Monden

FOTO | Valeriu Sterian, comemorat la Rm. Sărat în prezența fiului său, bateristul grupului Voltaj

Evenimentele speciale reunesc oameni deosebiți! Este anunțul făcut de reprezentanții Casei Moșes­cu din Rm. Sărat, locul în care, zilele trecute, a avut loc un eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de la moartea lui Valeriu Sterian.

Cu acest prilej, Primăria din orașul natal al marelui folkist i-a acordat și titlul de cetățean de onoare postmortem, titlu care a fost înmânat lui Oliver Sterian, bateristul trupei Voltaj fiul celui omagiat.

A fost o atmosferă de poveste, în care familia, prieteni, cunoscuți și oficialități râmnicene au vibrat la unison în amintirea celui dispărut acum cu 20 de ani, dar care a lăsat în urma sa amintiri de neuitat dintr-o perioadă pe care talentul său artistic a marcat-o într-un mod unic, cu totul original.

Mircea Bodolan, printre invitații la eveniment

Melodiile lui Valeriu Ste­rian au fost interpretate în cadrul evenimentului de la Rm. Sărat de artiștii prieteni, precum Maria ­Ghe­orghiu, Mircea Bodolan, Cristian Luca, Cristi Dumitrașcu, Eugen Avram-Gorby, Paul Nancă, managerul Fundației Culturale PHOENIX, Cezar Manole, Cornel Tudose, Corneliu Popescu, precum și de tinerele talente ale muzicii folk buzoiene: Dani Bușoi, Alexia Nedelcu, Eduard Macovei și Teodora Tabarcea.

„A fost un eveniment pentru oameni, în care oameni care s-au cunoscut și care au avut multe trăiri împreună, oameni care nu s-au văzut niciodată, într-un cuvânt <oameni>, s-au adunat să omagieze numele altor oameni care au fost și care nu mai sunt, dar care au rămas vii în inimile și în memoria celor care i-au cunoscut sau în memoria colectivă”, au scris organizatorii evenimentului.

Titlu de cetățean de onoare post-mortem pentru un rebel

Aleșii locali din Râmnicu Sărat au votat în unanimitate, la ultima ședință de lucru ordinară a Consiliului Municipal, proiectul de hotă­râre locală care prevedea acordarea titlului de Cetățean de Onoare, post-mortem, regretatului cântă­reț Valeriu Sterian.

Cunoscut publicului larg drept Vali Sterian, acesta a fost muzician, cântăreț și compozitor de muzică rock și folk. S-a născut în anul 1952 în satul Știubei, comuna Râmnicelu. Tatăl său, profesor de matematică și de mu­zică, a fost cel care i-a insuflat acestuia pasiunea pentru muzică. Vali Sterian a fost căsătorit din 1976 cu Lucia Sterian, psiholog, iar fiul lor, Oliver Sterian, este bateristul trupei Voltaj. Valeriu Sterian s-a stins din viață pe 16 septembrie 2000, cu doar câteva zile înaintea aniver­sării vârstei de 48 de ani, bolnav de cancer. Este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

Citește și: De ce a fost exmatriculat Vali Sterian din Liceul „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat

Vali Sterian a fos tunul dintre liderii generației care a pus bazele folkului românesc, cea din anii ’70. Remarcându-se deopotrivă ca muzician și poet, Vali   Sterian a adus contribuții majore în dezvoltarea genurilor folk și folk-rock în România, dar și în realizarea fuziunii între starea și mesajul exprimate de versuri și linia melodică folk-rock. Iubitor de protest și cu un spirit acid, Sterian a reprezentat un segment   artistic practic neîntâlnit în întreg peisajul muzicii românești, un fel de „Bob Dylan al României”. Pendulând între ironie și cinis­m, a criticat constant în cântecele sale lipsa de orientare a omului societății contemporane, nedreptatea, sub producțiile muzicale și de critică ale vremii sauororile determinate de Războiul Rece. Spiritul său rebel s-a manifestat încă din adolescența petrecută la Rm. Sărat, aducându-i exmatricularea din Liceul „Al. Vlahuță” din Rm. Sărat.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker