Economic

Antreprenoriatul buzoian, dominat de bărbați

Femeile de afaceri conduc mult mai puține compa­nii în comparație cu bărbații, dar această piață este într-o continuă schimbare. La sfâr­șitul anului 2021, numă­rul femeilor de afaceri din România era de 446.169, cu o pondere de 34,20 la sută, în timp ce numărul bărbaților era dublu, respectiv 858.547, un procent de 65,80 la sută, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC).

De cele mai multe ori, bărbații sunt cei care conduc o afacere, dar tendința în ceea ce privește prezența ,,sexului slab” în această piață este una crescătoare. În zona de Sud-Est a României, regiune din care face parte și județul Buzău, la sfârșitul a­nului trecut erau active 96.055 firme, ce aveau la conducere 134.936 de persoane. La nivelul regiunii, cele mai multe femei aflate într-o funcție de conducere a unei companii erau înregistrate în Galați, din punct de vedere procentual, în timp ce Constanța înregistra cel mai mare număr, respectiv 19.013.

Pe județe, cel mai mare procent al femeilor împuternicite în funcțiile de conducere ale unei companii se regăsește în Galați, 38,24 la sută în luna decembrie 2021. Astfel, majoritari rămân bărbații: 10.037 era numărul femeilor împu­ternicite într-o funcție de conducere a unei companii gălă­țene, în timp ce numă­rul bărbaților ajungea la 16.208.

La Buzău, numărul firmelor active la sfârșitul anului trecut era de 17.118, în timp ce numărul persoa­nelor împuternicite la conducerea acestora ajun­gea la 20.936. La fel ca în celelalte județe din țară, antreprenoriatul buzoian este dominat de bărbați. 13.278 de bărbați erau împu­terniciți într-o funcție de conducere în perioada mențio­nată, în timp ce numărul femeilor era doar la jumătate, respectiv 7.658.

În perioada menționată, județul Harghita înregistra cea mai mare pondere a bărbaților în antreprenoriat. Concret, 71,86 la sută din persoanele împuternicite pentru a ocupa un loc în funcțiile de conducere dintr-o companie erau bărbați. De asemenea, Harghita este singurul județ din România care la finalul anului 2021 înregistra o pondere de peste 69 la sută bărbați în antrepre­noriat.

La nivel național, cele mai multe femei împuternicite într-o funcție de conducere a unei companii erau, în decembrie 2021, la București – 94.283. Capitala este urmată de Cluj, cu 25.205, și Ilfov, cu 21.328 femei aflate în conducerea unei firme.

În ultima perioadă, nu­mărul femeilor de afaceri a început să crească, dar nu atât de mult încât să modifice balanța structurii pe sexe a antreprenoriatului. Potrivit specialiștilor, concediul de îngrijire a copilului este cel care le împiedică pe femei să atingă cele mai înalte funcții într-o instituție, motiv pentru care multe dintre ele pun pe primul loc viața profesio­nală.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker