Cultură

FOTO | Start vot! Buzoienii, invitați să aleagă ce sculpturi vor înnobila orașul

Simpozionul Internațional de Sculptură (International Sculpture Symposium 2022) organizat de Primărie prin Centrul Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, în colaborare cu sculptorul Bogdan Adrian Lefter, a ajuns în faza în care buzoienii pot vota sculpturile pe care ar dori să le vadă zi de zi în oraș. Pentru aceasta, ei pot intra pe pagina simpozionului și să completeze formularul: https://buzausculpture.com/voteaza/.

Atunci când își dau votul, buzoienii ar trebui să țină cont de câteva criterii de evaluare pe care le-au luat în calcul, de altfel, și jurații când au selectat cele 60 de lucrări din 217 câte au fost  înscrise în concurs. Este vorba despre criterii care se referă la forma sculpturală propusă, care trebuie să aibă calități estetice și plastice, originalitatea și capacitatea de a înfrumuseța, armonizând și personalizând vizual spațiul urban, conceptul și gradul de adaptare/interpretare la tema simpozionului „Memoria Apei – 1650 de ani de atestare a Buzăului” și la capacitatea proiectului de a pune în valoare prin formă, textură și finisaj tipul materialului folosit. Pentru ca formularul de votare să fie complet, fiecărui proiect trebuie să primească o notă de la 0 la 5.

„Ne dorim să analizați cu atenție și răbdare fiecare proiect pentru a avea o selecție de calitate; votul dumneavoastră contează în imortalizarea unei opere de artă în orașul nostru, Buzău”, este artistului plastic Bogdan Lefter.

60 de lucrări de artă în concurs

Buzoienii sunt cei care vor stabili, prin voturile lor, clasamentul final și, deci, lucrările de artă monumentală care vor înfrumuseța orașul. Zece jurați au ales 60 de lucrări, iar buzoienii sunt invitați să le voteze, cu note de la zero la cinci, pentru a se stabili un clasament. Votul se va încheia luni, 23 mai.

Selecția celor 60 de lucrări s-a făcut, în prima etapă a International Sculpture Symposium 2022, de către juriul internațional de specialitate format din  zece membri, dintre care patru din străinătate. Juriul a fost format din Michel Aksent, profesor de sculptură și desen la Școala Națională de Arte Cergy-Pontoise (Franța), Ciprian Dominoschi, profesor de sculptură la Liceul de Artă „Margareta Sterian” (România), Han Lu, profesor asociat și coordonator de lucrări de Master în cadrul Departamentului de Sculptură al Universității de Arte North-east Normal University (China), Paul Ioniță, arhitect (România), Sakellaris Koutouzis, sculptor (Grecia), Bogdan Adrian Lefter, asistent universitar la  Universitatea Națională de Arte București (România), Radu Murea, artist 3D (România), Wilhelm Johannes Schmidt, sculptor (Africa de Sud), Alexandra Sincu, arhitect (România) și Ioana Stelea, asistent universitar la Universitatea Națională de Arte București (România).

Artistul plastic buzoian Bogdan Adrian Lefter le mulțumește acestora pentru efortul și dăruirea cu care s-au implicat în proiect: „Ca gazdă și ca jurat, mă bucur că această responsabilitate a fost împărțită și că mai multe spirite critice și-au pus amprenta pe această selecție, deoarece arta este subiectivă și fiecare dintre noi percepem frumosul în felul nostru. Mulțumesc juraților pentru dăruirea cu care s-au implicat în acest proiect”.

„Acum responsabilitatea aparține buzoienilor”

Simpozionul este o inițiativă a artistului plastic buzoian  Bogdan Adrian Lefter, care a participat la peste 20 de simpozioane și concursuri internaționale de sculptură în 14 țări, și a dorit să-și valorificeexperiențele trăite pentru înfrumusețarea Buzăului. Buzău International Sculpture Symposium a fost posibil  însă datorită Primăriei Municipiului Buzău și Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”, prin inițiative, colaborări și eforturi susținute în timp, cu oameni dedicați înfrumusețării vizuale și spirituale a Buzăului. „Acum, responsabilitatea aparține buzoienilor, deoarece votul publicului are ultimul cuvânt în a selecta cele opt sculpturi alese prin concurs, iar rezultatul final sunt convins că va fi o medie între bunul simț, gust și sinceritate în perceperea frumosului. Publicul interesat să ia parte la acest proces de votare care implică timp în evaluarea lucrărilor, este un public cu spirit civic și dorința de a avea un oraș frumos. De aceea invit toți cetățenii Buzăului să ia parte la această jurizare, ca să aibă cu ce se mândri în viitor și să fie conștienți că voința lor contează și pot influența decisiv aspectul orașului”, a transmis artistul plastic Bogdan Adrian Lefter.

Așadar, la această primă ediție vor participa zece sculptori profesioniști: opt artiști selectați prin intermediul concursului, cărora li se vor alătura Bogdan Adrian Lefter (coorganizator) și Bogdan Severin Hojbotă (invitat de onoare). „Am ales ca selecția unuia dintre sculptori să fie făcută direct pe bază de invitație, deoarece ne dorim să avem atât lucrări ale unor artiști consacrați, cât și ale unor artiști tineri valoroși care încă nu au avut oportunitatea de a-și dovedi talentul și abilitățile plastice. Am ales varianta de concurs transparent unde publicul are ultimul cuvânt deoarece, în cadrul concursurilor, abundența, calitatea și concurența ideilor originale este mult mai mare decât în cazul proiectelor cu dedicație”, a explicat artistul plastic buzoian.

Buzoienii îi vor putea vedea la lucru pe artiștii ale căror lucrări vor fi selectate pe baza votului lor. Astfel, pe lângă posibilitatea de jurizare, publicul buzoian mai are parte și de posibilitatea de a-i întâlni pe artiștii  plastici selectați. Pentru aceasta, municipalitatea va asigura condiții de transport, astfel încât buzoienii să-i poată vedea pe artiști la lucru. „Pe toată perioada simpozionului, adică toată luna iulie, artiștii vor putea să fie vizitați «la locul lor de muncă». Acesta va fi în fabrica Rotec, care ne pune la dispoziție spațiul și utilajele, și le mulțumesc pentru că s-au alăturat acestei inițiative frumoase și nișate, pentru că din păcate, sculptura nu este o artă atât de populară în țara noastră și la îndemâna tuturor. Acolo, la Rotec, vor lucra artiștii selectați; printr-un parteneriat pe care îl vom avea cu Trans Bus, vom organiza curse speciale, astfel încât oamenii din Buzău și cei care ne vizitează orașul să meargă să vadă cum se lucrează de fapt o sculptură în marmură și una în metal, pentru că este vorba despre un proces extrem de anevoios, dar și interesant”, precizează Florina Potârniche, directorul Centrului Cultural și Educațional „Alexandru Marghiloman”.

1.650 de ani de atestat a numelui Buzău, sărbătoriți prin artă

Prima ediție a „Buzău International Sculpture Symposium (BISS)” își propune să celebreze 1.650 de ani de la prima menționare a numelui de Buzău (Mousaios) sub egida temei „Memoria Apei”. Această temă are menirea de a-i inspira pe artiști în crearea de forme sculpturale inedite care să omagieze istoria, tradițiile și frumusețile meleagurilor noastre. Acest eveniment este parte integrantă a tradiției buzoiene, care deține  la Măgura, în tezaur artistic, mărturia a șase secole de atestare. Este vorba despre semnificația celor 16 ediții ale taberei de sculptură de la Măgura, care a marcat 16 secole de atestare a Buzăului.

International Sculpture Symposium 2022, duce mai departe această tradiție și va aduce în patrimoniul orașului sculpturi monumentale ale celor mai de seamă artiști contemporani străini și români.  Acest simpozion  ar putea să devină un brand al Buzăului, astfel încât „orașul să se transforme într-o capitală a artei contemporane și toți artiștii internaționali invitați să devină ambasadori ai României în țările de proveniență”, spune Bogdan Adrian Lefter, care subliniază faptul că fiecare colțișor al Buzăului, oricât de izolat, poate deveni unic prin introducerea operelor de artă, iar prin promovarea lor va crește vizibilitatea orașului în țară și în afara ei.

Reamintim faptul că la această primă ediție a simpozionului internațional de la Buzău au participat cu proiecte 80 de sculptori din 32 de țări: Argentina, Armenia, Belarus, Brazilia, Bulgaria, Canada, Chile, China, Cipru, Costa Rica, Egipt, Estonia, Franța, Georgia, Germania, India, Iran, Italia, Japonia, Kosovo, Kuwait, Macedonia, Marea Britanie, Muntenegru, Peru, Polonia, România, Rusia, Spania, Thailanda, Turcia și Ucraina.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker