Cultură

FOTO/VIDEO | Buzoianca Ioana Cîmpeanu și-a lansat cel de-al doilea roman

Printr-o împrejurare mai puțin obișnuită ce parcă ține isonul aventurilor personajelor cărților sale, s-a făcut ca la prima sa lansare de carte să se vorbească despre cea de-a doua carte, aflată atunci sub formă de manuscris, iar la cel de-al doilea eveniment de lansare, invitații să vorbescă mai mult despre priumul său roman. Încerc să vă povestesc, bineînțeles, despre lansarea de carte care a avut loc la Biblioteca Județeană, a celei mai tinere autoare de roman din Buzău, carte care a  fost premiată înainte de lansarea ei.

Este vorba despre lansarea celui de-al doilea volum al elevei Ioana Cîmpeanu, care a avut loc în prezența unor scriitori, membri ai Uniunii Scriitorilor din România, a colegilor de liceu, a familiei și bineînțeles a gazdei, Sorin Burlacu, directorul Bibliotecii Județene „Vasile Voiculescu”. De la acest eveniment literar a lipsit motivat scriitorul Titi Damian, care a vorbit la modul laudativ despre scrierea Ioanei la prima lansare de carte; astfel că, cel de-al doilea eveniment literar prilejuit de lansarea cărții Ioanei Cîmpeanu a fost realizat cu sprijinul scriitorului Tudor Cicu, care se afla în temă cu primul roman, pe marginea căruia a și detaliat despre personaje și compoziție.

Cel de-al doilea volum, care a fost premiat la Concursul Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu” în această toamnă, se numește „Niciodată Noi”. Între cele două volume ale Ioanei  există doar diferența vârstei la care autoarea le-a realizat: acum elevă a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”, respectiv  la prima carte fiind elevă a Școlii Generale „George Emil Palade” din Buzău. Din punct de vedere calitativ, ambele romane sunt la fel de bine realizate. Evenimentul de la Biblioteca Județeană este, de fapt, cea de-a doua lansare a romanului, prima având loc în cadrul manifestărilor prilejuite de împlinirea a 155 de ani a Colegiului Național „B.P. Hasdeu”.

Adriana Anghelescu: „Am rămas prinsă în poveste”

„Simțeam că trebuie să continui”, a mărturisit în fața publicului Ioana Cîmpeanu, care a  povestit cum și-a făcut apariția și cea de-a doua carte a sa. „Am deschis un document pe laptop. Nu mai avea 200 de pagini. Nu era plin de cuvinte pe care ar fi trebuit să le modific. Nu mă făceau să mă îndoiesc de ele în niciun fel. Era perfect. Era alb și îmi doream să-l umplu. Să fac greșeli, să scriu paragrafe, apoi să le șterg și apoi să le scriu din nou. Îmi lipsea fiecare parte chiar dacă mă dezamăgea sau nu”, a relatat  Ioana câteva trăiri ale sale pe  drumul care a condus-o  de la foaia albă la roman.

„Niciodată Noi” este un roman care te prinde.  A mărturisit că a fost încercată de acest sentiment Adriana Anghelescu, bibliotecară la Cercul Militar Buzău: „Am rămas prinsă în poveste; voiam să văd ce urmează”. Tot ea a relatat cu această ocazie despre o altă reușită a Ioanei care precede această lansare de carte. Este vorba despre participarea ei la un concurs literar de la Constanța, de unde s-a întors cu premiu. „Îi mulțumesc că a răspuns invitației mele de a participa la un concurs de creație literară organizat de Cercul Militar din Constanța. Cu proză scurtă a reușit să obțină premiul al III-lea. Din scrierile sale se vede că are o profunzime și o sensibilitate care o desosebesc de ceilalți scriitori în devenire”, a mai spus Adriana Anghelescu.

Și nu este singurul premiu obținut între cele două romane. Ea a fost premiată în această toamnă și la Concursul  Național de Creație Literară „Vasile Voiculescu”.

Din această temerară încercare de a scrie romane, este cert că și-a câștigat abilități de a povesti, cu maturitatea și claritatea meșteșugului, dar și  cu o pasiune crescândă pentru arta scrisului. Iar mirarea și uimirea pe care le simțim atunci când citim scrierile ei, spunea scriitorul Tudor Cicu la lansarea primului volum, „are legătură cu îndrăzneala ei de a ne face să simțim că își va depăși temerile și fricile ori de câte ori se va așeza la masa de scris pentru a continua această carte”,  anticipând cumva apariția celui de-al doilea roman.

Și, într-adevăr, intuiția scriitorului Tudor Cicu nu a dat greș în privința pasiunii cu care scrie Ioana Cîmpeanu și a faptului că va continua să scrie și să editeze romane. În momentul de față un al treilea volum se află în lucru pe masa Ioanei Cîmpeanu. „Am mai văzut cărți scrise de copii, tineri, elevi, povești chiar, dar la o asemenea dimensiune, la o asemenea amploare și la o asemenea întorsătură a lucrurilor, nu. Pentru că nu numai că este o lume a imaginației deosebit de bogată pentru o fetiță de clasa a VII-a (la primul volum), acum în clasa a IX-a, dar m-a dus cu gândul la o frază spusă de Arthur Rimbaud. El spunea că acești copii care rătăcesc în acest labirint al scrierii se fac clarvăzători printr-o lungă și intenseă și rațională dereglare a tuturor simțurilor”, spune Tudor Cicu.

Scriitorul oferă și câteva detalii punctuale legate de modul de realizare a celui de-al doilea roman. Scriitorul buzoian mai remarcă și faptul că Ioana „scrie cartea pe două planuri successive. La un moment dat, caută să ne scoată și pe noi din încurcătură, chiar să ne creeze o stare reală a întâmplărilor, a celor povestite, ca să nu ne smintească și pe noi să ne transforme în niște ciudați ai scrierii sale. Planurile sunt succesive pentru că atât fetița, Deven, cât și copilul David, preiau unul altuia povestirile, întâmplările, ceeace dă o credibilitate deosebită întâmplărilor respective”. Totul se termină frumos în romanul Ioanei Cîmpeanu. Dar despre asta, se poate afla doar parcurgând epopeea personajelor ei. Cărțile ei fac parte, bineînțeles, din biblioteca publică. Începând de ieri ambele volume pot fi găsite în librăria Carturesti Buzău ( în incinta Aurora Shopping City) sau pot fi comandate online pe htpps://carturesti.ro

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker