceul „D. Filipescu”, și-au luat acest angajament față de buzoieni de a-l realiza, pentru viitorul orașului. „Un oraș trebuie să se diferențieze și să fie atractiv, competitiv și prin forța de muncă înalt calificată. În condițiile în care un elev de clasa a VIII-a sau de liceu pleacă de aici în străinătate sau în alte orașe din România, în special în Capitală, nu avem nicio șansă, ca și comunitate, să ne dezvoltăm. De aceea noi trebuie să creăm cele mai bune condiții de mediu, de educație, în economie, infrastructură rutieră, autobuze electrice, piste de biciclete etc., astfel încât să devenim atractivi și competitivi”, mai spune primarul Constantin Toma.

Care sunt meseriile pentru care absolvenții vor primi loc de muncă la finalizarea studiilor

La „Meritas”, tinerii buzoieni vor avea șansa să învețe o meserie, pentru a se angaja imediat după obținerea atestatului de calificare profesională, dar vor găsi și sprijinul necesar pentru continuarea studiilor după terminarea celor trei ani de pregătire profesională. Ei pot începe o carieră de succes în profesiile: sudor (mecanică); operator la mașini cu comandă numerică (mecanică); strungar (mecanică); lăcătuș construcții metalice și utilaj tehnologic (mecanică); mecanic utilaje si instalații în industrie (mecanică); mecanic auto; fierar betonist; electrician auto; electrician exploatare joasă tensiune (electric); electromecanic (electromecanică); instalator instalații tehnico-sanitare și de gaze; operator chimiști mașini prelucrare mase plastic; operator la prelucrarea maselor plastice termoplastice (operator extrudere); operator industrie alimentară; dulgher.

Ce angajament își ia Primăria

„Noi ne angajăm, prin acest consorțiu, nu numai să prelungim facilitățile pe care le vom da elevilor de clasa a IX-a, care se vor înscrie în învățământul dual; dar dacă un tânăr excelează la învățătură, noi vom asigura în cadrul liceului prelungirea studiilor la liceu cu acordarea de bursă, iar în situația în care își ia bacalaureatul și dorește să meargă mai departe la o facultate, îl vom ajuta în continuare pe acel tânăr sau pe acei tineri să își termine și facultatea și să vină aici, la Buzău”, a afirmat primarul Constantin Toma.

Propunerea Primăriei Buzău este în concordanță cu ceea ce s-a hotărât în curiculumul național. Despre această prevedere, directoarea Lucia Stănculeanu face următoarea precizare: „În clasa a IX-a, 25 la sută este destinată pregătirii teoretice și practice și 75 la sută pentru cultură generală. Ponderea se schimbă în favoarea pregătirii practice începând cu clasa a X-a: 75 la sută cultură de specialitate și 25 la sută cultură generală. Este foarte importantă și cultura generală, deoarece după finalizarea învățământului profesional de trei ani, elevii pot urma cursuri liceale la seral dacă lucrează și se încadrează în limita de vârstă sau la zi dacă nu lucrează, la clasa a XI-a, ciclul superior al liceului. Este de preferat să urmeze cursurile liceale serale deoarece oferta de muncă este imediat după finalizarea școlii profesionale”.

Cum se implică companiile în școlarizarea elevului

Gică Toader

Accentul este pus pe pregătirea practică, coordonată de profesorul de la clasă și un tutore din interiorul companiei la care elevul face practica.

Legat de practica elevilor în societatea Trans Bus, spune directorul Gică Toader, aceasta va fi „în atelierul de reparații și întreținere – pentru că majoritatea meseriilor pe care le solicităm în cadrul acestui proiect se referă la partea de întreținere și reparații auto – avem delegat un reprezentant, un mentor, care pe parcursul instruirii practice va fi alături de elevi. Îi vom îndruma, le vom pune la dispoziție documentație, vor lucra alături de mecanicii noștri, pentru a se familiariza cu modul nostru de lucru”.

Radu Andrei

Directorul comercial Bencomp, Radu Andrei, spune că „beneficiile pe care le vor avea elevii în înrolarea în acest program sunt legate de aplicarea către partea practică pe care nu o găsesc în altă parte. Tot ceea ce înseamnă studiu teoretic se face în concordanță cu ceea ce ei vor face practic și cu activitatea de zi cu zi după absolvire. Oferim posibilitatea elevilor Meritas posibilitatea de a crește din punct de vedere al carierei și de a avea acces la cele mai noi tehnologii pentru că, așa cum spuneam, investim în fiecare an nu numai în mărirea capacității de producție, dar și în diversificarea producției. Nu în ultimul rând, vom oferi studenților Meritas un pachet salarial competitiv”.

Helmut Kreiter

Helmut Kreiter, președintele Consiliului de Administrație Voestalpine Railway Systems Romania S.A. spune, la rândul său, „considerăm că digitalizarea și automatizarea sunt unele dintre necesitățile pentru dezvoltarea ulterioară a companiei și avem nevoie de tineri foarte bine pregătiți dornici de a învăța, de a fi instruiți, de a studia și de a combina teoria cu aspectele practice încă de la început”.

Marius Adăscăliței, CEO în același grup, spune că elevii „vor avea parte de programe de perfecționare și de învățare continuă. Grupul Voestalpine investește extrem de mulți bani pentru perfecționarea angajaților săi pe toate nivelurile. Suntem o companie internațională și există oportunități pentru oamenii care doresc să se implice la nivel internațional, care doresc să vadă proiecte și companii și modul în care se lucrează în alte companii din grup, există oportunități inclusiv pentru așa ceva”.

Cum se face înscrierea elevilor

Înscrierea, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, se face în două etape. Prima etapă debutează la începutul lunii iulie pentru toți absolvenții de clasa a VIII-a care au susținut sau nu etapa națională. A doua etapă se referă la elevii care au promovat după examenul de corijență, la sfârșitul lunii iulie. Și cei din prima etapă și cei din a doua etapă se înscriu direct la Liceul „Dimitrie Filipescu” Buzău. În cazul în care numărul de solicitări va fi mai mare decât numărul de locuri se va lua în calcul media de la Evaluarea Națională și media anilor de gimnaziu. În caz de egalitate se face o departajare în funcție de media de la disciplina Educație tehnologică și aplicații practice și dacă se menține egalitatea, pe baza unui test de cultură de specialitate pe care elevii o dobândesc pe parcursul celor patru ani de gimnaziu.

„Este foarte importantă exprimarea opțiunilor la înscriere, nu doar a calificării pe care și-o doresc, dar și agentul economic la care dorește să facă practică. Atunci angajatorii pot interveni prin proba de interviu astfel încât să poată face selecția”, explică directorul Lucia Stănculeanu.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker