Cultură

FOTO-VIDEO / Colinde pentru buzoieni într-un festival cu tradiție de 30 de ani

Colindele, zestrea spirituală a românilor, au răsunat din nou, marți seară, într-un spectacol de tradiție, organizat, la sala mare a Consiliului Județean Buzău, de Fundația Sfântul Sava, sub coordonarea preotului Mihail Milea. Este un spectacol ce a strâns în jurul lui întreaga suflare buzoiană, pentru că a reunit în sală, dar și pe scenă, vestitori de toate vârstele, din foarte multe instituții. Preț de mai bine de patru ore, au urcat pe scenă, rând pe rând, colindători de toate vârstele care au adus vestea nașterii Mântuitorului Iisus Hristos, așa cum au știut mai bine. De aceea, la acest spectacol, pe care Fundația Sfântul Sava îl organizează de 30 de ani în fiecare iarnă, au venit colindători de la Armată, Jandarmerie, Pompieri, licee și școli generale, prunci, tineri și adulți, cu toții îmbrăcați în straie tradiționale, pentru a le ura buzoienilor de bine și de sănătate.

Colindele pornesc de la nașterea Pruncului Hristos, când îngerii veniți din ceruri să ne dea această veste minunată, au cântat atunci primul colind ceresc: „Slavă întru cei de sus lui Dumnezeu, și pe pământ pace, între oameni bunăvoire” (Luca 2,14). Pacea a fost, de altfel, și genericul festivalului de colinde din acest an, el fiind intitulat: „Hai să colindăm împreună pentru pace!”.

„Să dăm slavă lui Dumnezeu, care este mare și minunat, că astăzi ne-am adunat grămăjoară aici, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Ciprian, Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, ca să realizăm acest festival de colinde: «Hai să colindăm împreună pentru pace!», un festival unde ne unește, unde ne cheamă Hristos. Dacă nu ar fi Hristos, care este proslăvit în cer și pe pământ, noi nu am avea sărbătoare, nu am avea bucurie, nu am avea speranță. Suntem în postul Nașterii lui Iisus Hristos și să fim buni și iertători, să ne bucurăm, să colindăm și să primim colindători!”, sunt gândurile cu care i-a întâmpinat preotul Mihail Milea pe toți cei care au luat parte la festival, fie că au fost colindători, fie că au făcut parte din public.

Sala Mare a Consiliului Județean a fost aproape neîncăpătoare pentru buzoienii veniți în număr mare la acest festival, renumit mai ales pentru faptul că se colindă cu cântece străvechi, cu cântări tradiționale, că se colindă cu bucurie și se pune mult suflet. Și sufletul spectacolului este preotul Mihail Milea, care îi îndeamnă pe copii și pe tineri să învețe colinde și să le cânte, încă de pe data de 15 noiembrie, când a început postul nașterii Domnului Iisus Hristos, dată la care și în biserici răsună la finalul slujbelor religioase colindele străvechi, care dau de veste, așa cum au făcut îngerii, că se apropie această mare sărbătoare a creștinătății, cea mai actuală sărbătoare religioasă, întrucât fiecare generaţie de oameni se regăseşte în sărbătorile Crăciunului.

„Nașterea Domnului este o  sărbătoare pe care trebuie să o trăim la timpul prezent. De acest lucru ne amintesc şi colindele şi imnurile bisericeşti care se cântă în apropierea Naşterii Mântuitorului. În acestea este prezent cuvântul «astăzi»: astăzi Fecioara naşte, astăzi cerul s-a împreunat cu pământul…”, ne amintește preotul Mihail Milea.

Festivalul de colinde, deschis de Fanfara militară

Colindele ne înfrumusețează călătoria spre adevăratul Bethleem, unde s-a născut Iisus Hristos, iar colindătorii, ca nişte teofori „purtători de Dumnezeu”, au încântat publicul cu  numeroase texte ce rememorează evenimentul, precum „Iată, vin colindători / …Şi v-aduc pe Dumnezeu / Să vă mântuie de rău”. Așa cum școala s-a născut în tinda Bisericii, și textele colindelor, ca și melosul, tot aici au cam prins viață, în mare parte. Preoții militari de la Armată, Jandarmerie și Pompieri, pregătesc de ani buni colindători pentru acest festival, așa că și ediția aceasta s-a bucurat de prezența unor colindători foarte bine pregătiți  de la instituțiile menționate.

Festivalul de colinde a fost deschis de Armată și anume de Fanfara militară de la Armata a II-a, Divizia 2 Getica, instituție condusă de generalul maior Ciprian Marin, un mare iubitor de credință și de tradiție spirituală a poporului român. Pe scenă, fanfara militară a fost coordonată de maiorul Dănuț Cristian Vulpe.

Au urmat apoi colindători de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență, instituție care are în incintă, de ceva vreme, o capelă care are ca hram pe Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi. Pompierii sunt cei mai buni salvatori și la fel de bine au și colindat, fiind conduși pe scenă „la urat” de locotenentul colonel Bogdan Mitrea.

Nici jandarmii nu s-au lăsat mai prejos la colindat. Ca în fiecare an, jandarmii coordonați de Virgil Ioan Cueru participă cu colindători la festivalul organizat de Fundația Sfântul Sava. În unitatea lor funcționează o capelă  religioasă cu hramul „Sfântul Ioan Botezătorul”. Anul acesta cel care a  pregătit  publicului buzoian colinde a fost plutonierul Daniel Mateiu.

Baza aeriană de la Bobocu, condusă de generalul Ovidiu Bălan, a spus și ea prezent la festival, așa cum a făcut în fiecare an. La Bobocu s-a construit de doi ani o frumoasă biserică de lemn cu hramurile „Sfântul Prooroc Ilie” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”, unde slujește preotul Constantin Neagu.

Ce școli i-au colindat pe buzoieni

After School „Sf Sava”, unitate de învățământ coordonată de profesoara Liliana Ivănel, cu 50 de elevi de la clasa 0 la clasa a IV-a, cu elevi talentați la teatru, dansuri și interpretare muzicală, pe care le-au demonstrat la fiecare ediție a festivalului, s-au prezentat și anul acesta cu colinde în fața publicului buzoian.

Liceul pentru Deficienți de Vedere, condus de Adriana Florentina Leca, a impresionat și anul acesta publicul. În cântările lor, copiii au reamintit publicului de predica de pe munte a lui Iisus în care a spus: „Fericiți cei curați cu inima, că aceia vor vedea pe Dumnezeu” (Matei 5,8). Elevii de la Liceul de Deficienți de Vedere au oferit o mare lecție de viață tuturor celor care vin la spectacolul de colinde: ei predau lecția optimismului și a încrederii în Dumnezeu, pentru că ei au de la Dumnezeu lumina sufletului pe care o pun în cântările lor. Acești liceeni au venit la festival împreună cu preotul Ștefan Tănasă.

Școala „Căpitan Aviator Mircea T. Bădulescu” și Școala nr. 11, reunite în corul „Andante” condus de profesorul de muzică Cristinel Muscăloiu, au oferit buzoienilor un foarte frumos mini recital de colinde.

Nu puteau să lipsească de la acest festival elevii Seminarului Teologic „Chesarie Episcopul”, o școală cu o veche tradiție românească, înființată în 1836, care a dat mulți cărturari de seamă, teologi, și chiar sfinți; unul dintre ei este Sfântul Iosif cel Milostiv, mitropolit al Moldovei, a cărui prăznuire se face pe 26 ianuarie. Condus de pr. prof. dr. Gheorghe Sava-Popa, Seminarul Teologic  a  avut în festival un grup de colindători de clasa a XI-a, unde diriginte este prof. dr. Mihail Milea. Grupul a fost coordonat de elevii Emanuel Plisc și Alexandru-Florin Simeon.

Școala „Nicolae Efrimescu” din Săgeata, condusă de directoarea Elena Rusu, a trimis de asemenea, cu sprijinul Primăriei, un cor de 30 de copii la acest festival.

La festival au participat colindători și din  Săcele, o localitate dincolo de Brașov. Colindătorii au venit la Buzău însoțiți de preotul Nicolae Necula, care în urmă cu câțiva ani a slujit la Vispești, o parohie între Năeni și Pietroasele, o dovadă că nu a uitat meleagurile buzoiene.

Festivalul a fost și o lecție despre familie. La colindat s-au prezentat și colindători membri ai unei singure familii. Ei au demonstrat că se învață colinde la școală, dar și acasă. Un exemplu grăitor este cel al familiei Moisoiu, care are 11 prunci, și care i-a colindat pe buzoieni din toată inima.

La capitolul coruri, „Mugur-Mugur”, condus de protopsaltul Enache Filip, a dovedit că este un grup de profesioniști în muzică psaltică și corală, prezentându-se în fața publicului cu un recital de colinde de mare rafinament și trăire sufletească.

Au mai urcat pe scenă cu glasuri îngerești ca să-i colinde pe buzoieni Maria Apostol, Laura Constantin, David Mihalcea și sora lui mai mică, Maria Mihalcea.

Darurile, înmânate colindătorilor de doi bunei, voluntari ai Fundației „Sfântul Sava”

Din acest festival organizat de Fundația „Sfântul Sava” nu a lipsit niciodată Moș Crăciun. Nu este însă un Moș Crăciun comercial, ci unul aparte, care are legătură cu evenimentul. Așa că anul acesta Fundația s-a bucurat de prezența a doi bunei. Ei s-au ajutat reciproc, vârsta fiindu-le destul de înaintată. Pe de altă parte, prezența celor doi „Moși” a fost necesară și datorită numărului mare de colindători care au sosit la invitația preotului Mihail Milea pentru a-i colinda pe buzoieni și au urcat pe scenă ieri seară. Au sosit la festival și din Brașov și din Covasna, dovadă notorietatea de care se bucură această manifestare spirituală și culturală din comunitatea buzoiană, organizată de Fundația  „Sfântul Sava”. Așa că cei doi moși au avut multă treabă, ei împărțind colindătorilor mici și mari sute de daruri pregătite din timp  de Fundația „Sfântul Sava” de la Buzău.  Și tot ca în fiecare an, Moșii Fundației s-au prezentat în fața copiilor îmbrăcați în alb, ca îngerii.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker