Cultură

FOTO/VIDEO | „Lettice și Leușteanul”, spectacol de excepție Teatrul „George Ciprian”

Pe 29 mai, începând cu ora 19.00, la Teatrul „George Ciprian” Buzău se joacă o comedie extraordinară, în care joacă îndrăgitul actor al Teatrului Național Silviu Biriș – care interpretează, pentru prima oară în cariera sa de peste 20 de ani, patru roluri -, alături de Crina Lință, o actriță foarte ta- lentată, proaspăt licențiată în arta actorului, la clasa profesorului Florin Zamfirescu, și de Ioana Pavelescu, îndrăgită de publicul român, mai ales pentru rolurile din filme precum „Osânda”, „Rătăcire”, „Cumpăna”, „Tran­dafirul galben” și multe altele.

Astfel, buzoienii sunt invitați la o seară rela­xantă la teatru, pentru a afla, în interpretarea celor trei actori, povestea Reginei Maria Stuart, a bucătăriei elisabetane și ingredientul secret al unei prietenii longevive, în spectacolul „Lettice și Leuș­teanul” de Peter Shaffer, regia Geanina Hergheligiu. Spectatorii vor avea ocazia să guste interpretarea actorilor și să afle într-un mod care să-i bine dispună ce au în comun Lettice Douffet (cel mai original ghid turistic), Charlotte Schoen (șeful departamentului Resurse Umane al Consi- liului Conservării și Protejării Obiectivelor Istorice ale Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord) și Maria Stuart, regina Scoției (care a trăit cu sute de ani înaintea acestora). Pot fi trei femei câte un alter ego al aceleiași personalități?

„Lettice și Leusteanul” este o savuroasă comedie satirică, scrisă în 1987, special pentru actrița Maggie Smith. Aceasta a jucat rolul personajului Lettice Douffet și a câștigat, în 1990, premiul Tony. „Lettice și Leusteanul” spune, într-un stil plin de umor fin și nuanțat, British, povestea întâlnirii dintre Lettice Douffet (ghid turistic), care trebuie să prezinte turiștilor Conacul Fustian, conac bântuit (în opinia ei) de Spiritul Nimicului, și Charlotte (Lotte) Schoen, aparent rigidul reprezentant al Consiliului. Ca în fiecare loc de muncă, Lettice decide să urmeze „regula celor trei î”, regula moștenită de la mama ei și prin urmare, să însuflețească, să înflăcăreze și să înveselească audiența, imaginând fapte grandioase petrecute pe Marea Scară a Conacului.

Lotte o concediază, dar are revelația întâlnirii unui om „spectaculos”, pe care, săptămâni mai târziu, simte nevoia sa îl caute, în fața căruia (încurajată de pocalele de Quaff pe care le dă pe gât) lasă garda jos și împreună cu care își va aminti și ea de faptul că a moștenit de la tatăl ei „ochii” pentru frumos, pentru construcțiile cu arhitectură splendidă, care dau identitate. Întreaga relație de prietenie înflorește, iar intervențiile celor patru roluri masculine interpretate de Silviu Biriș, transformă această comedie satirică într-un adevărat spectacol.

Cine se ascunde în spatele personajelor

Ioana Pavelescu, interpreta din piesă a rolului Charlottei Schoen, este fiica actriței Corina Constantinescu și a medicului pediatru Mihai Pavelescu. A trăit pe mai multe continente și este la zi cu tot ce se întâmplă în fenomenul teatral. Este foarte îndrăgită de publicul român, mai ales pentru rolurile din filme („Osânda”, „Rătăcire”, „Cumpăna”, „Trandafirul galben”, „Calculatorul mărturisește”, „Întâlnirea”, „Viraj periculos”, „Întunecare”, „A doua variantă“, „Mircea”, „Polul Sud”, „Frumoasa criminală”, „ Punctul zero”, „Jocul asasinilor”,  „Puzzle”, „Palatul pionierilor”), dar și pentru cele din teatru (cele mai recente din spectacolele „Anna Karenina”, în regia lui Alice Barb, „Regele Lear”, în regia lui Andrei Șerban,  „Hoții de frumusețe”, în regia lui Chris Simion, „Zelda”, în regia Lianei Ceterchi). Pentru rolul Zelda, Ioana a câștigat, în 2013, premiul „Best Actress” la New York City’s Independent Film Festival. Este angajată a Teatrului Mic. În SUA a jucat în Los Angeles și Off-Broadway și a absolvit The Lee Strasberg Theatre & Film Institute.

Interpreta rolului Letticiei Douffet  este Crina Lință. Ei îi aparține inițiativa punerii în scenă a acestui text. Ea are triplu rol în cadrul acestui proiect, ea fiind și traducătorul, și producătorul acestui spectacol. Pentru ea, acesta este primul rol principal, de anvergură, jucat ca actor profesionist, având în vedere că este proaspăt licențiată în arta actorului, la clasa profesorului Florin Zamfirescu (în spectacolul ei de licență „Și caii se împușcă, nu-i așa?” de Horace McCoy, în regia ștefanei Samfira, a interpretat dublu rol, respectiv: Jackie și Doamna Higby).

Silviu Biriș, actor la Teatrul Național București de 20 de ani, unde poate fi văzut în mai multe spectacole de succes, interpretează în această piesă patru roluri diferite: Țâfnosul/Framer/Jim Mackintosh și dl. Bardolf.  El este un cunoscut actor, cântăreț si om de televiziune din România. Lumea zâmbește cu încântare când aude de el. A interpretat multiple roluri în filme românești și în producții străine. A debutat în cinematografie în filmul „Crucea de piatră” (1994), în regia lui Andrei Blaier. În anii următori a fost nominalizat la premiile Gopo pentru „rol secundar masculin” pentru rolul din „Restul e tăcere”, în regia lui Nae Caranfil. A fost unul dintre actorii preferați ai regretatului Sergiu Nicolaescu. Ultimul film este „Octav”, în regia lui Serge Ioan Celibidachi, pentru care are o admirație deosebită.

În teatru a jucat încă din liceu, în regia maestrului Horia Popescu, alături de mari actori ai teatrului și ai filmului românesc. În timpul facultății, a intrat colaborator al trupei Teatrului Național București, la recomandarea regizorului Felix Alexa, în regia căruia a jucat și în alte producții de succes ale teatrului. Primește premiul festCo pentru „Cel mai bun actor în rol secundar” pentru rolul Lăcustă-Vodă din spectacolul „Sânziana și Pepelea”, în regia lui Dan Tudor. Notabilă este colaborarea  sa cu regizorul Alice Barb, la spectacolul muzical „My Fair Lady”, Teatrul „Toma Caragiu” din Ploiești (rolul principal masculin, Professor Higgins). Este recunoscător și pentru alte două întâlniri importante: cu Dan Puric (din trupa căruia a făcut parte mai bine de opt ani, însușindu-și limbajul pantomimei și tehnica stepului) și cu maestrul Radu Beligan de la care a învățat „farmacia” spectacolului și bucuria profesiei.

Distribuția piesei de teatru: Lettice Douffet – Crina Lință, Charlotte/ (Lotte) Schoen – Ioana Pavelescu, țâfnosul /Framer/Jim Mackintosh/ Mr. Bardolph – Silviu Biriș, Comedie în 4 tablouri, regie: Geanina Hergheligiu, pictură decor: Alina Mavru, Sound&light: Alex Bibere.

Biletele se pot cumpăra din incinta teatrului situat în Aleea Castanilor, nr. 1 (fostul bld. N. Bălcescu, nr. 50) în fiecare zi, de luni până joi, în intervalul 8:30-16:00, iar vineri între 8:30-14:00 și la  Agenția Teatrală, situată pe strada Nicolae Bălcescu, nr.37, la Galeriile de Artă, relații tel. : 0760.553.761.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker