Cultură

FOTO – VIDEO / Elevi și profesori de la „Arte”, omagiu pentru un ambasador al Buzăului la Paris

Uniunea Artiștilor Plastici Buzău și-a serbat patronul spiritual, Ion Andreescu, marți, 15 februarie, dată la care s-au împlinit 172 de ani de ani de la nașterea pictorului. Galeriile de Artă de la Buzău poartă numele  pictorului Ion Andreescu începând cu anul 2004. Președintele UAP Buzău, Valeriu Șușnea, împreună cu elevi ai Liceului de Arte „Margareta Sterian” şi cu colegii ai săi – atât cadre didactice, cât şi artişti plastici -, au depus flori la statuia pictorului care a dus cu sine la Paris un strop din frumusețea acestor locuri, în urmă cu aproape 150 de ani.

Omagiul adus pictorului a fost şi o lecţie de istorie a artei pe care preşedintele UAP Buzău a dorit să o transmită elevilor de la Liceul buzoian de Arte, povestindu-le câteva repere din activitatea pictorului care a devenit la vremea aceea un adevărat ambasador al Buzăului la Paris.

„Se împlinesc 172 de ani de la nașterea pictorului Ion Andreescu, pictor care s-a născut la București, care a fost repartizat ca profesor de desen linear și caligrafie la Buzău la Seminarul Teologic și la Liceul de atunci Tudor Vladimirescu. Aici  își consolidează cunoștințele despre pictură; pictează multe aspecte din zona Buzăului, precum <Crângul desfrunzit>, <Casa Ciurarilor>, <Sălciile>, <Stejarul>. Cu ajutorul comunei Buzeu – așa se numea pe atunci -, care îi dă 600 de lei un fel de subvenție, merge la Paris, ca să își continue studiile la Academia Julian. El pleacă cu o lucrare care se numește <Târg la Drăgaică> sau <Bâlci la Drăgaică>, care va fi expusă la Salonul de la Paris. E foarte bine primită. Andreescu devine ambasadorul Buzăului și al României, în egală măsură, la Paris”, a spus Șușnea. Parafrazându-l pe Octavian Goga, Valeriu Șușnea a precizat și că „pictura românească modernă începe cu Ion Andreescu”.

Statuia lui Ion Andreescu, la care au fost depuse florile, este realizarea artistului Paul Vasilescu, profesor universitar la Universitatea de Arte din București, de loc din Scorțoasa.

Ion Andreescu, născut pe 15 februarie 1850, la Bucureşti, pictor şi pedagog român, membru post-mortem al Academiei Române (1948), urmează, începând din 1869,  „Şcoala de arte frumoase” condusă de Theodor Aman, devenind, în 1872, profesor la catedra de desen liniar şi caligrafie a Seminarului episcopal din Buzău. În 1873 se transferă la gimnaziul comunal „Tudor Vladimirescu”, apoi, în 1875, la şcoala de meserii din aceeaşi localitate. La sfârşitul anului 1878 pleacă la Paris, unde frecventează cursurile „Academiei libere Julian”; verile pictează la Barbizon, unde se întâlneşte cu Nicolae Grigorescu, şi în alte aşezări rurale.

Jacques Lassaigne, unul dintre criticii de artă francezi care s-a ocupat cu pasiune şi interes de arta românească a spus despre Ion Andreescu că este o personalitate care a reușit să dea o orientare  artei românești moderne: „Printre pictorii români, cu siguranţă nu există personalitate mai atrăgătoare ca a lui Andreescu şi destin mai plin de înţelesuri ca al său. El, de fapt, a orientat definitiv arta românească”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker