Actualitate

Cel mai scump Paște

Câți bani vor scoate din buzunare buzoienii pentru un kilogram de carne de miel

Se anunță cel mai scump Paște din ultimii ani, iar românii par să se resemneze când văd prețurile cărnii de miel. Mai sunt câteva zile până la sărbătoarea Învierii Domnului, iar buzoienii au început deja să facă cumpărăturile necesare pentru masă. Pe lângă ouă și cozonaci, de pe masa de Paște nu lipsea, cel puțin până anul trecut, carnea de miel.

În Piața Centrală din municipiul Buzău mieii și-au făcut deja apariția, iar prețul kilogramului este unul piperat, după cum spun buzoienii care trec pe lângă piață și se opresc să se uite, dar aleg să își continue drumul după ce află că pentru un kilogram de miel trebuie să scoată din buzunare 45 de lei. Astfel, buzoienii se gândesc dacă să facă Paștele fără carnea de miel în farfurie. „Este scump! Vom lua mai puțin anul acesta”, a spus un trecător.

Anul trecut, carnea de miel s-a vândut la Buzău cu 40 de lei, iar comercianții sunt de părere că prețul este jos, având în vedere cât de mult s-au scumpit carburanții. În jur de 25.000 de miei ar urma să fie sacrificaţi în judeţul Buzău, un număr mai mic comparativ cu cel de anul trecut, pentru că cererea este din ce în ce mai mică. La nivelul județului Buzău, mieii pentru sacrificat sunt la greutăți optime, undeva la 30 de kilograme în viu, dar, din păcate, cererea nu este una mare.

Carnea de miel este însă mai ieftină la „marginea drumului”, dar inspectorii sanitari ne transmit să nu cumpărăm decât din locurile autorizate.

Nu doar carnea de miel este scumpă, ci și ouăle, brânza și cozonacul. De exemplu, un cofraj de 30 de ouă costă 40 de lei, iar kilogramul de brânză pentru pască este 35 de lei. Nuca e la fel de scumpă ca brânza, iar cozonacul a ajuns la 50 de lei kilogramul. Până și o legătură de ceapă a ajuns să coste 2 lei, iar coșul minim pentru Paște costă cam 300 de lei pentru o familie nu prea numeroasă.

„Cred că o să fie cel mai scump Paşte de foarte multă vreme. Unele preţuri sunt justificate, altele reprezintă speculă, mai ales că vorbim despre peste 60 la sută dintre români care trăiesc cu venitul minim pe economie. Va fi cu cel puţin 60 la sută mai scump un coş pentru Paşte decât anul trecut”, explică Dragoş Frumosu, reprezentant Sindalimenta. În România, prețul kilogramului de carne de miel este între 45-50 de lei, în funcție de piață sau hipermarket. Specialiștii atrag atenția că atunci când prețul pentru un kilogram de miel este cu mult mai mic față de piață trebuie să își pună un semn de întrebare și ar fi bine să nu cumpere. Aceștia sunt de părere că oamenii trebuie să fie atenți la mai multe aspecte atunci când cumpără carnea. De exemplu, trebuie urmărită culoarea cărnii, iar dacă se observă că e vânătă carcasa, acest lucru ar putea fi cauzat de faptul că nu este foarte proaspătă.  Totodată este indicat ca buzoienii să solicite să fie carcasa întreagă, inclusiv cu cap. Iar diferența dintre ied și miel, în carcasă, se poate vedea la unele detalii, cum ar fi capul, dar cel mai sigur la coadă, din moment ce mielul are coada lungă și iedul coada scurtă, mai transmit specialiștii. Mulți români aleg să cumpere carne de miel direct de la crescători, acolo unde prețul cărnii pleacă de la 20 de lei în viu și ajunge la 35 de lei tăiat.

La începutul lunii martie, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine din Arad, Nicolae Cioranu, avertiza că în 2023 prețurile la carne vor fi exagerat de mari, chiar și de 45 sau 50 de lei pentru un kilogram de carne de miel, vită sau orice alt animal pe placul românilor.

Articole similare