Cultură

FOTO – VIDEO / 1.650 de ani de la martiriul Sfântului Sava, celebrați printr-un simpozion internațional de sculptură

Municipalitatea va realiza în această vară un eveniment cultural de anvergură internațională: un simpozion de sculptură, o premieră la Buzău. Pro­iectul este un omagiu adus sculptorului Constantin Brâncuși, dar simpozionul în sine are o încărcătură emoțională și mai mare, pentru că a fost gândit să marcheze împlinirea a 1.650 de ani de la martiriul Sfântului Mucenic Sava în apele râului Musaios (Buzău), care înseam­nă, de fapt, ates­tarea documentară a acestei comunități buzoiene. Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este străromân, care a păti­mit în părțile Buzăului de astăzi; legat de numele lui au rămas șase „Scrisori creștine, adevărate pagini patristice”, care au circulat la nord de Dunăre în perioada 372-374. O însem­nare despre Sfântul Muce­nic se regăsește în scrisoarea Sfântului Vasile cel Mare către guvernatorului Scythiei Minor, Junius Soranus. Sfântul Vasile cel Mare îl roagă pe Junius „să trimită în patrie osemintele (cinstitele moaște, n.r.) martirilor uciși de prigonitorii păgâni”. Se înțelege că rugămintea era pentru moaștele Sfântului Sava, martirizat în părțile Buzăului de astăzi, la 12 aprilie 372. Ideea martirajului Sfântului Sava în apele Musaios (Buzău), care înseamnă și  atestarea documentară a așezării, se va regăsi în tema­tica simpozionului.

Ideea simpozionului internațional are ca temă memoria apei, pentru că pleacă de la acest element central pe care îl celebrăm anul acesta și anume 1.650 de ani de la prima menționare a numelui Musaios, Buzău, care a fost menționat în scrisoarea guvernatorului Scythiei Minor, Junius Soranus, odată cu martiriul Sfântului Sava în apa râului Buzăului. Așadar plecăm de la această denumire și vom da simpozionului de sculptură această dimensiune a apei. Sperăm că tema pe care noi am ales-o să inspire lucrări pe care noi le vom admira în orașul nostru”, spune Florina Potîrniche, director al Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.

Inițiatorul acestui proiect, sculptorul Bogdan Adrian Lefter, spune că buzoienii au o tradiție pentru artă, o moștenire care trebuie onorată și nici că nu se poate mai bine face acest lucru decât prin continuarea ei. „Sunt convins că iubirea pentru artă și în special pentru sculptură este adânc înrădăcinată în mentalul colectiv buzoian, insuflată de Tabăra de Sculptură de la Măgura, o moș­tenire de care trebuie să fim mândri și pe care suntem datori să o onorăm. Dacă semnificația celor 16 ediții ale Taberei de Sculptură de la Măgura a marcat 16 secole de atestare a Buzăului, prima ediție a <Buzău Internatio­nal Sculpture Symposium (BISS)> își propune să celebreze 1.650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios) sub egida temei <Memoria Apei>. Această temă are menirea de a-i inspira pe artiști în crearea de forme sculpturale inedite care să omagieze istoria, tradițiile și frumusețile meleagurilor noastre”, afirmă sculptorul.

Omagiu adus de municipalitate lui Constantin Brâncuși

Sâmbătă, 19 februarie, s-au împlinit 146 de ani de la nașterea în satul Hobița, județul Gorj, a marelui sculptor român Constantin Brâncuși. Cu această ocazie, sculptorului român i s-a adus un omagiu aparte la Buzău, pentru că este unul dintre puținele  orașe care au bucuria de a găzdui câteva dintre operele celebrului sculptor. Și cel mai potrivit omagiu pe care municipalitatea a crezut de cuviință să îl aducă părintelui sculpturii moderne, care a dezvăluit lumii esența lucrurilor și vitalitatea formei, combinând cu succes simplitatea artei popu­lare românești cu rafinamentul avangardei pariziene, a fost să lanseze un proiect de anvergură internațională, un simpozion de sculptură, un eveniment în premieră pentru Buzău. Despre acest eveniment cultural aparte organizat de Primăria municipiului Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter,  Florina Potîrniche, directorul Centrului, a spus: „Ne aflăm astăzi (n.r. 19 februarie) în fața Monumentului Funerar <Petre Stănescu> sculptat de Constantin Brâncuși, la Buzău, în Cimitirul Dumbrava pe Aleea Constantin Brâncuși, care a fost inaugurată de Primăria municipiului Buzău în anul 2020, pentru a-i aduce un omagiu lui Constantin Brâncuși, la 146 de ani de la nașterea sa. Anul acesta, omagiul pe care îl aducem marelui artist Constantin Brâncuși este vestea că Buzăul va găzdui pentru prima dată un Simpozion Internațional de Sculptură – <Buzău International Sculpture Symposium> – la inițiativa sculptorului buzoian Bogdan Adrian Lefter. Zece sculptori din întreaga lume vor fi selectați printr-un concurs de proiecte, pentru a lucra pe toată durata lunii iulie, la 10 sculpturi în marmură de Rușchița și în metal, care vor înfrumuseța și valorifica spațiul urban buzoian”.

Anunțul a fost făcut la statuia „Rugăciune” din Cimitirul Dumbrava, ce stă mărturie a unei povești de iubire dintre doi tineri buzoieni, Eliza Seceleanu și Petre Stănescu, care a făcut ca Buzăul să devină unul dintre orașele care găzduiesc operele celebrului sculptor. „În anul 1907, la doi ani după moartea timpurie a soțului său, Eliza Seceleanu călătorește la Paris pentru a-i comanda sculptorului Constantin Brâncuși un grup statuar ce va fi inau­gurat pe mormântul fostului soț, pe 29 iunie 1914, de Ziua Sfinților Petru și Pavel. Este vorba despre Monumentul Funerar <Petre Stănescu>, care cuprinde lucrarea <Rugăciune>, bustul avocatului Petre Stănescu și soclurile. În 1914, Constantin Brâncuși locuiește pentru aproximativ o lună la Buzău, pentru a-și amplasa lucrările”, ne reamintește directorul Florina Potârniche, momentul în care Constantin Brâncuși a oferit Buzăului „Rugă­ciune”, această operă de referință pentru patrimoniul cultural.

O inițiativă a sculptorului Bogdan Adrian Lefter

Anunțul simpozionului a fost făcut de către directorul Florina Potîrniche, alături de Bogdan Adrian Lefter, la Monumentul Funerar „Petre Stănescu”, din Cimitirul Dumbrava, unde au fost depuse flori.  Dorința de a rea­liza și acasă, la Buzău, un simpozion de talie internațională, l-a urmărit pe Bogdan Lefter, ne povestește el, din vremea în care a participat la un eveniment similar în China.

„Încă de la primul simpozion de sculptură din Changchun, China, din 2010, unde am participat alături de aproximativ 120 de artiști internaționali din țări diferite, mi-am dorit să organizez pentru orașul meu natal, Buzău, un astfel de eveniment. Dar conform zicalei <Dumnezeu îți dă când le poți duce>, fie că e vorba de încercări, fie că este vorba de oportunități, au trecut 12 ani până să mă apropii atât de mult de acest vis al meu: organizarea unui simpozion internațional de sculptură, la Buzău.  Mi-a fost acordat acest privilegiu de către Primăria Buzău prin intermediul Centrului Cultural și Educațional <Alexandru Marghiloman>, de a iniția acest simpozion, pe care eu îl doresc din 2009, de când particip la concursuri și simpozioane internaționale. Am observat ce impact poate avea un asemenea proiect  asupra orașului și a întregii activități culturale. Acum se materializează această do­rință a mea prin această inițiativă și eu sper că Buzăul va deveni un muzeu în aer liber. Îmi doresc ca locuitorii Buzăului să se bucure de ceea ce vom face aici”, a spus Bogdan Adrian Lefter.

El dorește să-i implice și pe buzoieni în sensul res­ponsabilizării lor cu privire la sculpturile care vor fi amplasate în Buzău. „Vom res­ponsabiliza prin acest simpozion și cetățenii acestui oraș. Ei vor vota ce sculpturi vor fi amplasate în orașul Buzău. Voi aduce în premieră un sistem nou de jurizare, în care cetățenii Buzăului vor avea cuvântul final. Jurizarea va avea loc în două faze. Mai întâi va avea loc o preselecție de către un juriu specializat care va selecta 30% din proiecte, iar proiectele selectate vor fi votate de publicul buzoian pe un site, special realizat, ca să se desfășoare votul online”, a explicat sculptorul buzoian.

Cinci lucrări în marmură și cinci în fier

„Vor participa artiști români, cât și din străinătate.  Pentru această ediție ne-am propus să invităm 10 sculptori. Vom  realiza cinci lucrări în marmură de Rușchița ca să promovăm și marmura noastră și cinci sculpturi în  materiale metalice precum oțelul corten și inox.  Vom lansa acest apel internațional și vom dezvolta câteva ediții, acest concept va deveni de notorietate. Buzăul va deveni o capitală a sculpturii pe care noi ar trebui să o promovăm. Avem deja o tradiție în acest sens dacă ne gândim de la Tabăra de Sculptură de la Măgura pe care trebuie să o onorăm. În plus, avem acest ansamblu monument al lui Brâncuși, ceea ce înseamnă că avem un start”, a mai spus Bogdan Adrian Lefter. Pentru realizarea acestui proiect ambițios, va fi nevoie și de sprijin din partea unor firme buzoiene, cum ar fi firma Rotec, care să pună la dispoziția sculptorilor utilajele necesare pentru prelucrarea blocurilor de marmură sau pentru prelucrarea fierului, dar și mulți sponsori.

Articole similare