Actualitate

EXCLUSIV / Un buzoian, primul român condamnat la închisoare cu executare pentru sfidarea regulilor anti-COVID 19

• El a fugit din spital înainte de a primi rezultatul testării, fiind găsit într-un tren

Al doilea buzoian trimis în judecată pentru zădărnicirea combaterii bolilor a fost condamnat la un an închisoare cu executare, sentința pronunțată de Judecătoria Buzău fiind prima condamnare cu executare a vreunei instanțe din România într-un dosar cu această acuzație. Decizia de săptămâna trecută nu este însă definitivă.

„În baza disp. art. 352 alin. 1 C. pen. condamnă inculpatul Matei Strugurel la pedeapsa de 1 an închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de zădărnicirea combate­rii bolilor. Aplică inculpatului pedeapsa complementară prevăzută de art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat, pe o perioadă de 2 ani după executarea pedepsei sau considerarea ca executată a pedepsei principale cu în­chisoarea. Aplică inculpatului pedeapsa accesorie prevăzută de art. 65 alin. 1 C. pen. raportat la art. 66 alin. (1) lit. a), b) Cod penal de interzicere a exercitării drepturilor și de a fi ales în autoritățile publice sau în orice alte funcții publice și de a ocupa o funcție care implică exercițiul autorității de stat de la rămânerea definitivă a pre­zentei sentințe și până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale. Pedeapsa se va executa în baza disp. art. 60 C. pen. În baza disp. art. 274 alin. 1 C. pr. pen. obligă inculpatul la plata sumei de 550 de lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. Cu drept de apel în termen de 10 zile de la comunicare”, se precizează în sen­tință.

Bărbatul nu s-a prezentat la niciun termen de judecată.

Strugurel Matei, din Grebănu, fără antecedente penale, a fugit dintr-un mo­dul izolator din curtea unei secții a Spitalului Județean de Urgență Buzău înainte de a primi rezultatul testării pentru Coronavirus. El a fost trimis în judecată de procurori în iunie pentru „zădărnicirea combaterii bolilor”. Este al doilea suspect de COVID-19 din județul Buzău care ajunge în fața judecătorilor.

Strugurel Matei a fugit pe 20 aprilie dintr-un mo­dul izolator aflat în curtea Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean Buzău unde aștepta rezultatul testului pentru Coronavirus. Bărbatul, de 36 de ani, din comuna Grebănu, județul Buzău, a fost internat în data de 19 aprilie la Secția de Boli Infecțioase a SJU Buzău și diagnosticat cu TBC. Pentru că bărbatul tușea foarte rău, medicii au decis să-i recolteze test pentru Coronavirus și să îl izoleze într-un modul din curtea spitalului până la venirea rezultatelor. Bărba­tul nu a mai avut răbdare și a părăsit modulul în data de 20 aprilie.

Potrivit Parchetului de pe lângă Judecătoria Buzău, pe 20 aprilie, în jurul orei 13.00, bărbatul a părăsit fără aprobare Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Ju­dețean de Urgență Buzău, unde se afla internat. Bărbatul a fost găsit trei ore mai târziu de către polițiștii de la Transporturi Feroviare în Gara Boboc, în timp ce se îndrepta spre casă. El a fost spitalizat din nou în Secția de Boli Infecțioase pentru a primi tratament pentru TBC. Între timp, rezultatele testului pentru Coronavirus au arătat că bărbatul nu este infectat.

La dictarea unei condamnări cu executare, judecătorii ar fi putut ține de diagnosticul de TBC.

Primul suspect de COVID 19 condamnat cu suspendare, tot un buzoian

În luna septembrie, Ju­decătoria Buzău a pronunțat prima condamnare din Ro­mânia în cazul unei persoane suspecte de COVID-19 care a fugit din spital. Este vorba despre un bărbat de 50 de ani, judecat pentru zădărnicirea combaterii bolilor și condamnat la șase luni de în­chisoare, cu suspendare.

Incidentul în care a fost implicat Viorel Gioabă s-a produs pe 10 aprilie, când lucrătorii de la Poliția municipiului Buzău au fost sesizați prin apel 112 cu privire la faptul că un bărbat de 50 de ani, din Merei, a părăsit incinta unității spitalicești fără încuviințarea cadrelor medicale, având simptomatologie specifică bolii. La numai câteva ore de la sesizare, bărbatul a fost găsit de polițiști pe un teren din extravilanul localității de domiciliu, când se îndrepta spre casă. El a fost dus în carantină și pe numele lui s-a deschis un dosar penal de zădărnicirea combaterii bolilor.

În septembrie, Judecătoria Buzău l-a condamnat pe bărbat la șase luni de în­chisoare cu suspendare. De asemenea, el trebuie să urmeze un program de reintegrare socială și să presteze muncă în folosul comunității. „Condamnă inculpatul la o pedeapsă de 6 luni închi­soare pentru infracțiunea de zădărnicirea combaterii bolilor, săvârșită în data de 10.04.2020 (…) Dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere și stabilește un termen de su­praveghere de 2 ani (…) Impune condamnatului să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de către serviciul de probațiune sau organizat în colaborare cu instituții din comunitate (…) Pe parcursul termenului de ­suprave­ghere, inculpatul va presta o muncă neremunerată în folosul comunității în cadrul Primăriei comunei Merei sau SC RER Ecologic Service SA Buzău, pe o perioadă de 60 de zile lu­crătoare”, potrivit instanței buzoiene. Decizia a rămas definitivă prin neapelare.

2 Comentarii

 1. Minunat extraordinar.
  Romanul 1984 în desfasurare.
  Nu există obligația legală de a sta în spital.
  Decizie aberantă.
  ura ura ura

 2. Alte comentarii sunt de prisos.
  Învatamantul superior nu mai este ce a fost.
  Minunat judecător .Să sperăm ca la apel se va găsi cineva care stie ceva carte.
  Nu am mari sperante.

Articole similare

error: Continut protejat!!