vineri, 22 ianuarie 2021

FOTO / VIDEO: Monumentul Eroilor, dezvelit în Parcul Crâng de Ziua Națională

Eveniment emoționant organizat marți la Buzău, cu ocazia Zilei Naționale a României. În Parcul Crâng, într-un cadru mai restrâns, impus de pandemia de coronavirus, a avut loc dezvelirea monumentului ridicat de Primăria Buzău în memoria celor 775 de militari din Regimentul 48 Infanterie Buzău care își dorm somnul de veci la cimitirul militar din comuna Deleni din județul Iași.

Dezvelirea monumentului vine după ce, zilele trecute, la inițiativa primarului Constantin Toma, în Parcul Crâng au fost plantați 775 de stejari însoțiți de câte o plăcuță ce poartă numele a tot atâția eroi buzoieni căzuți în Primul Război Mondial. Toate numele acestor eroi se regăsesc și pe monumentul dezvelit astăzi, 1 Decembrie.

La eveniment a fost prezent și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, care, în deschiderea evenimentului, a plantat și el un stejar în memoria eroilor buzoieni. De asemenea, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, ÎPS Ciprian, a plantat un stejar în apropierea monumentului. Pentru plantarea stejarilor au fost aduşi zece saci cu pământ din groapa comună, din Cimitirul Militar Maxut din județul Iași, în care cei 775 de eroi buzoieni au fost înhumaţi.

Invitat special la eveniment a fost și viceprimarul comunei Deleni din județul Iași, Maria Scârțu.

În debutul manifestării din Crâng, Garda de Onoare a prezentat onorul președintelui Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și comandantului Diviziei 2 Getica, general-maior Dragoș Dumitru Iacob. Apoi, buzoianca Dora Gaitanovici a cântat imnul României, iar ÎPS Ciprian, alături de un sobor de preoți, a oficiat slujba de sfințirea a monumentului și pomenire a celor 775 de soldați buzoieni.

Manifestarea a continuat cu alocuțiunile autorităților prezente: președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, primarul Constantin Toma, președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu, prefectul Leonard Dimian, comandantul Diviziei 2 Getica, general-maior Dragoș Dumitru Iacob.

În discursurile lor toți cei prezenți au făcut apel la unitate în contextul în care România traversează o perioadă complicată, din cauza pandemiei de coronavirus.

În final, autoritățile au depus coroane de flori la monumentul inaugurat.

1 COMENTARIU

  1. O zi care va ramane in istoria locala si chiar nationala! Memorabil! O realizare aparte care va inscrie numele primarului si al tuturor celor care au facut posibil evenimentul si care au fost astazi prezenti in istoria locului! Buzoienii au fost astazi
    Romania, Alba Iulia, Bucuresti Deleni si fiecare alt coltisor romanesc! Sa fim mandri de valorile romanesti autentice, fara sa ignoram prezentul. Era de asteptat ca la un asemenea moment solemn, de adanca incarcatura spirituala, culturala si istorica, domnisoara care a cantat imnul tarii atat de frumos, sa intregeasca imaginea momentului cu straie autentic romanesti, iar nu cu ornamente care nu au nimic de-a face cu traditiile noastre. La multi ani, romani!

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!