Actualitate

FOTO | Trovanţii din Chiojdu, gardienii ,,tărâmului de dincolo”

OPINIA prezintă as­tăzi, în ediţiile print şi on-line, un nou reportaj al rubricii săptămânale cu specific turistic, realizată în colaborare cu „VINO ÎN BUZĂU”, cea mai completă platformă de promovare turistică a Buzăului. „VINO ÎN BU­ZĂU” a fost concepută de o echipă de jurnalişti, regizori şi producători de televiziune, ca o platformă de informare turistică pentru a veni în întâmpinarea turiştilor dornici de aventură şi care doresc să cunoscă frumuseţile zonei. Conform managerului de proiect, jurnalistul Bogdan Vlădoiu, „VINO ÎN BUZĂU” îşi propune să ajute eficient turiştii din ţară şi de peste hotare să descopere obiectivele turistice din judeţul Buzău, nefiind o platformă turistică oarecare, ci una care are un conţinut complet cu privire la obiective, tradiţii sau locuri de cazare şi masă din zona Buzăului.

Un loc misterios, aflat într-o zonă de munte pitorească, un adevărat magnet pentru turiştii din toată ţara, este în comuna Chiojdu. Aici se află nişte pietre ciudate pe care localnicii le numesc trovanţi sau babe. Nu sunt aşa de cunoscute ca Sfinxul din Bucegi, dar merită admirată mâna naturii care a trecut peste ele.

Străjuite de tufişuri de cătină, ţinând piept intemperiilor şi bucurându-se de căldura soarelui, Trovanţii străjuiesc versantul vestic al dealului din Chiojdu. Toţi cei care au stat lângă trovanţi spun că energia transmisă de stâncile rotunde este una unică. Unii i-au considerat un semn că zona are o energie specială, iar alţii spun că au simţit această energie pe pielea lor.

“Sunt foarte multe ener­gii în zonă şi, legat de trovanţi, se spune că sunt gardienii tărâmului de dincolo. Turiştii simt energia care se află acolo, se simt mult mai relaxaţi, încărcaţi de energii pozitive pentru munca de zi cu zi . Trovanţii de Chiojdu atrag foarte mulţi turişti, este o atracţie în sine a zonei; sunt nişte formaţiuni calcaroase, asemănătoare fundului de mare şi sunt multe legende legate de aceştia. Vizitatorii locului nu se pot abţine să nu interpreteze formele ciudate ale stâncilor”, spune Roxana Lezeu, administrator de pensiune

Trovanţii din Chiojdu se remarcă prin masivitatea lor şi prin formele aproximativ sferice sau eliptice. Trovanţii din baza versantului, grefaţi pe gresii oligocene, au dimensiuni mici şi reprezintă primele faze în formarea lor. Procesele generatoare, conducătoare, sunt eroziunea şi dezagregarea. Geologii spun că au acelaşi mod de a se forma precum perlele. Totul porneşte de la un bob de nisip, care continuă să crească din interior spre exterior.

Drumul până la trovanţi se face prin pădure, pe jos, sau pe un drum forestier, însă doar maşinile de teren pot ajunge în zonă. Turiştii uită de orice atunci când ajung deasupra comunei Chiojdu, în apropiere de pietrele misterioase. Chiar dacă drumul până aici este destul de obositor, efortul  merită din plin. Turiştii care vin la trovanţii de la Chiojdu au parte de o ­pri­velişte spectaculoasă.

Comuna Chiojdu se află în judeţul Buzău, la poalele Munţilor Siriu. Din Capitală sunt 135 de kilometri, din Ploieşti sunt doar 50 de kilometri, iar buzoienii trebuie să parcurgă 65 de kilometri pentru a se bucura de frumuseţea peisajului, liniştea naturii şi terapiile de la Chiojdu.

Un comentariu

  1. Pe siteul – platforma VINOINBUZAU nu e nimic legat de acesti trovanti. Daca era sa fie promovare , se dadeau ceva amanunte. Locatie GPS, centre de informare, harti…etc. Cum sa promovezi daca nu spui decat ..ca sunt. Nu vine nimeni daca nu dai indicatii din care sa rezulte ca sunt accesibili . Mai avem de invatat ce inseamna promovare.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker