Cultură

FOTO/VIDEO | Buzoianca Flavia Maria Cochirleanu, Marele Premiu la Festivalul de folclor de la Cernăuți

Flavia Maria Cochirleanu este elevă în clasa a X-a a Liceului de Arte „Margareta Sterian”. Ea s-a întors, săptămâna trecută, de la Festivalul internațional de folclor „În grădina cu flori multe” din Cernăuți, Ucrai­na, cu trofeul competiției, fapt pentru care s-a simțit datoare  să aducă mulțumiri tuturor celor care au contribuit, într-un fel sau altul, la această reușită.

„Un vis împlinit la Festivalul internațional de folclor <În grădina cu flori multe>, Cernăuți, Ucraina, 2021: MARELE PREMIU AL FESTIVALULUI. Mulțumesc din suflet onoratului juriu pentru încre­derea acordată, mulțumesc din suflet doamnei Ofelia-Florica Haranguș (n.r., interpreta de muzică populară din Buzău cu care a făcut deplasarea la festival, aceasta fiind și membră a juriului competiției de muzică populară de la Cernăuți), domnilor profesori care mă pregătesc, părinților care mă susțin, și, nu în ultimului rând, bunului Dumnezeu, pentru că mă ocrotește. Cineva acolo sus mă iubește!”, este mesajul interpretei de muzică populară Flavia Maria Cochir­leanu. Cu interpreta de mu­zică populară Ofelia Haranguș, Flavia s-a întâlnit și la alte concursuri de profil. „Ne știm din concursuri, de circa trei-patru ani. Doamna m-a descoperit în concursuri, i-a plăcut de mine, și așa am ținut legătura”, spune Flavia.

Premiul obținut la Cernăuți, la cea de-a XVI-a ediție a festivalului, care a avut loc pe scena Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Româ­nești, este primul pe care buzoianca îl obține de-a lungul carierei sale interpretative pe care a început-o la vârsta de cinci ani. „M-am pregătit cu doamna Florica Popescu, de la Clubul copiilor din Berca, de la vârsta de ­cinci ani până am ajuns la liceu. Începând cu clasa a IX-a, am continuat pregă­tirea cu Alina Rădulescu și cu Ciprian Rădulescu, profesori  ai Liceului de Arte <Margareta Sterian, la secția de canto popular, muzică tradițională românescă”, explică Flavia parcursul său în domeniul muzicii populare.

Ea și-a dorit încă din clasa a V-a să mergă la Liceul de Arte pentru a-și continua studiile muzicale. „Îmi doream asta din clasa a V-a. Am dat probele, am trecut și mi-am spus că o să rămân acolo pentru că îmi doresc o carieră în domeniul muzical. Vreau să merg mai departe cu muzica și voi da examen la Facultatea de Muzică”, mai spune Flavia.

Competiția de la Cernău­ți nu a fost una deloc simplă pentru că, spune Flavia, au participat concurenți foarte bine pregătiți. Ea a prezentat în concurs melodii din Muntenia. „Am prezentat <Balada eroului necunoscut> și piesa <La căsuța dintre gârle> a lui Benone Sinulescu”, spune Flavia-Maria.

În perioada de pandemie a participat la orele online, un lucru foarte dificil pentru menținerea standardelor mu­zi­cale. „A fost destul de greu. Profesorii ne trimiteau piesele. Noi le învățam, iar acolo unde aveam probleme, intram pe whatsapp și vorbeam cu profesorii care ne explicau ce mai trebuie făcut pentru a fi totul corect”, povestește Flavia.

La acest concurs nu s-a făcut o selecție prealabilă, așa cum s-a întâmplat la multe altele în care „trebuia să ne filmăm noi acasă o doină, o baladă și o piesă, trebuie să filmăm un videoclip și în baza lui se făcea selecția”, după cum precizează Flavia. La competiția de la Cernăuți a fost împreună cu două prietene de-ale sale, una din Prahova și una din Tulcea. Cu ele și cu alte interprete de vârsta ei, pe care le-a întâlnit în concursuri, ține legătura și în timpul vacanței și, de câte ori merge la o competiție, le dă de știre pentru a se întâlni din nou pe scenă.

De altfel, Flavia ne mărturisește că activitatea competițională nu ia vacanță. Se întâlnește cu prietenii, își face program împreună cu ei, dar nu uită nici de competiții. Ea este pregătită să meargă și la alte concursuri. „Tocmai ce m-am înscris la un alt concurs, la Muscel, și am terminat videoclipurile pentru preselecție. Acolo trebuie să prezint, de asemenea, o doină și o piesă ritmată. Acolo voi cânta cu orchestra. Pentru preselecție le-am trimis noi videoclipuri”, ne anunță Flavia.

Ea mai spune că cele mai multe melodii pe care le-a inclus în repertoriul său din competiții le are de la Viorica Stancu. Pentru a se menține în formă în perioada vacanței își repetă piesele zilnic și are grijă în privința înghețatei. „Am zile în care mai mănânc înghețată, dar cu o săptămână înainte de concursuri iau o pauză. Înainte de a cânta undeva  trebuie să fac mai întâi încălzirea vocii”, explică Flavia. Ea spune că a ales să cânte și pentru că este o fire veselă și, după cum ne mărturisește, și pentru că  îi place să transmită în jurul ei energie pozitivă.

Articole similare