Educație

FOTO | VIDEO / Concursul de robotică organizat de Politehnica bucureșteană, dominat de proiectele viitorului realizate de elevi ai Școlii 11

Rezultate de excepție obținute de elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 11 din municipiul Buzău la o competiție de robotică organizată de Universitatea Politehnică București. 19 elevi constituiți în două echipe, sub coordonarea profesorilor Ticuța Iftime (matematică) și Irina Drulea (fi­zică), au realizat un robot și un proiect de cercetare și ­ino­vare care le-a adus două premii I și un premiu III la Concursul Națio­nal First Lego League Challenge, încheiat la sfârșitul săptămânii trecute.

„Participarea lor din acest an a adus rezultate excepționale pentru ambele echipe. Școala Gimnazială nr. 11 a avut două echipaje. Am trecut de etapa regională de la Iași, au fost calificate pentru etapa națională de la București, iar la București echipa juniorilor a câștigat premiul I pentru proiectul de inovare, iar elevii clasei a VIII-a, echipa seniorilor, le spunem noi, a câștigat premiul întâi pentru proiectarea robotului și premiul al treilea la etapa națională pentru performanța robotului. Robotul a avut de efectuat mai multe misiuni, fiecare misiune a avut un ­anumit număr de puncte, iar elevii noștri au reușit să obțină 455 de puncte. Suntem mândri de ei și încercăm să sprijinim cum reușim. Le mulțumesc părinților în primul rând, pentru că toate aceste performanțe ale unui robot nu pot fi obținute dacă nu se investește în acel robot”, a precizat Tincuța Iftime, directorul Școlii Gimnaziale nr. 11 Buzău.

Nu este prima dată când elevii Școlii nr. 11 obțin rezultate la acestă competiție. Ei au participat și anul trecut la acest concurs și, la etapa regională au obținut toate premiile posibile, chiar și pre­miul Campionilor. Din cauza pandemiei însă, etapa națională nu a mai avut loc.

Complex sportiv dedicat și persoanelor cu dizabilități

Proiectul echipei Wall-e’s Friends, formată din 12 elevi de clasa a VI-a, a fost unul de cercetare și inovare în domeniul sportului, având ca scop promovarea mișcării în rândul populației, prin crearea unor facilități dotate cu dispozitive moderne. Pe partea de cercetare, concluziile elevilor au fost că oamenii fac tot mai puțină mișcare din cauza activităților profesionale tot mai sedentare. În acest mod, sunt expuși la o serie de riscuri privind sănătatea, iar pentru a le contracara, elevii au conceput un complex amenajat pentru jocuri olimpice în care să poată fi efectuate activități fizice și practicate mai multe sporturi, inclusiv de către persoanele cu dizabilități. A fost identificată și o zonă în care acest complex ar putea fi amenajat, în apropierea comunei Mărăcineni, având în vedere apropierea de oraș, dar și faptul că în comună ­există multe persoane cu ­­di­za­bilități. În cadrul proiectului, membrii echipei au apelat și la sfaturile unui arhitect, având chiar și o întâlnire cu primarul de la Mărăcineni, care s-a arătat interesat de idee. Complexul ar urma să fie împărțit în trei zone, una cu facilități speciale pentru persoanele cu dizabilități, o zonă mixtă și o zonă în care tehno­logiile viitorului să se îmbine cu cele ale prezentului, pentru a facilita activitatea fizică. Este vorba de dispozitive inteligente, alimentate cu ­energie solară, care să motiveze utilizatorii prin acordarea unor bonusuri pentru performanțele obținute. Totodată, a fost gândită și utilizarea unor dispozitive de încărcare a telefoanelor mobile, alimentate cu ajutorul panourilor solare, care să încarce telefoanele într-un procent raportat la numărul de pași făcuți de utilizator, sau chiar pentru încărcarea mașinilor electrice cu care pot fi transportate persoanele cu dizabilități, reducând astfel poluarea prin producerea de energie verde. În acest sens, membrii echipei au colaborat cu colegii din cealaltă echipă câștigătoare, Heart of RoBots, în vederea dezvoltării unei aplicații care să monitorizeze activitatea fizică și să se conecteze cu alte dispozitive prin intermediul telefonului.

Ce-a de-a doua echipă, formată din șapte elevi de clasa a VIII-a, a realizat un ­robot complex capabil să îndeplinească anumite misiuni, robot cu care au câștigat premiul I pentru proiectarea lui și premiul III pentru performanța acestuia.

Proiectele au fost prezentate, ieri, la Consiliul Județean de unde au primit promisiunea că munca le va fi re­compensată, iar decizia va fi luată chiar în ședința ordinară de joi a deliberativului jude­țului. „Uitându-mă la voi, care reprezentați viitorul, chiar o să avem un viitor, și nu doar noi, să zicem în județul Buzău, ci ca și dezvoltare a omului de mâine, ca să spun așa. Raportat la ce s-a întâmplat în lume eu vă mulțumesc mult pentru ce ați realizat. Pentru aplecarea care o aveți pentru viitor, pentru știință, pentru tehnică și, nu în ultimul rând, ce ar trebui să ne fie nouă mai drag oamenilor, să trăim într-un mediu curat, să facem mișcare, să ne dezvoltăm armonios ca să putem să evoluăm în societate și, implicit, societatea odată cu noi. Vreau să mulțumesc cadrelor didactice, vreau să mulțumesc părinților voștri și eu cred că dacă tot se vorbește așa în ultima vreme despre dezvoltare durabilă, despre exemple de bună practică, voi chiar sunteți un exemplu de bună practică, de bun samaritean dacă pot să spun așa, și acolo unde se vrea se și poate, iar eu o să fac tot ceea ce pot ca să vă promovez. Este firesc să fie așa și îmi doresc din tot sufletul ca și alți copii și de ce nu, și oameni maturi ca mine să vă urmeze exemplul”, a spus președintele Consiliului Jude­țean, Petre Emanoil Neagu.

Prezentarea roboților cu care elevii de clasa a VIII-a au obținut un premiu I și un premiu III la concursul națio­nal a fost însoțită și de o demonstrație practică a abili­tăților acestora. „Anul acesta a fost pandemie și ne-a fost destul de greu, trei luni cel puțin ne am întâlnit pe Zoom și în mare parte din timp am trăit online. Suntem însă o echipă, suntem uniți și am lucrat vreme de trei ani la acest proiect. Suntem o ­fa­milie, una care se susține indiferent de probleme și indiferent de situație. Ne mai certăm, dar ne împăcăm mereu și ajungem la concluzia corectă și încercăm să facem cât de bine putem ceea ce facem. Dovadă și rezultatele noastre”, a menționat unul din elevii din echipa care a proiectat robotul de Lego.

Pentru performanța lor și drept încurajare pentru realizarea de noi proiecte cei 19 elevi și îndrumătorii acestora vor primi de la Consiliul Județean Buzău câte 500 de lei. „Vă felicit pe voi, că voi sunteți cei care ați muncit și munciți în continuare și sunteți exemple pentru colegii voștri. Felicit cadrele didactice care au stat alături și vă conduc pe drumul cunoașterii și, bineînțeles, familiile, pentru tot sprijinul pe care vi l-au acordat și vi-l acordă și iată că din această perioadă nu pot rezulta decât lucruri bune. O colaborare într-adevăr des­chisă, eficientă și în benefi­ciul nostru, al tuturor. Apreciem și mulțumim aplecarea și atenția care vi se acordă din partea comunității locale în completarea acestei triade. Sunt sigur că premiul pe care îl veți primi va fi investit tot aici pentru că niciodată aceste fonduri nu sunt suficiente. Cercetarea, știm cu toții, nu prea beneficiază de întreaga finanțare”, a spus inspectorul școlar general Ionel Meiroșu.

First Lego League Challenge este un program educațional dedicat copiilor și tinerilor între 9 și 16 ani, ce are ca scop introducerea acestora în lumea fascinantă a științei și tehnologiei, prin intermediul unei abordări sportive. Obiectivele acestei competiții școlare sunt apro­pierea copiilor și tinerilor de știință și tehnologie, fami­liarizarea cu ideea de spi­rit de echipă și încurajarea acestora să rezolve sarcini complexe într-un mod creativ. Componenta de bază este reprezentată de un turneu de robotică organizat într-o atmosferă destinsă, în cadrul căruia copiii și tinerii sunt provocați să rezolve o „misiune” complicată cu ajutorul unui robot. Copiii și tinerii cercetează un subiect dat, planifică și realizează programarea și testarea unui robot autonom pentru a rezolva misiunea dată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker