Actualitate

FOTO/VIDEO | Centrul Europe Direct, la al treilea mandat de reprezentare a Comisiei Europene la Buzău

Interviu cu managerul Felicia Vîjdea

Duminică, 9 mai, Centrul Europe Direct Buzău i-a invitat pe cetățenii municipiului reședință de județ să se alăture pentru a sărbători împreună Ziua Europei. În acest demers s-au implicat și voluntarii Centrului, elevi din două licee din Buzău, Liceul Tehnic și Liceul Tehnologic „Grigore C. Moisil” Elevii au fost încântați să ofere trecătorilor broșuri de prezentare și materiale de promovare ale Uniunii Europene, să stea de vorbă cu aceștia, și să le amintească câteva din valorile promovate: solidaritate, egalitate de șanse, democrație.

Este prima activitate cu desfășurare față în față realizată de Centrul Europe Direct Buzău de la declanșarea pandemiei. Ea a fost o sărbătoare pentru buzoieni, atât în ceea ce privește tripla semnificație a zilei de 9 mai, dar și pentru faptul că Centrul Europe Direct Buzău a mai primit un mandat de la Uniunea Europeană pentru a aduce informaţia despre comunitate cât mai aproape de ei, într-o formă adaptată nevoilor lor specifice, și le va oferi în continuare un spaţiu de informare şi comunicare care permite accesul facil la informaţia europeană privind instituţiile, politicile şi priorităţile Uniunii Europene, drepturile şi responsabilităţile cetăţenilor europeni și creează cadrul de comunicare şi dezbatere publică, pe teme europene, la nivel local. „Motivul pentru care am decis să facem evenimentul offline a fost acela că un an întreg am făcut activitățile online, și ne-am gândit că ziua aceasta este frumoasă și că avem voluntari frumoși și că avem o mare bucurie pe care dorim să o împărtășim și anume că am scris un nou proiect și că ne vom bucura de o nouă generație de Europe Direct, între 2021-2025. Am vrut să marcăm mai multe activități într-un singură”, a declarat managerul Centrului de Informare Europe Direct Buzău, Felicia Vîjdea.

Activitatea prin care s-a sărbătorit Ziua Europei, dar și despre proiectele pe care dorește să le realizeze Centrul Europe Direct Buzău au fost prezentate buzoienilor, într-un interviu pentru OPINIA, de managerul Centrului de Informare Europe Direct Buzău, Felicia Vîjdea.

Rep: Cum sărbătorește Buzăul Ziua Uniunii Europene?

Felicia Vîjdea: Suntem mândri că suntem români, că suntem cetățeni europeni, că putem să organizăm asemenea evenimente. De azi de dimineață ne-am întâlnit cu fel de fel de oameni care ne-au împărtășit din bucuria lor de a fi cetățeni europeni. Le-am dăruit fiecăruia stegulețe, materiale promoționale oferite de Uniunea Europeană și confecționate de Centrul Europa Direct. Pentru aceste activități am beneficiat de ajutorul voluntarilor de la Colegiul Tehnic și de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil”. Sunt doi colaboratori de seamă ai Centrului Europe Direct. De azi dimineață (n.r., 9 mai) sunt în mijlocul cetățenilor, le comunică valorile și prioritățile comisiei europene pentru următoarea perioadă.

Am avut o abordare largă, pentru că ne-am adresat copiilor cu baloane și cu cărți de colorat, ne-am adresat antreprenorilor cu cărți adecvate, ne-am adresat agricultorilor cu  cărți care țin de problema agriculturii europene, hrana bio, astfel încât, toată lumea după acest eveniment să fie informată.

Ne-am bucurat de prezența cadrelor didactice, a doamnei inspector de la Inspectoratul Școlar.

Rep: La ce activități trebuie să se aștepte buzoienii în acest an?

F.V.: Activitățile pe care le vom derula anul acesta vor avea ca și bază Green Deal, prima prioritate a Comisiei Europene – pactul verde european, care este în consens și cu prioritățile consiliului local, și anume faptul că ne dorim ca Buzăul să devină un oraș circular, faptul că ne dorim să reciclăm foarte mult, astfel încât evităm depozitarea eronată a deșeurilor. Următoarea prioritate pe care dorim să o abordăm este Europa digitală; o să avem un eveniment  <De la real la digital>. Este o problemă cu care ne vom confrunta toți și ne-am și confruntat. Involuntar, odată cu pandemia, am lucrat de acasă, am lucrat online și digitalizarea ne-a prins din urmă. Alte activități pe care le vom marca vor fi problemele de diversitate; vom avea în acest sens activități anul acesta cu reprezentanți ai Agenției de Protecția Mediului, de la Green Fiber – am și avut o activitate cu reprezentanți acestei societăți -, cei mai mari reciclatori din Europa la momentul acesta; am avut o activitate în care am avut invitată PR-ul societății RER, pe probleme de colectare selectivă a deșeurilor. Intenționăm să organizăm un eveniment în care să avem un reprezentant de la societatea Eximprod, cu care vom dezbate problema fotovoltaicelor și a energiei alternative. Tot planul nostru de acțiuni pentru următoarea perioadă va fi canalizat pe prioritățile Comisiei Europene.

Rep.: Aveți în vedere să încheiați parteneriate cu autoritățile locale pentru realizarea unora dintre obiective?

F.V.: În următoarea perioadă vom fi foarte aproape de toate evenimentele care se vor desfășura la nivel local și am încheiat o serie de parteneriate cu instituțiile de bază din comunitate: cu Consiliul Județean, Consiliul Local, Muzeul Județean, Inspectoratul Școlar, Prefectura. Urmează să extindem aria de acțiune și în județul Buzău. Alături de noi anul acesta va mai lucra, tot ca un centru al Comisiei Europene, la Primăria Râmnicu Sărat, cu care vom avea o colaborare strânsă, astfel încât să ajungem cu informația locală cât mai aproape de toți cetățenii din municipiul și județul Buzău. Este prima dată și suntem onorați că reprezentanța Comisiei Europene ne-a ales; proiectul celor de la Râmnicu Sărat a fost foarte bun. Am rămas în Regiunea Sud-Est patru centre, dintre care două în Buzău  – și este o mare favoare -, unul la Galați și altul la Brăila. Noi am mers și în Râmnicu Sărat și acțiunile pe care le-am avut acolo anii trecuți s-au propagat; și colaboratorii noștri, colegii noștri, au aplicat și ei și au câștigat proiectul. Suntem  acum două centre Europe Direct în județ și este un mare câștig. La nivelul țării suntem 26 centre, iar la nivelul Comisiei Europene 420 de centre.

Am avut emoții foarte mari pentru că au fost foarte multe cereri, nu numai din Buzău, ci și din țară. Dar faptul că am lucrat frumos, că am transmis frumos valorile și prioritățile Comisiei Europene în cei opt ani, din 2013 și până în prezent, a contat foarte mult; faptul că am reușit rămânem în continuare în rețeaua Europe Direct nu este altceva decât o atestare a faptului că am făcut treaba bine și lucrul acesta ne va determina și în perspectivă să facem activități care să aibă un impact asupra cetățenilor.

Rep: Aveți obiective noi sau le continuați pe cele începute în mandatul anterior?

F.V.: Ne-am lansat începând cu 1 mai 2021. Avem o haină nouă și o imagine nouă. Avem și o politică nouă vizavi de modalitatea în care ajungem la cetățean, deoarece Comisia Europeană își dorește să afle informația de jos în sus, astfel încât toate conferințele care vor  privind viitorul Europei vor fi împreună cu cetățenii, așa cum a propus doamna președintă Ursula von der Leyen. Se dorește o implicare mai mare a cetățenilor, astfel încât problemele să ajungă cât mai repede la comisie, și aceasta să poată să le rezolve.

Rep.: Ce puteți să ne spuneți despre tinerii care fac și au făcut voluntariat la Centrul Europe Direct?

F.V.: Mă mândresc cu copii pe care i-am avut voluntari, pentru că am avut mulți copii care nu puteau să vorbească în public și voluntariatul i-a schimbat. Îmi aduc aminte, când am realizat proiectul de teatru forum, era un elev voluntar care era foarte afectat și nu putea să vorbească în public. Am lucrat cu el toată echipa, l-am scos de fiecare dată în față, a căpătat încredere imensă în el și acum este student la Brașov. Suntem mândri că majoritatea elevilor pe care i-am avut în centru ca voluntari și-au atins scopurile, sunt departe acum și nu ne ocolesc atunci când se întorc acasă. Activitatea noastră se vede și prin ei. Am avut evenimente care au ținut de dezvoltare personală anul trecut; am avut evenimente teatru forum; am desfășurat online un remember. Toate activitățile pe care le-am avut le-am transferat în online. Teatrul forum este un teatru social și problemele pe care le-am abordat în teatru forum au fost problemele lor, ale elevilor identificate de ei în școală și noi  le-am pus în piesa de teatru. Intenționăm să o facem și anul acesta. Abia acum am intrat cu noua generație și o să facem o selecție nouă de voluntari pentru o perioadă de cinci ani. Astfel încât prin ei să ajungem în fiecare școală și să promovăm și acolo valorile UE.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker