Economic

FOTO – VIDEO / A7: cu un ochi râde, cu celălalt plânge

Președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, ministrul Transporturilor Sorin Grindeanu și președintele PSD Buzău, Lucian Romașcanu, ministru al Culturii, au fost, joi, pe șantierul Autostrăzii A7, tronsonul Buzău-Focșani, loturile 2 și 3. Oficialii au fost așteptați la locul întânirii de către proprietarul grupului UMB, care execută lucrările pe respectivele tronsoane, Dorinel Umbrărescu, de oficiali din Compania Națională de Administrare e Infrastructurii Rutiere și din Direcția Regională de Drumuri și Poduri.

 Umbrărescu a turnat primii trei kilometri de asfalt

Prezența oficialilor români pe șantierul A7 s-a datorat unui eveniment care, cu o jumătate de an în urmă, părea imposbil de realizat într-un timp atât de scurt: UMB a turnat primii trei kilometri de asfalt

„În sfârșit, după 30 de ani de promisiuni, Moldova va avea autostradă. Mă bucur că este un constructor român care a dovedit încă o dată că imposibilul se poate (…) Vreau să îi mulțumesc colegului meu, Sorin Grindeanu, care acum șase ani a făcut o promisiune domnului primar din Râmnicu Sărat că aici o să se facă o autostradă. Cred că în momentul acela nici primarul nu credea, și vreau să îl felicit că, în sfârșit, după 30 de ani de promisiuni,  în sfârșit Moldova va avea autostradă.  Nu am cum să nu mă adresez și în ceea ce îl privește pe constructor, mă bucur și mai mult că este un constructor român care a dovedit încă o dată că imposibilul se poate”, a spus Marcel Ciolacu.

„Evoluție spectaculoasă a șantierului Autostrăzii Buzău – Focșani (82,4 km) la aproape 2 luni de la începerea lucrărilor! Au fost așternuți astăzi (joi, n.r.) primii 3 kilometri de asfalt, un sector care asigură joncțiunea între Tronsoanele 2 și 3 ale acestei autostrăzi”, a transmis și ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, după vizita la șantierul joncțiunii loturilor 2 și 3 ale sectorului Buzău–Focșani al Autostrăzii A7.

Ministrul Transporturilor a declarat că are convingerea că termenele asumate vor fi devansate, dat fiind ritmul alert de lucru: „Sunt extrem de bucuros că ceea ce părea anul trecut un SF, iată că prinde contur şi astăzi se toarnă primii trei kilometri de asfalt – pregătiţi sunt 14, restul vor fi turnaţi în următoarele zile – pe Autostrada Moldovei. E un semnal important, lucrurile merg foarte bine pe aceste şantiere. Acest constructor român este mobilizat exemplar, acest lucru se vede. Ordinele de începere au fost acum câteva luni pe aceste tronsoane şi iată că s-a ajuns la faza în care se toarnă asfalt. Lucrurile stau bine şi pe celelalte tronsoane, până la Focşani. Chiar în zona Focşaniului, pe acel lot 4, lucrurile stau şi mai bine, suntem undeva cu un progres de 30-40 la sută, ceea ce este incredibil pentru perioada de când au fost pornite aceste lucrări. Mi-aş dori să fie un exemplu aceste şantiere şi pentru alţi constructori din România, pentru că se arată că se poate”, a afirmat Sorin Grindeanu.

Ministrul s-a arătat mulţumit de ritmul în care se lucrează, arătându-se convins că termenele asumate vor fi devansate: „Atât timp cât acest constructor, conform licitaţiilor, a câştigat de la Buzău până la Paşcani – e un singur constructor, un constructor român, care face treabă -, am convingerea că termenele asumate vor fi devansate la ritmul la care se lucrează”, a mai spus Grindeanu.

Întrebat dacă fără banii din Programul Național de Redresare și Reziliență autostrada A7 ar fi fost finanţată şi lucrurile s-ar fi mişcat la fel de repede, ministrul Sorin Grindeanu a declarat că existenţa banilor din PNRR dă şansă şi altor proiecte de infrastructură, la fel de importante, să fie duse la îndeplinire: „Ne aflăm la intersecţia a trei fonduri europene majore. Se termina Programul Operațional Infrastructură Mare, avem Programul Național de Redresare și Reziliență şi a intrat în funcţie şi Programul Operațional Transporturi pe 2021-2027. Bineînţeles că, dacă nu exista PNRR, A7 ar fi fost prinsă pe Programul Operațional Transport, dar dat fiind că avem această ocazie, banii din Programul Operațional Transport îi vom folosi în alte lucrări la fel de importante. Vrem ca de anul acesta să dăm în folosinţă minim 100 de kilometri de drum expres sau autostradă iar anii viitori să avem un ritm de lucru ridicat cam aşa cum vedem astăzi aici la Râmnicu Sărat”, a spus Grindeanu.

 

Contre pe lotul 3! Când vom avea un constructor

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) a respins ca nefondată contestația formulată de firma din Neamț, Danlin, în contradictoriu cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR). Decizia ar putea fi contestată în următoarele zece zile de către părți, iar în cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, CNAIR poate continua procesul de atribuire a lucrărilor pentru cei 14 kilometri cu turcii de la Nurol.

În cadrul licitației, asocierea condusă de Danlin XXL a depus o contestație prin care a solicitat suspendarea procedurii de atribuire, continuarea procedurii cu respectarea dispoziţiilor legale în materia achiziţiilor publice, reevaluarea ofertei sale. Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins contestația.

Contractul pentru Lotul 3 Pietroasele – municipiul Buzău km 49+350 – km 63+250 are valoarea estimată de maxim 1,37 miliarde de lei, fără TVA (echivalent a peste 276 milioane de euro). Pentru acest contract au depus oferte 16 firme și asocieri de firme.

Lotul 3 al tronsonului Ploiești-Buzău este ultimul din Autostrada Moldovei care nu are constructor, deși procedurile pentru licitație au fost începute încă din anul 2021. În cazul în care nu vor exista contestații la decizia CNSC, iar CNAIR va semna contractul cu Nurol, cel mai probabil în toamna acestui an vor putea fi începute lucrările pe acest lot, cu mai bine de 12 luni întârziere față de loturile 1 și 2 ale Autostrăzii Ploiești-Buzău.

Acest lot începe de la nodul cu DJ 203G (Stâlpu-Costești) și se termină la nodul cu DN 2B (Buzău-Gălbinași), devenind astfel un inel  de centură al Municipiului Buzău, cu perspective de decongestionare a traficului din zona podului spre Mărăcineni.

Săptămâna trecută, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța, la vizita în teren din Prahova, că așteaptă cât mai repede o decizie legată de lotul 3 al A7. „Pe A7, recunosc că mă irită faptul că ultimul lot, trei, spre Buzău, a rămas necontractat. În acest moment, ne aflăm într-o fază în care s-a contestat o clarificare pe care a cerut-o CNAIR celor care depun oferte, ceea ce mi se pare o tergiversare, pur şi simplu, a acestei operaţiuni de a încheia şi ultimul contract, dar eu sper ca cei de la CNSC, în perioada imediat următoare, să ne dea o soluţie, pentru că deja vorbim, cred, de vreo trei soluţii pe acest lot, de vreo două decizii ale instanţei şi am ajuns cu contracte semnate până la Paşcani. Anul ăsta sper să semnăm contracte şi Paşcani-Suceava, să reuşim să le scoatem la licitaţie (…) şi uite că lotul 3, pe proceduri şi pe chichiţe, ajungem să tot amânăm această semnare”, a declarat Grindeanu, în Prahova.

Lotul 1 a fost atribuit asocierii Impresa Pizzarotti& C SpA Italia S.p.A. – Pizzarotti – Retter Projectmanagement, iar lotul 2 asocierii Coni – Trace Group Hold. Lucrările pe aceste loturi sunt în toi, iar reprezentanții Ministerului Transporturilor vizitează constant șantierele pentru a se asigura că lucrurile merg în direcția cea bună. De exemplu, ultima vizită pe A7 în Buzău a fost făcută de către consilierul ministrului Transporturilor, Cătălin Urtoi, în data de 6 aprilie, la o săptămână după vizita din județul Prahova a ministrului Transporturilor. Până în prezent, reprezentanții Ministerului Transporturilor s-a arătat foarte mulțumiți de ceea ce au văzut în teren doar pe loturile în care lucrează UMB.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker