Educație

FOTO | VIDEO „Hasdeul” anunță porți deschise pentru elevii care vor să facă performanță

De Ziua Copilului,  Cole­­giul Național „B.P. „Hasdeu” a organizat trei tipuri de activități online prin care a pus la dispoziția viitorilor absolvenți ai claselor a VIII-a și a părinților acestora instrumente de cunoaștere a unității de învățământ din mai multe perspective. Activitățile au avut loc în cadrul Zilei Porților Des­chise, în sistem on-line, și au fost denumite generic „Întreabă-ne despre Hasdeu!”, „Buzău – Singapore în doar 50 de minute” și „Hasdeul dezbate – meci demonstrativ”.

Toate acestea au evidențiat foarte bine indicatorii de performanță care vizează cu precădere patru domenii ce determină nive­lul de calitate al colegiului:  management și organizare,  predare și învățare,  suportul elevului și cultura școlii și, nu în ultimul rând, performanțele elevului. În ceea ce privește acest din urmă criteriu, „performanțele elevului”, Colegiul Național „B.P Hasdeu” excelează de ani buni, pentru că  este o școală care se recomandă atât prin zecile de premii obținute de elevi în fiecare an școlar, cât și prin abilitățile dezvoltate la elevi, mulți dintre ei devenind, după absolvire, studenți ai unor universități de prestigiu din lume. Toți cei care doresc să afle rezultatele hasdeienilor din ultimul an o pot face  intrând pe pagina de Facebook a colegiului.

Aici, elevii pasionați de graphic design au conceput un pliant care prezintă celor interesați planul de școlarizare din anul 2021-2022, premiile pe care hasdeenii le-au câștigat la concursuri și olimpiade națio­nale, dar și proiectele ample pe care elevii și profesorii le-au realizat cu rezultate foarte frumoase. Tot aici, elevii de gimnaziu sunt informați printr-un flashmob despre prietenie și libertate, cu privire la spiritul de echipă care domnește în liceu, și că Hasdeul nu se traduce pentru elevi doar prin muncă și excelență, ci și prin familie și spirit de echipă, cum se arată în mesajul postat de ei.

Tot în echipă a decurs și activitatea BPHDebaters, care a fost transmisă, de asemenea, live pe Facebook. Șase membri ai Clubului BPHDebaters  au dezbătut moțiunea „Acest parlament ar acorda Gretei Thunberg Premiul Nobel pentru Pace”. Argumentele echipelor au fost echilibrate, foarte bine construite, astfel încât meciul s-a încheiat cu o remiză. Dincolo de scor și de competiția în sine, subiectul ales de organizatori – de mare actualitate, de altfel – a pus în dezbaterea liceenilor probleme despre protecția mediului, de corectitudine politică, de istorie globală. Nu în ultimul rând, dezbaterea a scos în evidență caracterul formator de lideri și de opinii al unei astfel de activități, așa cum își doresc cadrele didactice, care stimulează  capacitatea  adolescenților de a gândi critic și independent, întrucât aceasta este abilitatea care va fi de natură să le influențeze semnificativ calitatea alege­rilor pe care ei, ca viitori adulți, le vor face și, deci, a vieților lor și a celor din jur.

O altă activitate inedită desfășurată de Colegiul „B.P. Hasdeu”  pe 1 iunie, cu ocazia Zilei Porților ­Des­chise, a fost întâlnirea, tot online, cu invitata colegiului buzoian, Kiruthika Curic, senior manager la Science Centre Singapore, ocazie cu care elevii, părinții și cadrele didactice au avut posibilitatea să vadă ­ima­gini comentate din cel mai mare Centru Științific Interactiv din lume. De asemenea, cu această ocazie  participanții au avut  șansa să afle lucruri despre cel mai performant sistem de învățământ, pentru că ­există o preocupare constantă  a  conducerii  acestei școli buzoiene de a ­ana­liza comparativ și critic nivelul atingerii obiectivelor, programul managerial și planurile opera­ționale având ca prioritate perfecționarea procesului de învățare-predare-evaluare și obți­nerea, de către elevi, a unor performanțe superioare în învă­țare. Cei prezenți la întâlnire au aflat despre sistemul de învățământ privat și cel de stat din Singapore, despre costurile învățământului de acolo, modul de evaluare al elevi­lor și de implicare în proiecte, modul în care decurge colaborarea acestora cu cadrele didactice pe parcursul învățării și au avut posibilitatea să urmărească, prin exemple sub formă de filmulețe, cum se realizează  lucrul în echipă, cum are loc întrepătrunderea domeniilor în explicarea feno­menelor și problematizarea lor. De asemenea, au fost aduse în discuție posibilitățile existente ca unii elevi care și-ar dori să studieze acolo să o poată face. Nu în ultimul rând, s-a discutat și pe marginea statutului cadrelor didactice  de acolo și despre sistemul de apreciere a muncii lor, dacă este o profesie care aduce o satisfacție pe măsura investiției, precum și selecția viitoarelor cadre didactice din rândul celor mai buni studenți.

Un  alt dialog constructiv al zilei a fost și cel în care au fost implicați elevii seniori ai colegiului. Ei au avut misiunea să răspundă  tuturor întrebărilor  puse de elevii de clasa a VIII-a din județul Buzău, de părinții lor, precum și de alte persoane interesate, despre colegiu. Pe pagina de Facebook a Colegiului Național „B. P. Hasdeu” se află și o înre­gistrare reprezentând, în premieră, turul video al instituției în compania ­ma­nagerului Virginia Tănă­sescu. Ea se adresează elevilor care nu au pășit încă pe porțile  unității de învă­țământ. „Filmările acestea, care au avut loc în condiții de distanțare socială, vă prezintă zone esențiale ale colegiului nostru, zone care așteaptă cu drag și nerăbdare să vă găzdu­iască”, transmite conducerea colegiului.

De altfel, mesajul lansat de Colegiul „B.P. Hasdeu” este acela că este o unitate de învățământ cu porțile deschise spre performanță și că oricine are acest vis este binevenit, nu doar cu ocazia Zilei Porților Des­chise.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker