Cultură

FOTO/VIDEO | Cum a organizat o buzoiancă sărbătoarea iei la Geneva

Sărbătoarea „cămăşii cu altiţă”, cum mai este denumită ia, iniţiată în anul 2013 de comunitatea „La Blouse Roumaine” (denumirea comunităţii, preluată după titlul unui tablou realizat de pictorul francez Henri Matisse care realiza o imortalizare a iei româneşti – „La blouse roumaine”, în anul 1940, creaţia sa fiind expusă la Muzeul Naţional de Artă Modernă din Paris), a avut loc și la Geneva, grație unei buzoience inimoase, care a dorit  să ducă mai departe în lume, prin evenimente cu specific național, tradiţia noastră moştenită din timpuri imemoriale, cum este cea legată de bluza tradiţională românească, brand de ţară.

Este vorba despre Floriana Anton-Pilorget care, deși locuiește de ani buni la Geneva, are propria ei colecție de costume populare cu care a participat la numeroase evenimente internaționale. A povestit prietenilor ei de la Fundația Comunitară Buzău cum a apăruta colecția sa de costume tradiționale românești. „Am început colecția mea de port popular în timpul pandemiei cu costume din Ținutul Pădurenilor, Hunedoara, locul de naștere al bunicului meu, Lascut Lucaci. Acest port mă fascinează si este foarte arhaic, puțin mai diferit; la fel ca mine. Am continuat prin a mă documenta despre portul popular din mai multe zone etnografice și am ales costume care mă intrigau sau pur si simplu mă bucurau prin croi, schema cromatică și efectul ansamblului complet. Am avut marea oportunitate de a prezenta costumele mele la Geneva în cadrul Națiunilor Unite, și în evenimente organizate cu ocazia Mărțișorului de Misiunea Republicii Moldova și Misiunea României la Națiunile Unite. Colecția mea are un scop precis: acela de a promova portul popular românesc, de a-l face cunoscut. Am fost la Lyon la un târg de textile, unde am fost întâmpinată de două grupuri de șezători de la Lyon și Paris cu mare entuziasm pentru piesele de costume vechi pe care le-am prezentat. Acest entuziasm l-am resimțit și într-o deplasare la Marsilia, la Muzeul Civilizației Mediteraneene, unde am defilat în costume populare împreună cu prietene de suflet pentru a sărbători exponatele românești din cadrul expoziției Fashion Folklore”, a spus Floriana.

Cu tradiția de la Buzău, prin lume

Activitatea ei s-a desfășurat în marea ei majoritate peste hotare, de peste 25 de ani fiind plecată din Buzău (în 29 martie 1999 a plecat la Montreal), de aceea buzoienii au luat contact cu o parte din colecția sa și i-au descoperit pasiunea abia în luna mai a acestui. Atunci a realizat prima sa prezentare acasă a Colecției etnografice de costume populare Floriana Anton și o paradă a costumelor populare, pe terasa de la etaj, la foodcourt, la Shopping City Buzău. La evenimentul de la Buzău a avut-o co-organizatoare pe Olguța Sanda.

A urmat Colegiul Național „B.P. Hasdeu”. Pașii ei s-au îndreptat însă către  profesia de  contabil, având activitate în audit financiar, companii multinaționale în domeniul industrial-aluminiu, pneuri, si domeniul bancar la Montreal, Bruxelles și Geneva. Spune că i-a plăcut întotdeauna lumea cifrelor și cea a planurilor de afaceri, a parteneriatelor și și-a dorit întotdeauna să vizualizeze alternative și soluții, planuri B si managementul riscului. Planificarea a ajutat-o însă și în organizarea evenimentelor cu specific național, de promovare a portului și tradițiilor românești, așa cum este cea dedicate zilei iei, la care a lucrat câteva luni înainte de desfășurarea evenimentului.

Ținutul Buzăului, prezentat la Geneva

Ziua iei de la Geneva, din 22 iunie 2024, este un eveniment sărbătorit pe toate tărâmurile unde locuiesc moștenitorii iei; initiativa aparține Andreei Diana Tănăsescu, „La blouse roumaine!”.

Exponatele prezentate la eveniment au făcut parte din Colecția etnografică de costume populare Floriana Anton (care a inclus și costume moștenite din familie pentru care Floriana mulțumește Mioriței Lung și Dorei Anton), Ana Teaca, Violeta Horn-Rusnac, Alla Val, Natalia Gureu-Leu, Olga Paci, Elena Rentea, comunitatea șezătorilor din Paris. La succesul evenimentului au contribuit și Ansamblul folcloric „Cununa grâului” – Ocnița, Bistrița Năsăud, care a prezentat dansuri populare și cântece minunate.

Au fost expuse și tablouri ilustrate cu ii realizate de Mihaela Laslo’s Art, precum și  fotografii Ținutul Pădurenilor ale lui Mihnea Turcu – The Journey, și  fotografii din Buzău aparținând lui Radu Iftinoiu, fotografii dantelărese  (Muzeul de Pânze şi Poveşti),  precum și perdea de macrame realizată de Daniela Epure.

Geoparcul UNESCO Ținutul Buzăului a fost prezentat prin  fotografii. A fost acolo și cămașa în broci pe care a redescoperit-o recent Asociația „Zestrea Bisoceană”, și au fost și obiectele de ceramică redescoperite și puse în valoare de Aluniș Art Center. Au mai fost la acest eveniment de la Geneva reprezentată și „Dor de Lână”, cu flori din lână, precum și  coronițe de grâu și flori din „Atelierele Laurei”.

Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Centrul Cultural Român de Neuchâtel – CCRN. Sala de expoziție unde au fost puse în valoare covoarele moldovenești în toată splenfdoarea lor a fost pusă la dispoziție de Jardin des Nations, iar de flori și aranjamentele florale s-a ocupat Potager des Nations. Toată sărbătoarea a fost suprinsă în fotografii de Richard Powles-Brown, Image ByFlora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare