Cultură

FOTO | Teodora Irimia, un artist polivalent: „Mă simt un mic spiriduș al lui Moș Crăciun, din mâinile căruia răsar zi de zi lucruri frumoase și aparte”

Teodora Irimia este unul dintre cei mai cunos­cuți artiști plastici amatori din Buzău. Absolventă a Școlii Populare de Arte cu media 10, buzoianca s-a autoinventat permanent, trecând de la pictura de șevalet la icoane pe sticlă, iar în ultimii ani a ajuns să se dedice ornamentelor și modelajului.

În această perioadă, în preajma Sărbătorilor de iarnă, Teodora Irimia își dedică timpul creațiilor dedicate Crăciunului. Cu multă atenție și migală, artista își pune acum în practică cunoștințele pentru a realiza adevărate bijuterii hand-made, înce­pând de la globuri, steluțe și, mai nou, figurine reprezentând personaje de Crăciun.

„Figurina lui Moș Crăciun a pornit de la o bilă din lemn”

„De câteva zile m-am concentrat pe realizarea unei figurine modelată de mine, reprezentându-l pe Moș Crăciun. Este realizat din lut polimeric și este o figurină mobilă, căreia i se mișcă mâinile, capul și picioarele. Această tehnică de modelare am învățat-o singură. Practic, această figurină reprezentându-l pe Moș Crăciun a fost începută acum vreo zece ani. A pornit de la o bilă din lemn și un schelet din sârmă, iar în aceste zile m-am hotărât să duc proiectul mai departe și să îi creez o vestimentație specifică Moșului. Prima dată am format un schelet din sârmă de cupru groasă de 1 mm. Din două sârme, una formând bazinul și unindu-se cu cealaltă formează picioarele. Am căutat pe Internet și am descoperit că există o variantă tradițională a Moșului, mai specifică nouă, românilor. Un Moș Crăciun care este îmbrăcat într-o tunică albastră cu motive cusute cu fir auriu. Așa că am trecut la treabă și am început să îi croiesc haine. În curând, Moșul va avea și un ren și, poate, și o Crăciuniță. Sincer m-am gândit să îi rea­lizez o Crăciuniță încă de acum zece ani”, a declarat, pentru OPINIA, Teodora ­Iri­mia.

Artista buzoiană mărturi­sește că pentru ea aceste decorațiuni de Crăciun reprezintă „un refugiu”, o modalitate de a se deconecta de la problemele cotidiene. „Am un proiect mai amplu privind realizarea unor ­fi­gurine reprezentând personaje celebre, dar nu îmi place să vorbesc despre proiectele mele înainte de a le realiza. O să vedeți la momentul respectiv”, a mai declarat Teodora.

Acesta nu este singurul ornament realizat de buzoiancă cu ocazia Crăciunului. De mâinile sale au mai fost modelate figurine reprezen­tându-l pe pruncul Iisus, colindători, oameni de zăpadă etc.

Globuri și alte ornamente de brad realizate în tehnica decoupage   

În plus, a realizat mai multe globuri și ornamente pentru brad sub diverse forme, de la steluțe la ini­mioare, confecționate din polistiren și „ornate” în tehnica decoupage.

„Am lucrat câteva serii cu motive decupate din șervețele și lipite pe baze din polistiren acoperite cu chit și gesso. Sunt protejate cu două-trei straturi de lac pe bază de apă. Alte ornamente sunt acoperite și cu pânză, care le dă o textură aparte. Globurile nu sunt identice, dar toate sunt lucrate la fel de bine. Am decupat motive din mai multe șervețele și le-am lipit altfel, făcând din fiecare un unicat. Sunt ornamente deosebite, mește­șugite cu multă dăruire, simț estetic și atenție la calitatea lor, numai bune pentru a transforma un brad, chiar și artificial, în ceva aparte, unic pentru o zi deosebită. Mă simt un mic spiriduș al Moșului, din mâinile căruia răsar zi de zi lucruri frumoase și aparte. Vă invit să descoperiți micile minunății pe blogul artadar.blogspot.com”, explică Teodora Irimia.

,,Am absolvit școala Populară de Arte la București cu nota 10”   

Buzoianca, la bază pictor de șevalet, se autodescrie drept „un artist plastic polivalent, pasionat de handmade și de lucrul bine făcut”. A urmat cursurile Liceului de Arte Buzău și a Școlii Populare de Arte.

„În anii ‘80 am urmat cursurile Liceului de Arte, la clasa de artă monumentală cu Florin Menzopol. Apoi, în paralel cu treapta a II-a, am continuat cursurile Școlii Populare de Arte, cu Bogdan Matei la secția de pictură. Ultimul an la Școala Populară de Arte l-am făcut la București, unde am și absolvit cu nota 10. Apoi m-am angajat în București, am lucrat ca sortator de culori la Fabrica de Textile. M-am întors la Buzău, unde am avut diverse joburi, am lucrat laborant la Sârmă, dar tot timpul am continuat să pictez sau să fac artă sub diferite forme. Din anul 1986 am făcut parte din Asociația Pictorilor Amatori, când am și participat la prima expoziție”, a mai declarat, pentru OPINIA, Teodora Irimia.

An de an, buzoianca, alături de meșteri populari și de alți artiști plastici amatori din Buzău, a luat parte la diverse târguri organizate cu ocazia zilelor de 1 și 8 Martie, cele de Crăciun etc. Anul acesta, chiar dacă pandemia nu a mai permis organizarea de târguri cu vânzare, Teodora Irimia continuă să lucreze acasă din pură pasiune și este hotărâtă să ducă mai departe proiectul cu figurinele de Crăciun, în mijlocul căruia se află Moșul.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker